Search by category:
Egyéb kategória

Csak akkor segítenek a cégeken, ha a parlament elfogadja a 2023-as költségvetést

Pozsony |

A Heger-kormány a jövő évi állami költségvetés elfogadásától tette függővé a vállalkozásoknak nyújtott energiatámogatásokat. Ha a parlament elfogadja a költségvetést, árplafont vezetnek be a villany- és gázárakra, ellenkező esetben a vállalkozások mentőöv nélkül lesznek kénytelenek megbirkózni a magas energiaárakkal.

„Jövő január elsejétől március 31-ig, vagyis az év első három hónapjára árplafont vezetünk be a vállalkozások és cégek számára. A villamos energia esetében ez áfa nélkül 199 euró, a gáz esetében 99 euró euró lesz megawattóránként (MWh). Azoknak a cégeknek, amelyek ennél drágábban jutnak hozzá az energiához, az állam a többletköltségek 80 százalékát megtéríti” – jelentette be Eduard Heger kormányfő az érdekegyeztető tanács hétfői ülését követően.

Korlátozott támogatás

Hogy mindez hogyan néz majd ki a gyakorlatban, azt már Igor Matovič pénzügyminiszter vázolta fel.

„Ha például egy cég jövőre 500 euróért jut majd hozzá a villamos energia megawattórájához, akkor a 199 eurós árplafonon felüli rész 301 euró, aminek a 80 százaléka 240,8 euró. Ez utóbbit az állam állja majd, vagyis az ilyen cég a villamos energia megawattórájáért áfa nélkül 259,2 eurót fizet majd”

– mondta el Matovič. A pénzügyminiszter szerint fontos tudni, hogy az árplafon magára a villamos energiára és gázra, mint energiahordozóra vonatkozik, vagyis nem az energiaszolgáltatással összefüggő összes díjra. Egy-egy vállalkozás a jövő év első negyedében ráadásul legfeljebb havi 100 ezer eurós támogatáshoz juthat hozzá, ami problémát okozhat az energiaigényesebb vállalatoknak. A kormányfő szerint ez utóbbiakat azonban a gazdasági tárca majd egyénileg bírálja el. Karel Hirman gazdasági miniszter szerint a támogatási séma az összes vállalkozás számára elérhető lesz, vagyis már az sem feltétel, hogy a cég veszteséges legyen.

„A támogatást egyelőre csak a jövő év első három hónapjára határoztuk meg. Hogy mi lesz tovább, az az elkövetkező időszak fejleményeitől függ. Az esetleges hosszabbításról jövő márciusban dönthetünk” – tette hozzá Heger. Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Országos Szövetségének (KOZ) az elnöke szerint a vállalatoknak nyújtott támogatás a munkavállalók számára is fontos, mert segít megőrizni a munkahelyeket, és ezáltal a foglalkoztatást. Véleménye szerint a munkanélküliek növekvő száma és az elszabadult infláció együttes hatása veszélyes helyzetet teremtene.

Zsarolás a költségvetéssel

Hogy az érdekegyeztető tanács által elfogadott támogatások eljutnak-e a cégekhez, az azonban a parlamenttől függ, a támogatásokat ugyanis csak akkor fizetik ki, ha a törvényhozás elfogadja a jövő évi állami költségvetést. „Költségvetés nélkül nem lesz támogatás” – figyelmeztet Matovič. A pénzügyminiszter szerint a jövő évi állami költségvetésben 3,5 milliárd eurót különítettek el a magas energiaárak kompenzációjára, amiből 1,4 milliárd euró jutna a munkáltatóknak. Csak a fent említett árplafon az év első három hónapjára nagyjából 500 millió eurójába kerülne az államnak.

Az SaS ellenzékbe vonulását követően azonban a kormánypártok kisebbségbe szorultak a parlamentben, a jövő évi költségvetés elfogadása ezért továbbra is bizonytalan. A kérdésre, hogy mindezt figyelembe véve, van-e B terve a kormánynak, Marcel Klimek pénzügyi államtitkár elismerte, hogy nincs.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy meggyőzzük a parlamenti képviselőket a költségvetés elfogadásának a szükségességéről”

– mondta el Klimek. A munkáltatók támogatják a kormány által felvázolt támogatásokat, ők is felhívták azonban a figyelmet a jövő évi állami költségvetés elfogadásának a fontosságára. „Ha a parlament nem fogadná el a költségvetést, az katasztrofális következményekkel járna az ipar és a vállalatok alkalmazottai számára” – figyelmeztet Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke. „Azt ígértük, hogy addig leszünk a kisebbségi kormányban, amíg képesek leszünk segíteni a családokon és a vállalkozásokon, és ezt egyelőre sikerül teljesítenünk” – tette hozzá Boris Kollár (Sme rodina) házelnök.

Már idén is fizetnek

A villamos energia esetében a kormány azonban már idén szeretne segíteni a vállalkozásokon az említett séma alapján. Matovič szerint azok számíthatnak támogatásra, akik a villamos energiát szeptemberben és októberben megawattóránként 199 eurónál drágábban vásárolták. Az idén folyósított támogatás cégenként az év végéig legfeljebb 500 ezer euró lehet, és ehhez a jogosultak novemberben és decemberben juthatnak majd hozzá.

Mi lesz a lakossággal?

A gazdasági miniszter szerint a jövő évi lakossági energiaárakat az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a szokásához híven idén is december elején teszi közzé, az állam ezt követően dönthet a kompenzációkról. „A háztartások döntő többségének azonban elviselhető mértékben nőnek majd az árak. Az árstabilitást fenntartjuk, a lényeg, hogy megőrizzük a nyugalmunkat” – tette hozzá Hirman. Matovič ezzel szemben jelezte, hogy a háztartások számára már két héten belül szeretnék bejelenteni a jövő évi változásokat, hogy megelőzzék a pánikot.

Ellenzéki tiltakozás

Az SaS a lapunknak megküldött nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a kormánykoalíció túszul ejti a vállalkozókat. Az energiaárak kompenzálása az ellenzéki párt szerint a jövő évi állami költségvetés jóváhagyása nélkül is megvalósítható. „A gazdasági minisztériumban már régóta javasoltuk a magas energiaárak által sújtott vállalkozók megsegítését, Igor Matovič azonban ezt megakadályozta, most pedig túszul ejti a vállalkozókat, és az állami költségvetés jóváhagyását követeli. Azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy ha a költségvetést nem is hagyják jóvá, az idei költségvetésben elfogadott 900 millió euró rendelkezésre állna a jövő évi energiaárak kompenzálására, és automatikusan megjelenne az ideiglenes költségvetésben. Az európai források, amelyek felhasználására április óta szólítjuk fel a kormányt, szintén rendelkezésre állnak. Ezért a legcsekélyebb okát sem látjuk annak, hogy megszavazzuk a jövő évi állami költségvetést, amely csak az OĽaNO választási kampányát szolgálja” – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke, volt gazdasági miniszter.

Read More

Post Comment