Search by category:
Egyéb kategória

Egyelőre nem terveznek drasztikus spórolást Gútán

Gúta |

A téli hónapokra várható drágulások, s ennek költségvetési vonatkozásai az utolsó, 41. képviselő-testületi ülést is tematizálták.

Lengyel István képviselő felvetésére adott válaszokból Horváth Árpád polgármestertől és Finta Zoltán hivatalvezetőtől az ülésen megtudhattuk, az oktatási intézmények határozatlan időre, ill. aktuális áron kapják a villanyáramot. Az önkormányzatnak ugyanakkor csak 2022 végéig él az erre vonatkozó szerződése, amelyet meg szeretnének újítani, de az áram vételára egyelőre bizonytalan. A gázszolgáltatás kapcsán egyértelműbb a helyzet, hiszen 2023 közepéig van érvényes szerződésük, lekötött áron. A beszámolókra Halázs Béla képviselő aggodalmát fejezte ki afelől, hogy az iskolák a mindenkori piaci árat fizetik az áramért, emellett a város által kezelt épületek átvizsgálást is sürgette az esetleges spórolás érdekében. Horváth Árpád azt mondta, nem tervezik a költséges drasztikus lefaragását, s csak enyhe kiadáscsökkentéssel számolnak.

Műjégpálya januárban?

Finta Zoltán beszélt a képviselők egy csoportja által tett javaslatról, amely szerint Gúta műjégpályát bérelhetne a téli hónapokban. Ő maga nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a város ezt meglépje 2024 elején, ám mindenképpen megvárná a részadók befizetését, mivel ezt követően lenne csak világos, ki tudják-e fizetni a várhatóan 16 ezer eurós bérleti díjat. Samu István képviselő, aki többedmagával felvetette az eredeti ötletet, kifejtette: a jégpálya sportolási és oktatási célokat is szolgálhatna a járványügyi korlátozásokkal sújtott időszak után, ill. az érdeklődőknek nem kéne egészen Komáromba utazniuk. A testület végül egy előszerződés megkötéséről határozott, amelyet fel is mondhatnak, ha közben pénzügyi nehézségekben ütközik a város.

Van kellő tartalék

A város költségvetése, ahogyan Orem Klára, a Városi Hivatal pénzügyi osztályának vezetője fogalmazott, „feszített“, ám arról is beszélt, hogy összességében „pénzügyileg egészséges, kellő tartalékkal“ rendelkezik Gúta. A 2021-ben elfogadott büdzsét kiegyensúlyozottra, több mint 10 millió eurósra, valamint 272 628 eurós gazdálkodási többlettel tervezték. Orem hozzátette, a tőkeköltségvetésnél 600 ezer eurós hiánnyal számoltak, amelyet kereskedelmi hitelből fedeznek. A jó pénzügyi helyzetnek köszönhetően minden kisebb költségvetési ingadozást képesek kezelni az idei évben.

Read More

Post Comment