Search by category:
Egyéb kategória

Kritikus a helyzet az energiapiacon

Pozsony |

Az európai országoknak egyre nagyobb gondot okoz az energiaválság, Szlovákia számára pedig külön probléma a kormány tétlensége, ami azzal fenyeget, hogy a jövő évtől a lakossági energiaárak is látványosan megugranak. Mire számíthatnak a fogyasztók?

„Az energiaárak idén látványosan megugrottak, Európa ráadásul gázhiánnyal küzd. A villamos energia és a gáz ára naponta változik, a hagyományos szabályozási eszközök így nem elegendők e problémák kezelésére. Rendkívüli kritikus helyzetben vagyunk, ezért rendkívüli intézkedésekre lesz szükségünk ahhoz, hogy a háztartások és a vállalkozások átvészeljék az előttünk álló telet” – ismerte el a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak adott interjújában Andrej Juris, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke. Szerinte a lakossági villamosenergia-, gáz- és hőárak is az energiahordozók nagykereskedelmi árától függnek. „Az Árszabályozási Hivatal nem rendelkezik olcsó villamos energiával. A lakosságot ellátó szolgáltatók is a piacon vásárolnak gázt és villamos energiát. Ha a piaci árak magasak, azok fokozatosan tükröződnek a szabályozott árakban is. Jelenleg készül egy kormányzati intézkedés annak érdekében, hogy a Szlovák Villamos Művekkel (SE) kötött megállapodásból származó olcsóbb villamos energia megjelenjen a háztartási árakban. Véleményem szerint ez egy kulcsfontosságú lépés a lakossági energiaárak enyhítése érdekében” – tette hozzá Juris a hnonline.sk honlapon megjelent interjúban.

Elszálltak az árak

Az Árszabályozási Hivatal már nyáron arra figyelmeztetett, hogy ha a politikusok nem lépnek az ügyben, a távhő ára jövőre akár 140 százalékkal is nőhet. Míg ugyanis a tavalyi év első felében a gáz átlagos beszerzési ára megawattóránként 22 euró körül mozgott, már az év második felére 41 euró körüli szintre ugrott. Idén a gázárak megawattóránként már 100–150 euróra emelkedtek, nyáron pedig 300 euró körüli árakat is láthattunk. „Ezért létfontosságú, hogy uniós és nemzeti szinten megoldást találjanak a gázárak korlátozására, és elegendő gázt biztosítsanak azon szolgáltatók számára, amelyek még nem vásároltak gázt” – figyelmeztet az ÚRSO elnöke, aki szerint ez enyhítheti a fogyasztókra gyakorolt nyomást. A gáz- és villamosenergia-szolgáltatóknak október végéig kell benyújtaniuk az árjavaslatokat. Juris szerint ezért fontos, hogy az elkövetkező hetekben véglegesítsék a megoldást, amely lehetővé tenné, hogy a kormány és a Szlovák Villamos Művek által megkötött memorandumban szereplő olcsóbb villamos energia megjelenjen a szolgáltatók árképzésében.

Megújuló energia

Az ÚRSO elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi magas árak kedveznek a megújuló energiaforrások elterjedésének. „Nemrég részt vettem egy workshopon, amelyen a napelemes rendszereket telepítő vállalatok megemlítették, hogy a jelenlegi piaci villamosenergia-árak mellett ezeknek a rendszereknek a megtérülési ideje két év. Emlékszem, hogy néhány évvel ezelőtt még tíz év körüli megtérülésről beszéltek. A jelenlegi rendkívül magas energiaárak ezért véleményem szerint a megújuló energiaforrások mellett szólnak” – állítja Juris. (mi, hnonline.sk)

Read More

Post Comment