Search by category:
Egyéb kategória

Változást hoz az összevont megyei és önkormányzati választás

Pozsony |

A szombati összevont választáson elsőként a megyefőnökökre és megyei képviselőkre leadott voksokat összegzik – derül ki a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) hétfői tájékoztatásából.

Peter Peťko, a hivatal vezetője hangsúlyozta, a közelgő választás nemcsak azért egyedülálló, mert Szlovákia történelme során először zajlik párhuzamosan az önkormányzati és megyei testületek képviselőinek megválasztása, hanem azért is, mert az eredmények összesítése kizárólag elektronikus úton, az Integrált Választási Információs Rendszeren (IVIS) keresztül történik majd, az adatok feldolgozása során pedig óraátállítás lesz, ami szintén befolyásolja a számlálás menetét. „Hogy megértsük a választás nagyságát, ez olyan, mintha 3000 nemzeti parlamentet választanánk” – tette hozzá arra utalva, hogy már egy választás adatainak feldolgozása sem egyszerű. A hivatal már kétszer tesztelte a rendszert, a napokban zajlik a harmadik „főpróba”. „Az eredmények feldolgozását a hivatal 850 munkatársa végzi majd 94 helyen, 164 összesítő egység munkáját lefedve” – közölte. Az óraátállítással kapcsolatban kiemelte, hajnali 3 óra előtt 70 perces technikai szünetre kerül sor, mely során felfüggesztik a szavazókörzeti jegyzőkönyvek fogadását az integrált rendszerbe. Az eredmények feldolgozása a választási bizottságokban azonban ez alatt az idő alatt is korlátozás nélkül folytatódik. „Ennek oka a hibák elkerülése” – magyarázta Peťko, majd példaként említette a vonatokat, melyek a téli időre történő átálláskor szintén egy órát állnak, hogy a menetrend szerint közlekedjenek tovább. A hivatalvezető felhívta a figyelmet, a jegyzőkönyvek személyes kézbesítése felesleges, csak elektronikusan tudják feldolgozni az adatokat.

A megyék az elsők

A részeredményeket az összes választási helyiség bezárása után, este fél 9 körül kezdik el feltölteni a www.volbysr.sk weboldalra, és 30 percenként frissítik majd az adatokat. Először a megyei választás beérkező eredményeit hozzák nyilvánosságra. A megyei választásra leadott voksok számlálását követően kezdődik meg az önkormányzati jelöltekre beérkezett szavazólapok számolása a szavazókörzetekben. A helyhatósági eredményeket az egész településre, városra vagy városrészre vonatkozóan egyszerre teszik közzé. Jozef Brind, a hivatal választási osztályának vezetője hozzátette, Pozsony és Kassa esetében a főpolgármester-választás eredményeit fokozatosan közlik.

A hivatal szerint éjfélre az adatok 80%-a lesz feldolgozva, de ez attól is függ, a bizottságok milyen tempóban számolják össze a szavazatokat. Az elektronikus rendszernek köszönhetően az elvárások szerint gyorsabban zajlik majd az eredmények összesítése.

A hivatalos végeredményeket ugyanezen a portálon közlik, de valószínűleg csak vasárnap délután, a szükséges ellenőrzések elvégzése után. Peťko megjegyezte, a technikai problémák esetére egy biztonsági projektet is kidolgoztak.

Kék és fehér

Az összevont választás nemcsak az állami szervek részéről igényel nagyobb felkészülést, de a választópolgároknak is jobban oda kell figyelniük a karikázásnál. Az első lépés nem változik az előző választásokhoz képest – fel kell mutatni a személyi igazolványt – ez egyrészt a személyazonosság igazolására szolgál, másrészt pedig a bizottság tagjai ellenőrzik, valóban jogosult-e az adott a személy az érintett választókörzetben szavazni. Újdonság, hogy a voksoláshoz 4 darab szavazólapot és két borítékot kapunk kézhez – egy fehéret és egy kéket. A belügyminisztérium az áttekinthetőség kedvéért kékkel jelölte a megyei választást – a kék csíkkal megjelölt szavazólapokat a kék borítékba kell belehelyezni, miközben az egyiken a megyeelnökjelöltek nevei, a másikon pedig a megyei képviselőjelöltek lesznek feltüntetve. A fehér borítékba szintén két szavazólap kerül – az egyik a polgármesterjelöltek névsorát, a másik pedig a képviselőjelöltek listáját tartalmazza.

Pozsony és Kassa esetében még összetettebb a dolog – az önkormányzati választáshoz 4 szavazólap jár, a városrész polgármesterjelöltjei és képviselőjelöltjei közül a szürke csíkkal ellátott lapról választanak a polgárok. A két nagyváros esetében tehát összesen 6 szavazólapot kell a megfelelő borítékokba elhelyezni. Ennél a műveletnél érdemes fokozottan figyelni, ha például a megyei választásra kijelölt borítékba kerül a városi testületbe indulók listája, a szavazat érvénytelen. A végére még egy utolsó csavar – ezúttal két szavazóurna lesz a teremben, a kék a megyei választást képviseli, a fehér pedig az önkormányzatit.

Az összevont választásra október 29-én kerül sor, szavazni reggel 7 és este 8 óra között lehet, ha a helyi viszonyok megkövetelik – a település vezetője módosíthat a kezdés időpontján, de legfeljebb 2 órával nyithatnak korábban a választókörzetek.

Read More

Post Comment