Search by category:
Egyéb kategória

Távozni kényszerült a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója

Pozsony |

Matej Drhlička fura kijelentést tett egy budapesti konferencián a szlovák nemzet művészeiről és a „még lélegző” politikusokról. Az érintett azzal védekezik, hogy a beszélgetés angolul zajlott, és szlovákul cizelláltabban fogalmazott volna.

„Drhlička úr kijelentései a budapesti beszélgetésen felháborították a társadalom egy részét. Ezekben a pozsonyi gyilkosság által beárnyékolt, különösen nehéz napokban Matej Drhlička szavai átlépik a tisztességes viselkedés és kulturáltság határát, amely kultúrát a művészet területén tevékenykedőknek közvetíteniük kell a társadalom felé” – áll Natália Milanová kulturális miniszter közleményében.

A Szlovák Nemzeti Színház igazgatója még múlt csütörtökön vett részt Budapesten az Opera Europe című, angol nyelven zajló panelbeszélgetésen, ahol eléggé meglepő kijelentést tett azokról az idős szlovák művészekről, akik úgy érzik, ők a legfontosabbak, és ennek bizonyítása érdekében gyakran felkeresik az őket kedvelő – vélhetően szintén idős, ám befolyásos – politikusokat, „akik sajnos még mindig lélegeznek”.

Ezt a kifejezést napok óta elemzik a kulturális szféra képviselői – egy részük szerint az igazgató arra utalt, hogy élemedett koruk miatt sokaknak nem kellene már tevékenyen részt venniük a politikai életben, mások arra a következtetésre jutottak, hogy Drhličkát egyes politikusok puszta léte zavarja. Az érintett azt állítja, szlovákul sokkal árnyaltabban fogalmazott volna, mint angolul.

A szerencsétlen elszólásra Juraj Šeliga képviselő hívta fel a figyelmet közösségi oldalán, az ügy a parlament médiabizottságához került, amely aggályosnak találta az elhangzottakat és a tárcavezetőhöz fordult. Drhlička elnézést kért mindenkitől, akit megsértett, és közölte, hogy vállalja a felelősséget szavaiért. Milanová pénteken hazarendelte az igazgatót, hogy személyesen kérje számon a történeteket, tegnap pedig visszahívta őt tisztségéből.

Read More

Post Comment