Search by category:
Egyéb kategória

5 tipp, ha nincs időd takarítani

Fürtökben érkeznek a levelek naponta, mindenki panaszkodik, hogy idén valahogy nem jut ideje a takarításra. Pedig a régi szép covidos időkben annyit takaríthattunk, amennyi belénk fért. Bizony, ez nem vicc, úgyhogy ha már semmi nem segít, mazsolázzunk az alábbi tippekből nyugodtan.

1. Hol? A takarítás ott kezdődik, hogy behatároljuk a kitakarítandó teret. Ahány ház, annyiféle kosz, ezt a régi népi bölcsességet mindenki ismeri. Ha csak a lakóterünket kell takarítanunk, még a szerencsésebbek közé tartozunk, meg is ünnepelhetjük rögtön egy takarítás-indító pezsgővel. Nagyobb a baj, ha valakinek a fejében kell elvégezni a nagytakarítást. Ahhoz már nem biztos, hogy elég lesz a porszívó. Bármilyen erős fokozatra kapcsoljuk is, nem fogja tudni kiszívni az illető fejéből, ami nem oda való. Ezt hívják pechnek. Ha másnak nem, annak ilyen esetben is örülhetünk, hogy megtaláltuk, hol a baj. Azt legalább már nem kell keresni.

2. Kivel? A takarítás olyan, mint a szülinapi ünnepség, hiszen kellemesebben telik, ha nem vagyunk egyedül. De jól vigyázzon, aki barátokat hív takarítani, mert nagy valószínűséggel nem fognak ráérni. Azt kell nekik mondani, hogy szülinapot ünneplünk, malacot sütünk és teleengedjük az úszómedencét kézműves málnaszörppel. Annyian jelentkeznek majd, hogy be sem fognak férni a házba. Írjuk bele a meghívó apró betűs részébe, hogy mindenki hozzon magával gumikesztyűt.

3. Mivel? Mivel kosz van. Ha nincs kosz, akkor is takaríthatunk picikét, méghozzá azért, hogy ne is legyen. Ezt nevezik preventív takarításnak. Vagy takaríthatunk azért, hogy jobb kedvünk legyen. Ezt nevezik hangulatjavító takarításnak. Vagy takaríthatunk azért is, hogy mások lássák, hogy takarítunk. Egyeseknek ugyanis örömet okoz, ha látják, hogy valaki látja, hogy takarítanak. Talán bele sem gondolnak, hogy annak, aki látja őket, talán az okoz örömet, hogy látja, hogy látják, hogy látja, hogy takarítanak. Gondoljuk ezt alaposan végig, mert nagyon nem mindegy.

4. Mikor? Már az ókori rómaiak is sokat vitáztak arról, melyik évszak, melyik napszak a legalkalmasabb a takarításra. Rossz jel, ha pénzzel igyekeznek elérni, amit erénnyel kellett volna, mondta Cicero. A pénznek nincs szaga, mondta később Vespasianus. Meg is beszélhették volna, de nem voltak kortársak. De hogy lehet ez, ha mindketten az ókorban éltek? Úgy, hogy az ókor eltartott vagy négyezer évig. Hát az ókoriaknak aztán volt idejük takarítani! Nem is volt akkora kosz meg rendetlenség, mint mostanában.

5. Mikor ne? Vasárnap. Hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton szabad. A keddet kihagytuk. Aki tudja, miért, írja meg a Kopertába. A helyes megfejtők között világsztárok által dedikált porszívózsákokat sorsolunk ki.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/41. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Read More

Post Comment