Search by category:
Egyéb kategória

Ezrével rohamozták meg az idén végzett diákok a munkaügyi hivatalokat

Pozsony |

Szlovákiában szeptemberben is csökkent az állastalanok száma, még annak ellenére is, hogy ősszel tömegesen jelentkeznek a munkaügyi hivataloknál az elhelyezkedni képtelen végzős diákok. Ez utóbbiak számára idén több olyan projektet is indítottak, amelyekkel az elhelyezkedésüket próbálják meg felgyorsítani.

Míg tavaly ilyenkor az állástalanok aránya meghaladta a 7 százalékot, idén augusztusra ez 6,14, szeptemberre pedig 6,06 százalékra esett vissza.

„A munkanélküliek száma az egy évvel ezelőtti 210 ezerről az elmúlt hónapra 182 ezerre csökkent, közülük 164 ezren lennének képesek egy megfelelő állásajánlat esetén azonnal munkába állni”

– mondta el Milan Krajniak munkaügyi miniszter a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb felmérésére hivatkozva. A tárcavezető szerint a munkanélküliség idén január óta folyamatosan csökken, és ez szeptemberben sem változott, még annak ellenére sem, hogy ilyentájt jelennek meg a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában a végzős diákok.

Állástalan pályakezdők

Idén szeptemberben is több mint háromezer 29 év alatti személyt vettek fel az álláskeresők nyilvántartásába. Míg augusztusban 4477 frissen végzett diákot regisztráltak a hivatalok, szeptemberben már több mint 8 ezret. „A munkaügyi hivataloknál regisztrált frissen végzett diákok száma, mint szinte minden évben, idén szeptemberben is éves csúcsot döntött. Mi azonban már eleve készültünk erre a helyzetre a fiatal álláskeresőknek indított projektekkel” – állítja Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója. Ilyen például a „Ragadd meg az esélyed!” projekt is, amivel nem csupán a munkaadókat igyekeznek rávenni arra, hogy minél több fiatal és hátrányos helyzetű álláskeresőnek adjanak munkát, hanem azt is szeretnék elérni, hogy saját vállalkozás indítására ösztönözzék a fiatal munkanélkülieket.

Matúš Baliak, a Szociálpolitikai Intézet (ISP) elemzője szerint az álláskeresők támogatására létrehozott nemzeti projektek jelentős mértékben hozzásegíthetik a fiatalokat az elhelyezkedéshez. Az ISP felmérése szerint például a gyakornoki programban részt vevők átlagosan 6 százalékponttal nagyobb eséllyel találtak maguknak munkát azokhoz képest, akik nem vettek részt a programban. Az elemző szerint a munkaügyi minisztérium múlt havi másik újdonsága, a „Hátrányos helyzetű álláskeresők aktivizálása” elnevezésű nemzeti projekt szintén pozitív hatással lehet a munkanélküliségre. A projekt célja, hogy támogassa azokat, akik csak rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem lennének képesek egyedül elhelyezkedni. Az említett projektek részleteiről egyébként a www.upsvr.gov.sk honlapon tájékoztatnak.

Van miből válogatni

Karol Zimmer meg van győződve arról, hogy a gyakornoki program és a „Hátrányos helyzetű álláskeresők aktiválása” projekt is sikeres lesz.

„Már a projektek elindítását követő első hetekben mintegy ezer jelentkezőt regisztráltunk. Az ifjúsági gyakornoki projektre több mint háromszázan jelentkeztek, ami ígéretes kezdet. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ez a projekt nem csak az idén végzetteknek szól, hanem minden 29 évesnél fiatalabbnak, aki nem képes egyedül elhelyezkedni a munkaerőpiacon”

– tette hozzá Zimmer. A végzős diákok szerinte jelenleg 42 ezer olyan álláshely közül válogathatnak, amelyek számukra is megfelelőek, miközben a munkaügyi hivatalok 25 ezer olyan álláskeresőt regisztrálnak, aki 25 évnél fiatalabb. A munkaügyi hivatalok kínálatában szeptemberben összesen 83,3 ezer állásajánlat volt. A legtöbb állást, csaknem 25 ezret Pozsony megyében kínálták, a legkevesebbet, nem egész 3,5 ezret pedig Kassa megyében.

Read More

Post Comment