Search by category:
Egyéb kategória

Ennyivel nőnek jövőre a nyugdíjak

Pozsony |

A Szociális Biztosító (SP) 2023. január 1-jétől automatikusan 11,8%-kal emeli meg a nyugdíjakat. A nyugdíjasoknak ezt nem kell külön igényelniük – jelentette be pénteken Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

A hatályos jogszabályok szerint a nyugdíjakat 2023-ra is a Statisztikai Hivatal által közzétett éves nyugdíjas infláció alapján számolják ki, márpedig az idei év első felében 2021 azonos időszakához képest átlagosan 11,8%-kal nőtt a nyugdíjas háztartások fogyasztói árindexe. Kontúr szerint a nyugdíjasoknak az emelés érdekében nem kell semmit tenniük, ezt automatikusan ítélik meg számukra, amiről írásos határozatot kapnak. A magasabb összegű nyugdíjukat először a jövő januári kifizetés során kapják kézhez. A biztosító jövőre az összes – vagyis az öregségi, a korengedményes, a rokkantsági és a túlélő hozzátartozói – nyugdíjtípust 11,8%-kal emeli meg.

Idén szeptemberben több mint 1,7 millió nyugdíjat fizettek ki, több mint 1,4 millió nyugdíjasnak. A szeptemberben folyósított átlagos öregségi nyugdíj 517,40 euró volt. Az SP szóvivője elmondta, hogy például ennek a nyugdíjnak az összege az indexálás után jövőre 61,10 euróval, havi 578,50 euróra emelkedik.

Kontúr szerint a minimálnyugdíjakra egy különleges mechanizmus vonatkozik. „Ha a nyugdíj összege a valorizáció után is alacsonyabb lesz a minimálnyugdíjnál, a Szociális Biztosító tovább növeli a nyugdíj összegét a minimálnyugdíj összegéig” – állítja az SP szóvivője. Mivel a minimálnyugdíj összege január 1-jétől nem változik, az ilyen nyugdíjas továbbra is változatlan összegű nyugdíjat, azaz a nyugdíjminimumot kapja, ami a nyugdíj valorizálása után azonban számára anyagilag így is kedvezőbb. Ha azonban a nyugdíj összege az indexálás után magasabb, mint a minimális nyugdíj összege, a minimális nyugdíjra való jogosultság megszűnik, és az SP az új, magasabb összegű nyugdíjat fizeti ki a nyugdíjasnak. Ez kedvezőbb lesz a nyugdíjas számára, mint a korábban kapott minimálnyugdíj. (mi, TASR)

Read More

Post Comment