Search by category:
Egyéb kategória

Testületi ülés: Párkányban is nehéz idők jönnek

Párkány |

Az önkormányzat szeptember 27-én tartotta meg a választások előtti utolsó, rendes ülését. Az általános gazdasági és energiaválság miatt a városra is kemény hónapok várnak, a távfűtés egyelőre biztosított. A Párkány–Helemba közti kerékpárútra áthidaló hitelt szavaztak meg, a stadiont és létesítményeit ezentúl Ján Oravec Sportközpontnak hívják majd.  Baranyovics Borisz lett a kultúrház új igazgatója.

A jelenlegi választási ciklus utolsó, rendes önkormányzati ülését tartották meg kedden a városházán. Eugen Szabó polgármester beteg, nem tudott részt venni a tanácskozáson, helyette Dominka Blaháková alpolgármester vezette a gyűlést. A képviselői interpellációk keretében többek közt a Duna-gáton húzódó kerékpárút nyertes pályázat alapján történő aszfaltozása, a város és a Párkányi Ipari Park közti bírósági per, a Bartók utcai óvoda rossz vízelvezetése, és a kutyatartók számára kialakítandó park létesítése is szóba került. Mint arról korábban is írtunk, a város fokozatosan aszfaltoztatja le a párkányi Duna-gát koronáját,  de azon a szakaszon,  ahol a munkák minőségét kifogásolták, még nincs is új aszfaltréteg. Az úgynevezett hulladékégető miatti perben október elején egy tapasztalt ügyvédi iroda képviseli majd Párkány érdekeit a kerületi bíróságon. A város ugyanis kezdettől fogva ellenezte és ellenzi, hogy hulladékégető létesüljön Párkányban, az ipari park viszont emiatt feljelentést tett. Az ügy évek óta húzódik, lapunkban is többször beszámoltunk róla. A Bartók utcai óvoda vízelvezetésével kapcsolatos panaszra Marián Máčai osztályvezető úgy reagált, a kivitelezővel nem ők álltak kapcsolatban, kivizsgálják az esetet, de előrebocsátotta, hogy a manapság gyakori villámárvizeket és felhőszakadásokat Párkány csatornarendszere egyszerűen nem bírja el. Miként az sincs rendben, hogy sokan az utcára, közterületre vezetik el a csapadékot. A párkányi kutyatartók számára a jövőben létesülhet egy speciális park, erre már tanulmány is készült és potenciális helyszíneket is kijelöltek, ez „csak“ pénz és akarat kérdése. Az ülésen az is elhangzott, a városi és az állami rendőrség fokozottan ellenőrzi majd az iskolák környéki utcákat, mert pár napja egy fekete autóból próbáltak leszólítani egy hazafelé ballagó tanulót – szerencsére nem történt baj.

Válságkezelés és megszorítások: egyelőre nincsenek konkrétumok

A városi hivatal forgatókönyvet dolgoz ki az országosan és globálisan is tapasztalható válság helyi szintű kezelésére, ám nagyon sok múlik azon, mit lép a kormány és az egyes minisztériumok. Az biztos, hogy a közeljövőben Párkányban is megszorítások lépnek életbe, szigorú spórolás lesz a városházán és a hozzá  tartozó intézményeknél is, de konkrétumokat egyelőre nem közöltek. Továbbá készül egy új, szigorított parkolási rend, egyelőre a munkaváltozaton dolgoznak, nem tudni, mikor vezetik majd be. Szórád György, a város távhőszolgáltatását biztosító Enerbyt városi kft igazgatója az ülésen arról tájékoztatott, a gázpiacon és a gázkereskedelemben óriási gondok vannak, a cégük sem tud már hosszú távra és kedvező áron, valamint részletekben gázt vásárolni. Eddig a piaci ár és az árszabályozási hivatal által korlátozott ár közti különbséget az Enerbyt fedezni tudta, többek közt abból is, hogy áramot termelt és az abból származó nyereségét fordította kompenzációra. Ez viszont a jelenlegi körülmények közt nem tartható. Ugyanis a gázzal kereskedő nagy cégek  – akiktől a távhőszolgáltatók is vásárolnak –,  ma már nem kötnek hosszú távú szerződéseket, ráadásul a megegyezett  gázmennyiségért előre és egy összegben kérik a pénzt – ez pedig esetenként eurómilliókra rúg. Eurómilliókat pedig semmiféle városi cég nem tud előre kifizetni – és nem csak Párkányban.  A városban a távhőszolgáltatás egyelőre biztosított, ennek érdekében a polgármester és az Enerbyt igazgatója Pozsonyban is tárgyalt. De hogy milyen árak lesznek januártól, lesz-e ársapka és állami beavatkozás, miként alakul a globális piacon a gáz ára, azt most még senki nem meri megjósolni – mert nem is tudja. Az szinte biztos, hogy a távhőszolgáltatás drágulni fog, csak a drágulás mértéke kérdéses.

Megszavazták az áthidaló hitelt

A képviselő-testület megszavazta, hogy a nyertes uniós pályázat alapján készülő Párkány és Helemba közti kerékpárút kivitelezésére a város áthidaló hitelt vegyen fel, 1 millió 100 ezer eró értékben. Az új kerékpárút részeként Helembán, az Ipoly-gáton kb. 900 méteres szakaszt, Garamkövesden pedig 1–1 kilométer hosszan, a vasúti és a közúti híd között lévő szakaszt aszfaltozzák le, minkét oldalon, valamint Párkányban a Duna-gát koronáját.  A kivitelező cégnek augusztusban adták át az építkezési területet, az új kerékpárutat legkésőbb jövő nyárig kell kiépítenie. Az új bicikliútra Párkány 950 ezer eurót nyert uniós forrásból az INTERREG programban. A projekt viszont 110 ezer euróval drágult, többek közt azért, mert a kivitelezési közbeszerzés eredménye szerint a legkedvezőbb ajánlat is 1 millió hatvanezer euró volt. A keddi ülésen elhangzott, hogy a megnyert pénz  feletti többlet kifizetésére az irányító hatóság e-mailben ígért fedezetet.

Új igazgató a kultúrházban

A gyűlésen a képviselők arról is döntöttek, hogy október elsejétől Baranyovics Borisz, néprajzos, irodalmár, kultúraszervező lesz a művelődési központ új igazgatója, A posztra kiírt pályázat alapján a bíráló bizottság sorrendet állapított meg a jelentkezők közt, Baranyovics végzett az első helyen. A nyertes az önkormányzat előtt is bemutatkozott, szerinte pályázatokkal, intézmények közti szorosabb együttműködéssel, színvonalas programokkal és a nézőszám emelésével lehet lendíteni a helyi kulturális életen. Tervezi azt is, hogy a kultúrház mellett polgári társulást hoz létre, hogy minél több nyertes pályázatból lehessen rendezvényeket szervezni.

A párkányi képviselő-testület azt is megszavazta, hogy a helyi stadion és létesítményei vegyék fel Párkány egykori polgármesterének nevét. Ezentúl tehát a Ján Oravec Sportközpont – nevet használják majd. Ján Oravec sokat tett a helyi sportéletért, a futball és a kézilabda a szívügye volt. 

Read More

Post Comment