Search by category:
Egyéb kategória

Európa-szerte 15 százalékkal csökkent a gázfogyasztás, Szlovákiában nőtt

Az elmúlt öt év átlagához képest szeptemberben 15 százalékkal, augusztusban pedig 14 százalékkal csökkent a gázfogyasztás az Európai Unión belül – közölte az Eurostat európai statisztikai hivatal. Az unió mindössze három államában nőtt a gázfogyasztás: ezek közül is Szlovákiában volt a legjelentősebb mértékű.

Az uniós tagállamok júliusban megállapodtak abban, hogy 2022 augusztusa és 2023 márciusa között önkéntesen 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást. Ennek oka az ukrajnai háborúval kapcsolatos esetleges téli gázhiány miatti aggodalom volt.

Európa összes tagállama közül csupán három országban nőtt a gázfogyasztás: az öt évvel ezelőtti átlaghoz képest Szlovákiában +5,5 százalékkal, Írországban +2,1 százalékkal, Spanyolországban pedig +0,9 százalékkal használtak el több gázt.

A nagymértékű gázhiány vagy a kiugróan nagy gázigény magas kockázata esetén az Európai Bizottság – valamennyi tagállammal egyeztetve – az ellátás biztonsága érdekében uniós szükségállapotot hirdethet, ami azt jelentené, hogy a gázfogyasztás csökkentése már nem önkéntes, hanem kötelező jellegű lenne.

(aktuality.sk, cszs)

Read More

Post Comment