Search by category:
Egyéb kategória

Igor Matovičnak ötlete van

Így hangzik Szlovákia elmúlt két évének egyik legfélelmetesebb mondata.

Az akkor még kormányfő első nagy ötlete még a globális koronavírus-járvány első hónapjaiban született, de azóta Igor Matovič rendszeresen jelentkezik új bombasztikus ötletekkel. Ezek közös ismertetőjele, hogy nagyszabásúak, nincsenek igazán kidolgozva, és ennélfogva nehezen kivitelezhetők. Rendszerint az ötletet maga Matovič jelenti be egy drámai hangvételű sajtótájékoztatón, és ha végül az ötlet besül, ezért természetesen mindig valaki más a hibás. Az, hogy Richard Sulík nem vette meg a teszteket, már szállóigévé vált.

Azt meg kell hagyni Igor Matovičnak, hogy a múlt balsikerei nem tántorítják el a további ötletektől, mindig akad egy új. A legújabb agyszülemény viszont abban különbözik az előzőktől, hogy talán a múltból tanulva ezúttal a drámai hangvételű sajtótájékoztató elmaradt, helyette az ötlet csendesen érkezett meg a parlamentbe egy képviselői törvényjavaslat formájában. Az ötlet forrása azonban nyilvánvalóan a pénzügyminisztériumban leledzik, és sokban hasonlít a pénzügyminiszter múltbeli elképzeléseihez. Ezúttal az adóelkerülés került a célkeresztbe, a fogyasztók egy mobilalkalmazásba szkennelnék az e-kasa-rendszerből származó számlákat, és az állam ezen számlák értékének egy részét visszatérítené a fogyasztóknak. A pénzügyminiszer szerint ez a rendszer arra motiválná a szolgáltatási szektorban működő vállalkozókat, hogy ne trükközzenek az adóval, miközben a lakosságot nagyobb fogyasztásra ösztönözné.

Alapjában véve az elképzelés nem teljesen rossz, a fő gond a törvényjavaslat beterjesztésével és megfogalmazásával van. Ez képviselői törvényjavaslatként érkezett meg a parlamentbe, ami azt jelenti, hogy szakmai vitája és tárcaközi egyeztetése teljesen elmaradt. Ez egyáltalán nem véletlen, a pénzügyminisztérium éppen azért terjesztette be a törvényjavaslatot két kormánypárti képviselőn keresztül, hogy a szakmai vitát elkerülje. Magát a tervezetet olvasva ez nem meglepő, hiszen rendkívül kevés konkrétumot tartalmaz. Jelenleg nem lehet tudni, hogy az állam milyen számlák értékének egy részét tervezi visszafizetni, és nem lehet sejteni azt sem, hogy mekkora lesz a visszatérítés mértéke. Jelenleg csak annyi nyilvánvaló, hogy lesz majd egy mobilalkalmazás, melynek fejlesztési költsége 756 ezer eurót tesz majd ki. Minden továbbit egy kormányrendelet formájában tudunk majd meg a jövőben.

Reális adatok nélkül nehéz megmondani, hogy mennyit segítene a törvényjavaslat az adóbevételek növelésében, de talán mementó lehet a 2013-ban bevezetett számlalottó bukása. Nyilvánvaló, hogy nagylelkű állami visszatérítés esetén a lakosság aktívan részt vesz majd a számlák szkennelésében, ilyen esetben azonban kérdéses, hogy ez mennyi pluszbevételt hozna a szlovák állami költségvetésbe. Érdemes továbbá észben tartani azt is, hogy a mobilalkalmazások fejlesztése általában tovább tart, mint azt eredetileg tervezték, és a szlovák lakosság egy része nem rendelkezik okostelefonnal, és így kimaradna a visszatérítésből.

Legyinthetnénk, hogy ez az ötlet is elveszik majd, mint Igor Matovič korábbi elképzelései, de a törvényjavaslat a parlamentben már sikeresen vette az első olvasatot, és jó esély van arra, hogy december elsejei határidővel hatályba kerül. Részletek nélkül, szakmai vita nélkül, létező mobilalkalmazás nélkül. Jó szlovák szokás szerint az alkalmazás késik majd, és végül az egész feledésbe megy, mint Igor Matovič előző ötletei. És talán ez jobb is lesz majd így.

Read More

Post Comment