Search by category:
Egyéb kategória

Már tűszúrás nélkül is lehet influenza elleni vakcinát kapni

Alig van olyan óvodás- vagy iskoláskorú gyerek, aki még nem volt náthás vagy influenzás. A két betegség könnyen összetéveszthető. Fontos tudni, hogy az influenza „derült égből villámcsapás”-ként jelentkezik, s azért súlyosabb, mint a nátha, mert más betegségek is társulhatnak hozzá. A beteget minél gyorsabban meg kell gyógyítani, de az a legjobb, ha egyáltalán nem betegszik meg. Már Szlovákiában is hozzáférhető a szúrás nélküli oltás, ami a megelőzés fontos része.

Az influenzáról azt feltétlenül tudni kell, hogy gyorsan fertőző vírus okozza. Lappangási ideje 18–72 óra, és cseppfertőzéssel terjed például beszélgetés, köhögés, tüsszögés, kézfogás közben. A kisgyerekek a veszélyeztetett csoportba tartoznak, mert az ő immunrendszerük még nem fejlődött ki.

Tünetek – gyermekkorban

Itt elsősorban a hőemelkedést, a hidegrázást, az izzadást, a fáradtságot, a fejfájást, az ízületi és izomfájdalmat, a náthát, a torokfájást, a köhögést, a mellkasi fájdalmat, a szemproblémákat, a hányingert, a hasmenést és az étvágytalanságot kell megemlíteni. Rendkívül fontos, hogy a gyerek ilyenkor ne menjen közösségbe.

Külön figyelmet igényelnek a 3 évnél fiatalabb gyerekek. Nekik gyakrabban kell a testhőmérsékletüket mérni, mert nagyobb a lázgörcs kialakulásának veszélye. Ilyenkor bizonyos szervek, például a rekeszizom, görcsbe rándul, romlik a légzés, és a gyerek átmenetileg megkékülhet. Nagyon fontos, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 38 C-fok fölé, mert az azt jelenti, hogy a szervezet nem tud egyedül megbirkózni a vírussal, segíteni kell neki. Kisgyermeknek a végbélben kell a hőmérsékletét mérni, mert ott pontosabb eredményt kapunk. Természetesen fél fokot le kell az értékből vonni. Ha felszökött a láz, csökkentésének két módja van: a langyos vizes pakolás, fürdő vagy zuhany, esetleg gyógyszer, de ezt inkább jobb elkerülni.

A folyadékpótlás létfontosságú

Ha a gyermek lázas, hasmenése van, sokkal több folyadékot veszít, mint máskor, ezért ezt feltétlenül pótolni kell. A gyermek szervezete nagyon gyorsan dehidratálódhat. Ezek a tünetek utalhatnak rá: aluszékonyság, tudatzavar, dezorientáltság, kevesebb és sötét vizelet, felfúvódott has, az ajak és az ujjbegyek elszíneződése, szájszárazság.

Egészséges életmód és oltás

Az egészséges életmód, a sport, a nagy embertömeg kerülése, a fokozott vitaminpótlás (főleg a C-, a D-vitamin és a cink) mellett a megelőzésben fontos szerepet játszik az oltás – gyermekkorban is. Mostantól már arra is van lehetőség, hogy a gyereket injekciós tű nélkül oltsák be influenza ellen. Az oltóanyagot a két orrlyukba fújják. A korszerű oltási módszer már Szlovákiában is elérhető. Ez az oltási módszer teljesen hasonlít a hagyományos oltáshoz. A gyerek nyugodtan lélegezhet, a vakcinát nem kell belélegeznie, sem beszívnia. Akkor sem kell megismételni, ha a gyerek utána tüsszent, köhög vagy az orrát fújja. A vakcina két adagból áll, a másik oltást négy héttel az első után kapja meg. Kivételt képeznek azok a gyerekek, akiket a múltban már beoltottak influenza ellen. Számukra a vakcina egy adagból áll. Vény nélkül nem vásárolható meg, csak a gyermekorvos írhatja fel.

A 24 hónapos kisgyermekektől a 18 éves fiatalokig alkalmazhatják, de leginkább 9 éves korig ajánlott ez az oltási mód. A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a korosztály az A típusú vírus leggyakoribb hordozója. Tünetmentesen 8 napig terjeszthetik a vírust, amivel közvetlenül veszélyeztetik családtagjaikat. Ez az oltás nem ajánlott azoknak a gyerekeknek, akik a Covid-19 miatt karanténban vannak, hőemelkedésük van és autoimmun betegség tüneteit mutatják. A tű nélküli oltást külföldön már régen, 2013 óta használják, elsősorban a brit szigeteken. Csak Angliában évente több mint 3 millió gyereket oltanak be így.

Idén súlyosabb járványra számíthatunk

„Az elmúlt két évben az emberek elszigetelten éltek. Az influenzavírus- fertőzés veszélyének nem voltak olyan mértékben kitéve, mint korábban. Ez a légúti betegség nem terjedt olyan gyorsan, hiszen szájmaszkot viseltünk. Viszont idén van okunk félni attól, hogy az influenzaszezon súlyosabb lesz, mint korábban volt. Az orr nyálkahártyája úgy reagál az orrlyukakba adott szérumra, mintha hagyományos injekciót kapott volna a gyerek. Az immunrendszert ellenanyagok termelődésére serkenti, tehát a gyereknek egyáltalán nem kell megbetegednie, és ha mégis, a betegség sokkal könnyebb lefolyású lesz. Az oltás ideális ideje október-november. Ebben az évben a 40. naptári héttől kezdünk oltani” – mondta dr. Elena Prokopová gyermekgyógyász.

A 2–6 éves gyerekeknek a vakcina teljesen ingyenes, a 6–12 évesek esetében – az Általános Egészségbiztosító ügyfeleinek kivételével – bizonyos részt, 8,27 eurót meg kell téríteni, a 13–18 éveseknek pedig az egész összeget (kb. 80 eurót). A részletek pontosítása miatt érdemes felkeresni a Dôvera és az Union honlapját.

Read More

Post Comment