Search by category:
Egyéb kategória

Villáminterjú Csenger Tiborral

Zselíz |

Csenger Tibort, aki Nyitra megyében szállt harcba a megyeelnöki posztért a szombati eredményvárón kérdeztük. 

Hogyan értékeli a megyei választás eredményét?

A megyeelnök-választás során több mint 35 ezer szavazatot kaptam, ami egy nagyszerű eredmény – közel 17%. Az elején azt terveztem, hogy 15-20% körüli eredményt lenne jó elérni, tekintve hogy a magyarok aránya nagyjából 22%, s nem mindenki megy el szavazni, ez tűnt reális célnak. Az utolsó 6 helyen befutó jelöltek azonban gyengébben teljesítettek, arra számítottam, több százalékot elvisznek majd az elsőktől, s ezáltal lesz rá esély, hogy 35 ezer szavazattal megszerezzem a második helyet. A győztes által hozott 27%-ot lehetetlen volt elérni. A megyeelnöki pozícióért folytatott harc eredményét pozitívan értékelem. A képviselői mandátumok növeléséhez nagyon sokat hozzátett, hogy erős kampányt folytattunk a megyefőnöki posztért. A befektetett munka eredménye a képviselői mandátumok számában mutatkozott meg.

A Szövetség 18 megyei képviselőt küld a testületbe. 2017-ben az MKP színeiben 11-en szereztek mandátumot, majd további két taggal bővült a frakció. Mit jelent ez a régió számára?

Június végén, amikor bejelentettem, hogy elindulok a választáson, azt mondtam, 15 képviselő bejutásával lennék elégedett. Úgy gondolom, az elért eredmény önmagáért beszél. Egyrészt annak köszönhető, amit elvártunk a három párt egyesülésétől és a Szövetség megalakulásától – a szavazatok összeadódása, másrészt pedig olyan kampányt végzett a csapatom, ami hozzájárult ahhoz, hogy Vágsellyén és Léván plusz képviselőjelöltek jutottak be a Szövetségből. Az elején kijelentettük, Komáromnak és Párkánynak hoznia kell a kötelezőt. Vágsellyének és a Lévai járásnak egy-egy képviselője volt az előző ciklusban, az egyiknél kettővel, a másiknál néggyel nőtt ez a szám. A Lévai járásban elért eredményt elsősorban az előző 5 év és a választási kampány alatt elvégzett munkának tudom be. A magyar szavazatok mellett a szlovák településekről is sikerült voksokat gyűjteni.

Milan Belica több mint 20 évig volt megyefőnök. Becíket a Hlas radikálisabb politikusának tartják. Mit vár tőle a következő 4 évben?

Bizonyára lesznek személyi cserék a hivatalban, a megyeelnök ezt jelezte a választási kampányában is. Teljesen más szemléletű politikus, kíváncsi vagyok, hogy a kampány alatt tett ígéreteket teljesíti-e. Főként az utolsót, melyben a közlekedési miniszterrel azt mondták, elkezdik az R8-as autópálya tervezését. Ezt az ígéretet már hallottuk korábban is. A Nyitra, Érsekújvár és Komárom tengelyen a megye lakosaitól ez a legnagyobb elvárás, hiszen a délről az R1-es irányába haladó tranzitforgalom óriási problémát okoz. A legnagyobb elvárás szerintem az, hogy ezen a téren lesz-e előrelépés. A többi munkát, amit már elkezdtünk, csak folytatni kell, s nem szabad elrontani.

Jelenleg megyei alelnök, ha érkezik felkérés, elvállalja?

Igen, egyértelműen.

Négy év múlva újra megméretteti magát?

Ezt még nagyon korai lenne kijelenteni. Ha ugyanilyen tempóban, közösen tudjuk folytatni az 5 éve elkezdett munkát, talán. Nagyon nehéz megmondani, mi lesz 4 év múlva, változhat az országos politika, előrehozott parlamenti választásra is sor kerülhet.

Read More

Post Comment