Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: A gyűlölet-támadások minden formája elfogadhatatlan

A gyűlölet-támadásokat nem szabad tolerálnunk a kezdeti, verbális támadások formájában sem, hogy megelőzzük az olyan tényleges támadásokat, mint amilyen Nyitrán is történt – tette közzé a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő egy LMBTQ+ párt ért támadásra reagálva.

Az államfő sajnálatosnak nevezte, hogy éppen csütörtökön értesültek a nyitrai támadásról, amikor Gudni Thorlacius Jóhannesson izlandi államfővel lerótta kegyeletét a Vár utcai terrortámadás áldozatainak emléke előtt. „Izland példa lehet számunkra az egyenlőség és egyenjogúság terén is, még 1996-ban jóváhagyta az egynemű párok regisztrált partnerségét, negyedik országként a világon” – jelentette ki Čaputová.

Azt is elmondta, az izlandi államfőnél rákérdezett arra, mik a tapasztalataik ezzel a jogi szabályozással. „Biztosított róla, hogy semmilyen módon nem veszélyezteti a hagyományos családot és nincs semmilyen gyakorlati hatása a többségre” – mondta az államfő.  

A rendőrség egy fiatal férfit ért támadás ügyében nyomoz, aki Nyitrán egy padon megcsókolt egy másik férfit. A támadást követően a sértettet kórházba szállították és megműtötték. A rendőrségre október 23-án érkezett az ügyben feljelentés.

Az egyiküket meg kellett műteni.

Múlt hét pénteken, röviddel éjfél előtt rátámadtak egy meleg párra Nyitrán, miután csókot váltottak egy padon. Az áldozatok egyikét feji és állkapocssérüléssel szállították kórházba, műtéten esett át.

„A műtét sikeres volt, a páciens állapota stabilizált, a következő napokban otthon folytathatja a lábadozást” – nyilatkozta a Markíza Televíziónak a Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője.

A Markíza úgy tudja, a megtámadott fiú Zsitvaújfaluról (Nová Ves nad Žitavou) származik, és ebben az évben tölti be 19. életévét. 

A Denník N-nek sikerült kapcsolatba lépnie a fiúval, aki elmondta, támadói idősebbek, 50 körüliek lehettek. Az arcukat nem látta. „Utánam jöttek, homofób megjegyzéseket tettek. A földön ültem, egyikük pedig arcon rúgott” – írta le a történéseket a fiú, aki ezt követően rövid időre elveszítette az emlékezetét. Ekkor érkezett meg a helyszínre az áldozat barátja, aki a férfiak után kiabált. A támadók, amikor látták, hogy a fiú vérzik, elfutottak. 

(noviny.sk)

Read More

Post Comment