Search by category:
Egyéb kategória

Ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

Pozsony |

A szlovák élelmiszer-felügyelet arra kéri a lakosságot, hogy a legújabb lengyel élelmiszeripari botrány tisztázásáig ne fogyasszon lengyel baromfihúst, ez ugyanis az egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhat.

A lengyel onet.pl hírportál már az elmúlt hét végén figyelmeztetett arra, hogy egyes lengyelországi farmokon műszaki olajjal és kenőanyagokkal szennyezett takarmánnyal etették az állatokat. „Mivel nincs elegendő információnk az ilyen élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásáról, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) a probléma tisztázásáig nem javasolja a Lengyelországból származó baromfihús fogyasztását” – figyelmeztet a földművelésügyi tárca. A minisztérium Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint „az élelmiszer-felügyelet már megtette a szükséges lépéseket a fogyasztók egészségét veszélyeztető lengyel húsok feltartóztatása érdekében”. A szlovákiai élelmiszer-ellenőrök mintákat vesznek a lengyel baromfihúsból, és laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá azokat. Ezzel párhuzamosan ellenőrzik azokat a szlovákiai állattenyésztőket is, akik Lengyelországból hozzák be a takarmányt.

Az ŠVPS szerint a lengyel állategészségügyi hatóság még nem számszerűsítette, milyen mennyiségű szennyezett takarmány juthatott forgalomba Lengyelországban. A vizsgálat és a laboratóriumi elemzések eredményeit várhatóan csütörtökön vagy pénteken (október 6.-7.) teszik közzé. „Ezért előzetesen elrendeltük a Lengyelországból behozott baromfihús fokozott ellenőrzését, amelyet valószínűleg a sertéshúsra is ki fogunk terjeszteni. A szennyeződés megerősítése esetén azonnal felfüggesztjük e húsok értékesítését” – tette hozzá az élelmiszer-felügyelet.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment