Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A Vár utcai lövöldözés a demokrácia elleni támadás volt

A két fiatal életét követelő Vár utcai lövöldözés a szabad, demokratikus társadalom elleni támadás volt, amely tiszteletben tartja a társadalom sokszínűségét – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Biztonsági Tanács szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az ülés fő témája a szélsőségek elleni védekezést célzó intézkedések megvitatása volt.

Heger elmondta, a Vár utcai támadó célpontjai nemcsak az LGBTI-közösség tagjai, de zsidók és politikusok voltak. Hozzátette, a támadó indítéka a demokrácia felforgatása, az állam destabilizálása volt.

A kormányfő szerint fokozni kell a kiberbűnözéssel foglalkozó rendőrségi szakértők számát, anyagi és technikai eszközökkel kell támogatni a munkájukat, emellett pedig fokozni kell az együttműködést a mobilszolgáltatókkal, prevenciós előadásokat tartani az iskolákban, és megerősíteni az LGBTI-közösség jogait.

Kijelentette, kezdeményezni fogja, hogy uniós szinten is nagyobb figyelmet szenteljenek a közösségi oldalak szabályozására a szélsőséges megnyilvánulások elterjedésének esetén. 

Roman Mikulec (OĽaNO) nem konkretizálta azon politikusok nevét, akik a támadó céllistáján szerepeltek. Biztosított, az ügyben megtették a megfelelő intézkedéseket. Tekintettel arra, hogy a célpontok egyike Heger lett volna, védelemben részesül.

Hamran István országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón arról beszélt, megerősítené a terrorizmus és az extrémizmus ellen küzdő egységek állományát. Elmondása szerint így lehetséges lenne a Vár utcai esethez hasonló támadások megelőzése. Mint mondta, kiemelten fontosnak tartja a kiberbűnözéssel foglalkozó egységek erősítését, a nemzetközi együttműködés elmélyítését. „Az ilyen együttműködés hatékonyságra szolgál például az, a már nyilvánosságra került eset, amikor egy »Slovakbro« álnéven rejtőzködő, jobboldali extrémistát vettek őrizetbe” – fűzte hozzá.

Read More

Post Comment