Search by category:
Egyéb kategória

Uniós biztos: az EU védelmezi a médiaszabadságot és fellép a dezinformáció ellen

Az Európai Unió azért hozta létre az úgynevezett európai cselekvési tervet, hogy megvédje az európai választásokat, fellépjen a hamis információk terjedése ellen, valamint védelmezze a médiaszabadságot – jelentette ki az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban szerdán.

Věra Jourová, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az Európa-ellenes szélsőjobboldal tisztára mosása címmel tartott vitáján hangsúlyozta, a demokrácia, az alapvető jogok és a jogállamiság az Európai Unió alapját képezi.

Az európai demokráciát meg kell védeni azoktól a hatalmaktól, amelyek el akarják pusztítani – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság jövőre olyan csomagot kíván előterjeszteni, amely meg fogja védeni a demokráciát olyanoktól akik az unión kívülről finanszírozzák a veszélyt jelentő, a nyilvánosság befolyásolására szolgáló folyamatokat. A csomag erősíteni fogja az EU ellenállóképességét, a mindenfajta szélsőségesség elleni fellépést, valamint magas szintű átláthatóságot biztosít – mondta.

Az orosz-ukrán háborúra utalva azt mondta: a konfliktus a szélsőjobb nacionalista narratívájának előretörése mellett kedvezett a szélsőbal megerősödésének is.„A politikai szélsőségesség erőszakhoz, akár gyilkossághoz is vezethet” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal a szélsőjobb jelentette veszéllyel szemben, felhasználva az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol kapacitásait a hírszerzési adatok beszerzése és az információcsere érdekében – tette hozzá az uniós biztos.

Read More

Post Comment