Search by category:
Egyéb kategória

Ukrán miniszter: a hőerőművek legalább felét érte már találat

Az ukrajnai erőművek 30–40 százalékát, a hőerőműveknek pedig legalább a felét érte már orosz találat a háborúban, ami 4000 megawatt teljesítménykiesést jelent, és több milliárd dollárnyi kárt, de nem minden eltalált erőműegység működése állt le teljesen – közölte pénteken Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A miniszter ezekből az arányokból arra következtet, hogy Oroszország – noha még nem tudta, de – teljesen tönkre akarja tenni Ukrajna energiarendszerét.

Ebben a helyzetben Haluscsenko szerint egyebek között az energiaimport jön szóba Ukrajna számára, ezért már elkezdtek tárgyalni lehetséges külföldi szállítókkal.

A zaporizzsjai erőműről szólva a miniszter azt mondta: egyelőre nem lát előrelépést az erőmű helyzetének megoldásában az Oroszország, Ukrajna és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közötti tárgyalásokon.

Az erőművet nem sokkal a háború február 24-i kezdete után elfoglalta az orosz hadsereg, de továbbra is az eredeti, több ezer fős ukrán személyzet működteti. Haluscsenko szerint ha baleset miatt ki kellene menekíteni onnan az ukrán személyzetet, akkor Oroszország nem tudná pótolni őket. A nemzetközi közösséget aggasztja, hogy az erőmű területén rendszeresen csapódnak be tüzérségi lövedékek – emiatt az orosz és az ukrán fél egymást vádolja –, mert ezáltal nagy a nukleáris baleset veszélye. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója megpróbálja elérni, hogy az erőmű körül hozzanak létre biztonsági övezetet, de eddig nem járt eredménnyel, és Haluscsenko borúlátó ezzel kapcsolatban.

A miniszter beszélt arról is, hogy Oroszország le tudná állítani az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást Európába, de egyelőre nem tette, és nem történt utalás arra, hogy ezt meg akarná tenni. Arra, hogy Oroszország le tudná állítani a szállítást, azt hozta fel bizonyítékul: már 2021 novemberében elkezdték csökkenteni a szállított gáz mennyiségét a korábbi napi 109 millió köbméterről, és mára napi 36 millió köbméterre csökkentették. „Ezzel nyilvánvalóan az egyik céljuk az Oroszországgal szembeni európai szolidaritás megbontása, nyomásgyakorlás az európai országra” – jelentette ki.

Haluscsenko szerint Ukrajnának is szüksége lesz gázimportra a télen, de arról nem beszélt, hogy mekkora mennyiségre.

Read More

Post Comment