Search by category:
Egyéb kategória

Cserkészvezetőket avattak

Dunaszerdahely, Palást |

Október első hétvégéjén zárták Paláston a nyáron félbemaradt Segédőrsvezető-képző (SÖVK) Tábort. Sok fiatal álma vált ezzel valóra, beérett a sok a munka, amit a felkészülésbe fektettek. Nyáron a szigorú Covid- szabályok húzták keresztül a számításukat a táborlakóknak, hiszen a tíznapos vezetőképző tábort öt nap után oszlatták fel, miután több Covid-19 pozitív esetet azonosítottak.

Június végén idő előtt zárultak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) vezetőképző táborai a Palást melletti Olvári-völgyben. Ez öt tábort érintett: Segédőrsvezető-képző Tábor, Cserkészőrsvezető-képző Tábor, Kiscserkészőrsvezető-képző Tábort, Segítő Tábor, Cserkész Mintatábor. A vezetőképzés az SZMCS egyik legfontosabb pillére, sokan és sokat készültek rá. Igaz, nem a nagy nyári melegben, de október első hétvégéjén, az eredeti helyszínnek megfelelően Paláston, minden egyes cserkésznek, aki részt vett a Segédőrsvezető-képző Tábor póthétvégéjén, sikerült teljesíteni a próbákat és cserkészvezetői fogadalmat tenni.

Ahol a kaland kezdődik

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek közel 35 cserkészközössége és jelenleg 1481 tagja van. Csémi Szilárddal, a SZMCS ügyvezető elnökével és Gál Várady Tamarával, mozgalmi vezetővel beszélgettünk. Elmondták, hogy a Covid-időszak meghozta a kedvet a cserkészethez, folyamatosan kapnak megkereséseket településekről, hogy cserkészcsapatot szeretnének indítani. Ennek egyik feltétele a rendszeres cserkészmunka és egy helyi vezető, aki vállalja a felelősséget a működésért. Idejét és energiáját tudja arra fordítani, hogy kineveljen egy vezetői gárdát pár év alatt, amelyekkel utána elkezdheti a foglalkozásokat. Először alapozni kell és vezetőket kell képezni, ezért is volt akkora jelentősége, hogy az elmaradt vezetőképző táborokat egy vagy több póthétvégén be tudták hozni. A vezetői gárda ez esetben 14-15 éves fiatalokat takar, akik később foglalkozásokat tudnak tartani a fiatalabbaknak. Egy intenzív, 11 napos képzésen kell megfelelniük, határozott napirenddel, ahol a felelősségvállalás, az odafigyelés, az önfegyelem, a csapatmunka az alapértékek. Gyakorlati tudás terén a (gyógy)növényismeret, az elsősegélynyújtás, a magyarságismeret, a vezetői ismeret, a döntéshozatal, a különböző csomózási-, daltanítási- és játékvezetési technikák, amit kell tudniuk használni.

Divat manapság cserkésznek lenni?

Egyöntetűen „igen” volt Csémi Szilárd és Gál Várady Tamara válasza erre.

„A járványhelyzet alatt és után felértékelődött a kisközösségi munka és a természetben levés. Szükség van a személyes kapcsolatokra, a személyes élményekre, túl sok volt az online jelenlét”

– mondta Szilárd. Szoros a kapcsolat a szlovák és a magyar cserkészszövetségekkel, napjainkban körülbelül 17 ezer magyar cserkész él világszerte. A cserkészet egy világmozgalom része, az ENSZ után a világon a második legnagyobb szervezet. Az SZMCS tagjai is aktívan kiveszik részüket és együttműködnek a különböző szervezetekkel, jövőre ott lesznek Koreában a világdzsemborin, amely a cserkészet legrangosabb nemzetközi eseménye és általában négy évente rendezik meg. Az SZMCS több pilléren áll anyagilag, legnagyobb támogatójuk a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, próbálnak pályázni a nyílt és megyei pályázatokon, és természetesen a szülők rengeteget segítenek. A cserkészet mindenkinek elérhető, a hátrányos helyzetben lévők jelképes 1 eurós tagdíjat fizetnek és kellően indokolt esetben ingyenesen vehetnek részt a programokon. A cserkészvezetők önkéntesen vállalják a munkát. A szövetségen belül a legidősebb aktív tag 98 éves. Gál Várady Tamara, aki az SZMCS-n belül a szakmai dolgokért felel, elmondta, hogy mostanában a vízi cserkészet új lendületet kapott, bár jelentős múlttal rendelkezik a szövetségen belül. Kenus vízi túrákat szerveznek, bár volt már rá példa, hogy kajakkal túráztak, a nekik szóló képzésen vízi vezetőket képeznek ki. A magyar cserkészetben a szakcserkészet palettáján megtalálható a lovas, barlangász és kerékpáros cserkészet, a vadon lakók a túlélést tanulják, hogyan lehet minimális felszereléssel a természetben túlélni. A nevelői munka nagyon fontos  a cserkészetben, a heti kiscsoportos foglalkozás az, ami szilárd alapot ad, amire később építeni lehet, amit színesíteni lehet különböző kirándulással. Rengeteg tapasztalatot és élményt adnak ezek a foglalkozások.

Felnőtt cserkészklubok

Az SZMCS elsősorban gyermek- és ifjúságnevelő szervezet, de működik két aktív öregcserkész klub is a szövetségen belül, az egyik Érsekújvárban, a másik Rimaszombatban. A kürti (Strekov) cserkészcsapat mellett működő Cserkész Szülők Klubja, kuriózumnak számít. A cserkészek szülei csoportosultak és miután elvégezték az alapképzést, saját feladatokat kerestek, részben a csapatot segítik, ugyanakkor felvállalták a Ciglédi zarándokhely karbantartását. Nagyon példamutató munkát végeznek. Összetartó és példamutató közösséget alkotnak még a családos cserkészek is. Ezek is jó példák arra, hogy a cserkészethez bármilyen korban lehet csatlakozni. 2023-ban is rengeteg programmal készülnek, tavasszal lesz egy felnőtt cserkész alapképzés, ahol a résztvevők belekóstolhatnak, hogy mit is képvisel a cserkészet, mik az alapértékei. Szintén jövőre lesz a Szövetségi Nagytábor, ami 4-5 évente kerül megrendezésre, ahol a szövetség összes közössége egy helyen táborozik. A nagytáborban akár 700-800 résztvevő is lehet. Szeretnének a többi magyar cserkészszövetséggel közösen egy tutajtábort is megvalósítani a Tiszán, itt 150 fiatallal számolnak. Zárszóként Gál Várady Tamara megosztotta:

„A cserkészet a mindennapjaim része. Az, hogy hogyan állok egy feladathoz, hogyan szólok egy emberhez, abban benne van a cserkészet. A segítségnyújtás, a tenni akarás számunkra természetes, belénk ivódott. Ez a fajta hozzáállás talán nem jellemző a mai világban, számunkra viszont ez az alap”.

Read More

Post Comment