Search by category:
Egyéb kategória

A szlovákiai cégek nem becsülik meg eléggé az alkalmazottaikat

Pozsony |

A szlovákiai alkalmazottak elégedetlenebbek a munkahelyükkel, hiányzik a motivációjuk, és eltűnt a lelkesedésük – derül ki a Profesia.sk munkapiaci portál és a Szlovák Takarékpénztár legújabb felméréséből, amely szerint a világjárvány alaposan felforgatta az alkalmazottak értékrendjét. Mire kellene odafigyelniük a cégeknek, hogy ne veszítsék el az alkalmazottaikat?

Az elmúlt két év látványos változásokat hozott a munkaerőpiacon. A közelmúltig egyáltalán nem volt jellemző, hogy ilyen rövid időn belül ennyi új tendencia jelenjen meg, mint amennyivel most szembesülünk.

„A munkanélküliség a koronavírus-járvány 2020-as kirobbanását követően először jelentősen, 2 százalékponttal emelkedett, de körülbelül egy éve már csökken, és 2022 második negyedévében 6,1%-on állt. A béremelkedés üteme a világjárvány idején – egy negyedév kivételével – továbbra is élénk maradt. Az időközben elszálló infláció azonban máris belemart a bérekbe, ami a reálbérek erőteljesebb csökkenéséhez vezetett. Arra számítunk, hogy a munkanélküliség az elkövetkező időszakban újra emelkedni kezd, miközben a 8-9% körüli béremelkedés továbbra sem lesz elegendő az infláció fedezésére, a fizetések vásárlóértéke így tovább csökken”

– állítja Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Nő az elégedetlenség

A szerdán közzétett felmérés eredményei megerősítik, hogy a munkapiaci változások közvetlenül a munkahelyeken is érzékelhetők. A munkáltatók háromnegyede szerint nőtt az alkalmazottaik elégedetlensége. A cégvezetők 71 százaléka arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel együtt az alkalmazottak munkahelyi motivációja is visszaesett. Csaknem ugyanennyien panaszkodtak az alkalmazottak lelkesedésére, elkötelezettségére, lojalitására, továbbá a munkamorál, a csapatmunka és a termelékenység csökkenésére.

„A felmérés cégvezetők megkérdezésén alapuló része megerősítette azt, amire a vállalatok képviselői már egy ideje panaszkodnak. Az alkalmazottak negatív hangulati változásait most már konkrét számokkal is alá tudjuk támasztani, aminek köszönhetően a cégek felmérhetik, mit is kellene tenniük, hogy javítsanak a helyzeten”

– mondta el Ivana Molnárová, a Profesia Kft. igazgatója. Szerinte a felmérés azonban számos pozitív üzenettel is szolgált. A felmérés munkavállalói részének eredményei megerősítették, hogy viszonylag sokan változtattak a munkahelyükkel és magánéletükkel kapcsolatos prioritásaikon. A válaszadók 29%-a számára fontosabbá váltak a baráti és családi kapcsolatok, a megkérdezettek negyede pedig manapság több időt szán önmagára, mint a járvány kirobbanása előtti időszakban.

Gyengül a lojalitás

A munkaerőpiaci hangulat romlását a munkavállalók is elismerik. Csaknem minden második alkalmazott bevallotta, hogy csökkent a munkahelyi motivációja, 39%-uk pedig egyre kevésbé elkötelezett a munkáltatójával szemben. Többségük a munkahelyváltásra is nyitott. Háromból két alkalmazott elismerte, hogy már elgondolkodott a váltáson. Míg egyesek azonban aktívan keresik az új munkahelyet, mások csak időnként böngészik át az új ajánlatokat.

Az alkalmazottak nagyobb fluktuációja ugyanakkor a jelenlegi helyzetben súlyos problémákat okozhat a vállalatoknak. Ezt erősítette meg a Szlovák Takarékpénztár októberi üzleti konferenciáján végzett felmérés is, amely szerint a kis- és középvállalkozások többsége aggódik a szakképzett munkaerő hiánya miatt. A munkaügyi hivatalok kínálatában szeptemberben több mint 83 ezer állásajánlat volt, az állástalanok nagyjából 180 ezres táborából azonban egyre nehezebb új munkaerőt találni. „A fő probléma a potenciális új alkalmazottak hiánya, ami a munkaerő-kínálat és -kereslet közötti regionális eltérésekből adódik. Több mint 50 ezren például négy évnél is hosszabb ideje nem dolgoznak, a munkanélküliek csaknem fele pedig két évnél régebben nem talál új állást. A járvány miatt megnőtt a tartós munkanélküliség” – magyarázza Horňák.

Alacsony fizetés

A Profesia.sk és a Szlovák Takarékpénztár felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 31%-a nem gondolkodik munkahelyváltáson. A felmérés eredményei azonban azt mutatják, hogy még a munkahelyváltást nem fontolgatók körében sem biztos, hogy mindenki elégedett, egész egyszerűen csak visszatartják őket a kötelezettségvállalásaik (pl. a jelzáloghitel törlesztése) miatti aggodalmak vagy az ukrajnai háború okozta jelenlegi bizonytalan helyzet.

„A felméréseink azt bizonyítják, hogy a munkahelyváltást fontolgatók többsége elégedetlen a jelenlegi fizetésével, és ezért szeretne szerencsét próbálni másutt. Az alacsony fizetés mellett azonban gyakori oknak számítanak a cég vezetésével szembeni kifogások is. A világjárvány idején elterjedt hibrid munka vagy az állandó home office ugyanis egészen más követelményeket támasztanak a vezetőkkel szemben, amit nem szabadna alábecsülniük a munkáltatóknak”

– tette hozzá Molnárová.

A Profesia igazgatója szerint a mostani felmérésük során az is kiderült, hogy a cégek nem elég rugalmasan reagálnak a megváltozott követelményekre. A megkérdezett alkalmazottak 73%-a mondta azt, hogy nem lát olyan lépéseket a munkáltatója részéről, amelyek erősítenék az alkalmazottak lojalitását és motivációját vagy a csapatmunkát. Pontosan 12%-uk megerősítette, hogy a munkáltatójuk megpróbálja feltérképezni a jelenlegi helyzetet, de csak a tizedük érzékelt konkrét változásokat. „Több mint két éve olyan időszakot élünk, amely a társadalmi változások miatt rendkívüli stresszel jár. Olyan adatok vannak a kezünkben, amelyek szerint a változások nem csupán az emberek magánéletére, hanem a munkájukra is kihatnak. Ha a cégek működő munkakörnyezetet és boldog alkalmazottakat szeretnének látni, akkor reagálniuk kell ezekre a változásokra” – figyelmeztet Molnárová.

Read More

Post Comment