Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia a gödör alján

A Heger-kormány azt a látszatot próbálja kelteni, hogy Szlovákiával minden a legnagyobb rendben van, és ha vannak gondjaink, az csak a globális hatásokkal, a szomszédunkban dúló háború okozta inflációval és energiaválsággal magyarázható, ami régiónk összes országát azonos mértékben sújtja.

Tény, hogy a felsoroltak minden országnak súlyos érvágást okoznak, míg azonban másutt igyekeznek gyors és hatékony segítséget nyújtani a lakosságnak és a vállalkozásoknak, a szlovák kormány továbbra is a politikai ellenfelek kriminalizálásával, az ellenzék ellehetetlenítésével van elfoglalva. A politikai sárdobálás közepette a lakosságra már nem jut ideje. Márpedig a kormánynak gyors és hatékony lépéseket kellene hoznia, ellenkező esetben rendkívül súlyos következményekkel nézhet szembe.

Hogy hová juttatott bennünket a jelenlegi kormány, azt leginkább az Allianz legfrissebb jelentése alapján mérhetjük fel, amelyben a biztosítótársaság a lakosság pénzügyi vagyonát és eladósodottságát mérte fel az egyes országokban. Míg Szlovákiában az egy főre jutó átlagos pénzügyi vagyon 8,5 ezer euró körül mozog, Lengyelországban és Bulgáriában ez meghaladja a 11 ezer, Magyarországon a 18 ezer, Csehországban pedig a 24 ezer eurót. Mára így a visegrádi országok között a legcsóróbb családtagnak számítunk. Az elszegényedés miatt pedig egyre több család szorul hitelre, a lakosság eladósodottsága csak tavaly majd a tizedével nőtt. Az egy főre jutó átlagos adósságállomány Szlovákiában eléri a 9,2 ezer eurót, régiónkban így mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az adósság összege meghaladja a megtakarításokét. Csak összehasonlításképpen: az egy főre jutó átlagos adósság Magyarországon 3,8 ezer, Lengyelországban pedig 4,9 ezer euró. Csehországban ugyan nagyjából ugyanakkora, mint Szlovákiában, de mint láttuk, a csehek pénzügyi vagyona nagyjából négyszer akkora, mint a miénk. Ráadásul, nálunk a munkanélküliség is jóval többeket sújt, mint a szomszédos országokban. Csehországban 2,4, Lengyelországban 2,6, Magyarországon 3,5 százalékos munkanélküliséget mérnek, míg Szlovákiában ez meghaladja a 6 százalékot.

A szlovákiai családok így szegényen és eladósodva lesznek kénytelenek szembenézni az előttünk álló nehéz hónapokkal, mert hogy az elkövetkező időszak nem lesz egy sétagalopp, az egészen biztos. „A 2021-es év egy korszak végét jelentette. Nemcsak az idei, hanem az elkövetkező évek is mások lesznek, a megélhetési válság ugyanis próbára teszi az országokat. A kormányoknak hatalmas kihívást jelent az energiaválság kezelése, nincs többé helye a politikai hibáknak. A siker kulcsa a nemzeti szintű innovatív és célzott fellépés” – figyelmeztet Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. Félő azonban, hogy a szlovákiai politikusokhoz el sem jut az üzenete, hiszen annyi „fontos” dologgal vannak elfoglalva, hogy a lakosság anyagi gondjainak a megoldására már nem jut idejük.

Read More

Post Comment