Search by category:
Egyéb kategória

Gútán három polgármesterjelölt indul, mindhárman magyarok

Gúta |

Három polgármesterjelölt áll rajtvonalhoz Gútán az október 29-i önkormányzati választáson. Mindhárman magyarok. A jelenlegi városvezető a Szövetségben politizál, mindkét kihívója azonban függetlenként indul. Mi most az ő esetükben néztük meg, miből és hogyan szeretnék meggyőzni a város választóit. Kampányfinanszírozási cikksorozatunk harmadik részét olvashatják.

A hivatalban lévő polgármester, Horváth Árpád is újraindul a tisztségért Gútán. A Szövetség MKP-platformjában politizáló városvezetővel együtt a párt színeiben induló képviselőjelöltek csoportja is megméretteti magát. Horváth lapunknak elmondta, már ő is megnyitotta a transzparens számláját, amelyre egyelőre 500 eurót utalt. A számlán cikkünk írásakor, ezt az összeget leszámítva, semmilyen más mozgás még nem látszott. „Én nem fogom nagy kiadásokba verni magam, hiszen 16 év alatt, aki akart, az megismert” – nyilatkozta a várost több mint másfél évtizede vezető Horváth. Hozzátette, szerinte a másik két jelölt valószínűleg jóval többet költ. Ezzel együtt Horváthék is 4-5 óriásplakátot rendeltek, illetve két kiadványt is eljuttatnak a város postaládáiba, de egy kampányfilmet is készíttetnek. „Én úgy tervezem, hogy a kiadásaim kétezer euró környékén fognak megállni, többet nem áldozok rá” – jelentette ki. Arról is beszélt, ez az ő saját pénze, vállalkozóktól, vagy mástól nem fogad el támogatást. A polgármester is rámutatott, de mi is írtunk róla, hogy a Szövetség a falvak, városok tisztségeiért induló jelöltjeik kampányát nem támogatja. Horváth a párt színeiben megyei képviselőnek is indul, ebben az esetben azonban a Szövetség által finanszírozott központi kampány népszerűsíti őt. A városi képviselőjelöltek a törvény szerint nem kötelesek transzparens számlán vezetni a kampánykiadásaikat. Horváth azonban elmondta, a mögötte álló csapat tagjai is a saját pénzükből finanszírozzák a népszerűsítésüket. „Úgy számoljuk, hogy egy jelöltnek ez olyan 500–600 euróba fog kerülni” – tette hozzá.

Kárpáty Ernő független polgármesterjelöltként méretteti meg magát. Korábban a Progresszív Szlovákia (PS) Magyar Platformjának az alelnöke volt, a parlamenti választáson is a PS színeiben indult. Lapunknak arról beszélt, egy tizenkét személyes csapat első embereként vág neki a megmérettetésnek. A csoportosulásban jelenlegi városi képviselők is vannak, így például a korábbi MKP-s Samu István, aki annak az Új Egység Mozgalomnak az egyik megalapítója, amelynek tagjai 2020-ban részt vettek a magyarországi szélsőjobboldali párt, a Mi Hazánk Mozgalom tisztújító kongresszusán. A Kárpáty mögött álló csapatnak része Forró Tibor is, akinek a neve a Progresszív Szlovákia Magyar Platformjának vezetőjeként vált ismertté és szintén tagja a városi testületnek. A polgármesterjelölt lapunknak elmondta, főleg ő maga, illetve a jelöltek adják össze a kampányra szánt pénzt, a be- és kifizetéseket ők is transzparens számlán vezetik. „Vannak azonban támogatóink, magánszemélyek, barátok, akik szintén a transzparens számlára küldenek pénzt” – mondta azzal, vállalkozókat célzottan nem keresett meg, támogassák a kampányát. Arra számítanak, hogy a népszerűsítésükre összesen 3-5 ezer eurót fognak költeni. Néhány óriásplakátot, szórólapokat rendeltek, a sajtóban és a közösségi médiában is hirdetnek. Ez utóbbira nagyjából 500 eurót szánnak. Ezenkívül két rendezvényt, egy programbemutatót és egy kampányzárót valósítanak meg. Az utóbbira zenés műsorral is készülnek. „Nem lesznek azonban nagy koncertek, nem ebben hiszünk, hanem az eddig elvégzett munka felmutatásában, illetve az emberekkel való személyes találkozásokban” – magyarázta.

A polgármesteri tisztségért ugyancsak versenybe száll Halász Béla független jelölt, aki mögött egy négytagú képviselőjelölti csapat áll. Halász a 2010-es évek elejéig MKP-tag volt. 2016-ban a párt kötelékében indult a parlamenti választáson, de levették a listáról, mert egy autonómiáról szóló óriásplakátot helyezett ki Pozsonyban. Lapunknak most elmondta, kizárólag saját pénzéből finanszírozza a kampányát, a kiadásait ő is transzparens számlán vezeti, vállalkozótól, vagy mástól nem fogad el támogatást. „Öt- és hétezer euró közötti kiadásra számítok” – mondta. Halász négy darab óriásplakátot rendelt, szóróanyagukat pedig két alkalommal a város minden postaládájába eljuttatják. A Facebookon napi hét eurót költenek hirdetésre. „Ez viszont már 30 napja fut” – tette hozzá azzal, hogy hozzávetőlegesen 800 eurós kampányzáró, zenés eseménnyel is készülnek. „A szendvicseket például mi készítjük” – mondta. A csapatában induló képviselőjelöltek népszerűsítésével kapcsolatban arról beszélt, ők 200–400 eurót költenek a kampányra. Ez nagyrészt az ő transzparens számláján keresztül fut.

Read More

Post Comment