Search by category:
Egyéb kategória

Drága lenne átmatricázni a régi rendőrautókat, de az újak már a sárga-kék dizájnt kapják

Egyszerre lehet majd az utakon látni a régi típusú, zöld-fehér és az új, sárga-kék színű rendőrautókat. A szolgálati járművek az új megjelenés által jobban láthatóvá válnak, ezáltal pedig biztonságosabbnak számítanak majd – véli Hamran István országos rendőrfőkapitány.

„Jelentős változásról van szó, amellyel közelebb kerülünk az európai uniós normához” – jelentette ki Hamran, rámutatva, hogy a rendőrség több országban is sárga-kék színű szolgálati autókat használ. Hangsúlyozta, a színkombináció nem az ukrán nemzeti színeket jelöli. 

Hamran elmondása szerint sok rendőr csak a csomagtartón lévő matricáról ismerte fel egymás járművét éjszaka. Erre jelent megoldást, hogy az új dizájn színei és jelölése is fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkezik majd.

A magas költségek, és a járművek rossz műszaki állapota miatt a régi autókat nem matricázzák majd át. „Az autók átmatricázásának, amikor azok 55 százalékán 150 ezer kilométer van, egyszerűen nincs értelme” – fűzte hozzá. Elmondása szerint a beszerzés háromezer új autót érint. Hamran bízik benne, hogy a későbbiekben sikerül megállapodásra jutniuk a pénzügyminisztériummal, és öt éven belül valamennyi régi járművet újra cserélhetik.

A rendőrautók új kinézetéről a rendőrség korábban egy szavazást is indított a közösségi oldalon. A rendőrség által kiválasztott dizájn a szavazáson a második végzett. Hamran ezt azzal indokolta, hogy a szavazatok tekintetében az első és második helyen végzett dizájnok között minimális volt a különbség

A rendőrség úgy döntött, hogy modernizálja a rendőrautóik küllemét, ezzel kapcsolatban pedig a nyilvánosság segítségét kéri. Mutatjuk, hol szavazhat!

A rendőrség Facebook-bejegyzésben kéri a lakosokat, hogy június 12-ig adják le a szavazataikat az egyes rendőrautó-modellekre. A szavazásban összesen három lehetőség van és reakciókkal jelezhetik a nekik tetszőt. 

A rendőrség közben Hamran István rendőrfőkapitány üzenetét is közölte. „Szlovákia polgárai megérdemlik a modern rendőrséget, amelyre az életük bármilyen körülményénél számíthatnak” – mondta Hamran. Hozzátette, hogy ezért dolgoznak a rendőrség megbízhatóságának növelésén, illetve azon, hogy vonzobbá tegyék ezt a hivatást. A rendőrfőkapitány arról is tájékoztatott, hogy a rendőrök új egyenruhákat és autókat kapnak, amelyek megtervezésében a lakosok segítségét is kérik. 

Az alábbi bejegyzésben szavazhat az Önnek tetsző autóra:

A Facebook-felhasználók június 12-ig, vasárnapig adhatták le a szavazatukat az új rendőrautó-modellekre. 

A szavazáson összesen három tervezet közül volt lehetőség választani, a felhasználók pedig reakciókkal voksolhattak a nekik tetsző modell mellett. 

Az első helyezett – néhány száz szavazatos előnnyel – az első, a lájkkal jelölt dizájn lett. Nem kizárt azonban, hogy a rendőrautók új kinézete a végén ettől eltérő lesz.

A Facebookon több mint 1,2 millió felhasználóhoz jutott el a bejegyzés, és több mint 101 ezren vettek részt a szavazáson. A legtöbb voksot, 35 ezer szavazatot az első dizájn kapta. A második helyen, 34 ezer szavazattal a második tervezet végzett – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

A nyertes dizájnra szavazott Hamran István országos rendőrfőkapitány is, aki szerint hosszú évekig elhanyagolták az autókat, azok elavultak, némelyik jármű kilométerórája pedig már az 500 ezret is átlépte. 

Igor Matovič pénzügyminiszter azonban pénzkidobásnak látja a dizájnváltást. „Biztosan nem egy autonóm döntés lesz, hogy valaki csettint egyet, és több millió eurót kidobunk az ablakon. Ez aztán a rendőri erők jutalmának rovására menne, amit Hamran úr is megérezne” – mondta Matovič.

A helyreállítási alapból 20 millió eurót különítettek el új rendőrautók vásárlására. Az, hogy milyen színre festik majd azokat, nem növeli az árat. A szakértők szerint a kék és sárga színkombináció rossz látási viszonyok mellett is látható, ezért döntöttek e színek mellett az új rendőrautók kinézetének megtervezésénél. Bárdyová elmondta, mivel nagyon kevés volt a különbség a szavazás első és második helyezettje között, a végső döntést az is befolyásolja majd, hogy melyik dizájn mennyibe kerül.

Az, hogy az új rendőrautókkal mikortól találkozhatunk az utakon, egyelőre nem ismert.

(mr, noviny.sk)

Read More

Post Comment