Search by category:
Egyéb kategória

Háztartás: 6 jó tanács a melegebb otthonért

Ha nem áll módjában lecserélni a fogyasztóit, kicserélni a fűtési rendszert, vagy számottevő mértékben csökkenteni otthonában a hőmérsékletet, íme néhány egyszerű trükk, amelyekkel növelhető a melegség érzete a lakásban

1. Engedjük be a fényt

Télen is vannak napsütéses órák, amelyeket hasznunkra fordíthatunk energiatakarékosság szempontjából. Mielőtt reggel munkába indulunk, húzzuk el a vastag függönyöket, és állítsuk úgy a rolókat, hogy a napsugarak elérhessék a lakás minél több pontját. Ez jócskán hozzátesz majd a meleghez, így talán a fűtési termosztát sem kapcsol be olyan gyakran.

2. Használjunk meleg színeket

Érezhetünk egy lakóteret ridegnek, kopárnak, hivatalosnak vagy épp otthonosnak, mindebben pedig megkerülhetetlen szerepük van a színeknek. A barna és a drapp árnyalatai és a földszínek általában nyugalmat, stabilitást és melegséget sugároznak, hatásuk pedig fokozható a krémszínű, a barack, a rózsaszín, a piros vagy narancssárga felületek és kiegészítők beiktatásával. Ellenkező hatást vált ki a kék és a fehér, amelyek a hidegérzetre erősítenek rá.

3. Takarjuk le a padlót

Padlófűtés nélkül a hidegburkolt konyha vagy folyosó folyamatos hidegérzetet generál bennünk. A zokni és a papucs használata mellett itt is jó szolgálatot tehetnek a padlószőnyegek (hasonlóan a fa vagy laminált padlóval borított helyiségekben). A sok kicsi helyett az egy nagyot érdemes választani, az apró szőnyegek ugyanis gyakran elmozdulnak, így folyamatosan növelik a rendetlenség érzetét.

4. Szigeteljük a csöveket

Ha az egész házat nem tudjuk vagy nem szeretnénk szigetelni, javíthatunk a kazán és a fűtőtestek közti csövek hőtartási képességén. Barkácsáruházban is beszerezhetőek olyan habcsövek, amelyeket könnyedén fel tudunk helyezni a meleg vizet szállító kazáncsövekre, így nem adják le a megtermelt hő egy részét, mielőtt az a kívánt helyiségbe érne.

5. Ne hagyjuk teljesen kihűlni

Egy 5 °C fokra lehűlt ház vagy lakás 20 °C-ra való felfűtése télen napokba is telhet. Sokkal könnyebb és gazdaságosabb felfűteni az olyan lakóteret, amely nem hűlt le drasztikusan, hanem temperált hőmérsékletet tartottunk benne. Ha tehát a fűtési rendszert nem tudjuk is teljesen kicseréltetni, a szabályozó szelepeket mindenképp cseréltessük, vagy szereltessünk be digitális fűtési termosztátot.

Vas Dóra

Nemcsak kívülről, belülről is növelhetjük a hőérzetünket. Ha már mindent kipróbáltunk, tehetünk egy próbát a melegítő hatású ételekkel, amelyek fogyasztásával testünk automatikusan hőt termel. Ilyenek az olajos magvak, a fahéjat, a gyömbért, a fekete borsot, az erős paprikát vagy intenzív fűszerkeveréket tartalmazó ételek. Ellenkező, vagyis hűtő hatásúak a tejtermékek, a zöldfűszerek és a nyers gyümölcsök, különösen a citrusfélék.

 

Bónusz tipp: melegítő ételek

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/41. számában jelent meg a Háztartás mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Read More

Post Comment