Search by category:
Egyéb kategória

Pozsony és Kassa élén nem történt változás

Matúš Vallo (Team Bratislava, Progresszív Szlovákia, SaS) marad Pozsony főpolgármestere. A szombati összevont választás során hatalmas fölénnyel nyert, a választók több mint 60%-a szavazott neki bizalmat. Kihívója, Rudolf Kusý – aki mögé a Szövetség is beállt – 27,72%-os támogatottsággal a második helyen végzett.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint Vallo több mint 86 ezer voksot kapott, Kusýt nagyjából 40 ezren látták volna szívesen a főpolgármester székében. „Még jobban és még több energiával fogjuk fejleszteni a városunkat” – jelentette ki Vallo a választási éjszakán. Vallo győzelmét üdvözölte Juraj Droba, Pozsony megye újraválasztott elnöke és Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia vezetője is, akik egyetértettek abban, hogy a mandátum megerősítése lehetőséget ad a város és a magasabb területi egység közötti együttműködés megerősítésére. Az újonnan megválasztott főpolgármester csapata a városi testületben is nagy többséget szerzett, illetve a többi városrész képviselő-testületébe is sikeresen pályáztak a hármas koalíció jelöltjei. Például Pozsony-Óvárosban csak a Team Bratislava jelöltjei kerültek be a képviselő-testületbe. A kormánykoalíció pártjai azonban gyengébben szerepeltek a fővárosban – Grendel Gábor (OĽaNO) és Romana Tabák (Sme rodina) sem járt sikerrel. Pék Zoltánnak, Pozsonypüspöki polgármesterének nem sikerült a címvédés – Roman Lamoš a városrész új vezetője, aki az SaS, a Progresszív Szlovákia és a Team Vallo pártok támogatásával indult. Lamošnak kétszer annyi szavazatot (3090) sikerült begyűjtenie, mint a Szövetség által is támogatott Péknek.

Jaroslav Polaček, Kassa polgármestere szintén megvédte pozícióját, s a következő 4 évben ő vezeti tovább a várost. Polaček 36,79%-kal nyert, a második és harmadik helyen végzett jelöltek között azonban szorosabb volt a verseny – Milan Lesňak (Za ľudí) 21,20%-ot kapott, Miloslav Klíma (független) pedig 19,06%-ot. Polaček széles koalíció támogatásával szállt versenybe – a KDH, az SaS, a Sme rodina, a NOVA, a Szövetség, az SRK, a Dobrá voľba és az OĽaNO–Nova–KÚ–Zmena zdola egyaránt őt támogatták. Polaček szombat éjszaka, a részeredményeket értékelve nehéznek nevezte a választási kampányt. Szavai szerint az ellenjelöltek nem tudtak vízióval előállni azzal kapcsolatban, milyen várost szeretnének. Emlékeztetett a 100 elkezdett projektre, amelyeket a következő időszakban be kell fejezni. „Úgy vélem, négy év múlva sokkal könnyebb lesz, amikor az eredmények valóban kézzelfoghatóak lesznek” – mondta Polaček.

A polgármester-választáson Kassán 30,89%-os volt a részvételi arány, a polgármesterjelöltekre összesen több mint 55 ezer érvényes szavazatot adtak le. A fővárosban valamivel magasabb volt a választókedv – itt a választásra jogosult polgárok 36,88% járult az urnához.

Read More

Post Comment