Search by category:
Egyéb kategória

Tönkremegy a vendéglátóipar, ha a kormány nem cselekszik

A vendéglátóipar még a koronavírus-járványt sem heverte ki, a jelenlegi megnövekedett energiaárak pedig padlóra küldhetik a szállodákat és éttermeket, melyek fele már jelezte, ha nem avatkozik be az állam, kénytelen lesznek ideiglenesen bezárni – jelentette ki Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének (AHRS) elnöke. Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedési miniszter a konkrét intézkedésekről mára ígért tájékoztatást.

Harbuľák a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az ágazat képviselői néhány hónapja kidolgoztak egy intézkedéscsomagot, melyben egyrészt az infláció okozta áremelkedésre és az energiaválságból eredő többletkiadásokra javasoltak megoldást, másrészt viszont hosszú távú és rendszerszintű változásokat is sürgettek. „Már tegnap is késő volt” – mondta a kormány tétlenségére utalva, majd hozzátette: napokon belül tudniuk kell, milyen intézkedésekkel rukkol elő az állam, a szállodáknak és a sípályáknak ugyanis minél hamarabb fel kell készülniük a közelgő téli szezonra. „Kulcsfontosságú, hogy a kormány befagyasztja-e az árakat, vagy milyen más módon garantálja az energiaárakat. Tudnunk kell, mire számíthatunk” – tette hozzá azzal kiegészítve, hogy nem segélyt követelnek, mindössze azt szeretnék, ha bizonyos feltételeket garantálna az állam. A szövetség vezetője elmondta, a hatalmas bizonytalanság miatt a létesítmények fele fontolgatja, hogy átmenetileg szüneteltetni fogják a szolgáltatásokat. Ez azonban több kockázatot is rejt – rendkívül nagy a munkaerőhiány a vendéglátóiparban, a pár hónapos kiesés tovább mélyítheti a problémát, tekintve, hogy azt a néhány alkalmazottat is elveszíthetik, akiket eddig a különböző válságok ellenére sikerült megőrizni. „Ez pedig a végleges bezáráshoz vezető út” – figyelmeztetett.

Leszögezte, a szállodák és a vendéglátóhelyek nem tudják a szolgáltatásaik végső árában megjeleníteni a megemelkedett költségeket, ezzel ugyanis elveszítenék utolsó ügyfeleiket is. Úgy véli, a probléma országos szintű, a déli járásokban elsősorban a termálfürdők működtetése vált rendkívül költségessé, az északi régiókban pedig a sípályák és felvonók fenntartása okoz gondot. A szövetség elnöke hangsúlyozta, ha ellehetetlenítik a fő attrakciókat, amelyek vonzzák a turistákat, azt az egész szektor megsínyli.

Doležal arról beszélt, a járvány idején több mint 185 millió eurót osztottak szét különböző támogatási sémákon keresztül, s a tárca részéről felelőtlen lépés lenne az energiaválság idején cserben hagyni a szféra képviselőit. „A kormány az elkövetkező napokban bejelenti, miként segít a kis- és középvállalatoknak az energiaválság elleni harcban” – mondta, a részleteket azonban egyelőre nem volt hajlandó elárulni. Megjegyezte, az ársapka és támogatási sémák mellett egyéb lépésekkel is készülnek. „A segítségnyújtás egyik formája lehet, hogy segítünk a vállalkozásoknak a megújuló energiaforrások telepítésében, hogy a jövőben ellenállóbbak legyenek” – magyarázta, majd emlékeztetett az uniós helyreállítási terv ellenálló képességi terv is egyben, amely kidolgozása során nagy hangsúlyt fektettek a zöld gazdaság támogatására.

Read More

Post Comment