Search by category:
Egyéb kategória

Az utóbbi időben egyre több agresszív bűncselekményt követnek el gyerekek

Nyitranovák |

Egy diák fejszével támadt az osztálytársaira az egyik nyitranováki szakközépiskolában, két sérültet kórházba kellett szállítani. Az utóbbi hetekben több olyan agresszív bűncselekmény is történt, amelyet kiskorúak követtek el, és végül a NAKA-nak kellett közbelépnie. A lapunk által megszólított pszichológus szerint a növekvő gyermeki agressziónak számos oka van.

A rendőrség a közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a nyitranováki szakközépiskolában milyen horrorisztikus jelenetek játszódtak le csütörtök reggel.

 

Az egyik diák fejszével rohangált a folyosón, a Joj televízió információi szerint az egyik lányt homlokon vágta, ezen kívül pedig még egy fiút megsebesített. A rendőrség először arról számolt be, hogy az incidensben egy személy sérült meg, de nem súlyosan, viszont Alena Krčová, az egészségügyi mentőszolgálat operatív központjának(OSZZS) szóvivője a TASR-nek később megerősítette, hogy két személyt kellett kórházba szállítani.

„Tekintettel a korukra és az ügy érzékenységére, több információt egyelőre nem kínálhatunk”

– közölte a szóvivő.

Lenka Kukučková, az iskolát üzemeltető Trencsén Megyei Önkormányzat szóvivője később megerősítette, hogy a lányt a bajmóci kórházba szállították, de nincs életveszélyes állapotban.

A Joj értesülései alapján a diák a támadás után elmenekült az iskolából. A rendőrség keresőkutyákkal eredt a nyomába, és végül rövid időn belül, az iskolától mintegy 500 méterre található mezőn fogták el. Az ügyet már átvette a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA), több ember ellen elkövetett, előre kitervelt gyilkossági kísérlet ügyében nyomoznak.

Katarína Piačková, a szakközépiskola igazgatója a TASR-nek megerősítette, egy első osztályos diák volt a támadó, akinél elmondása szerint semmilyen jel nem utalt arra, hogy ehhez hasonló tettet hajthat végre. Az incidens után a diákok és a tanárok pszichológiai segítséget kaptak. Piačková a folyamatban lévő rendőrségi nyomozás miatt további részleteket nem árult el az ügyről.

Nyitranovák |

Szakértők nyújtanak pszichológiai segítséget a tanároknak és a diákoknak, miután csütörtök reggel baltás támadás történt a nyitranováki (Nováky) szakközépiskolában (SOŠ). Az iskola egyeztet velük a további teendőkről – közölte Katarína Piačková, a középiskola igazgatója. Tájékoztatása szerint a támadó egy elsőéves diák volt.

Mivel folyik a rendőrségi vizsgálat, a támadás körülményeiről nem tájékoztatott az igazgatónő. Annyit mondott, hogy az iskola szorosan együttműködik a rendőrséggel. „Mindannyiunkat mélyen érint ez az ügy. Pszichológiai intervenciós csapat foglalkozik a diákokkal, megbeszélést fogunk tartani a tanárokkal is” – mondta Piačková.

Az igazgatónő elmondta, beszélt a támadóval, de hogy miről, azt nem árulta el. „A fiú első osztályba jár. Teljesen nyugodtnak tűnt, nem vettünk észre olyan jeleket, amelyekre fel kellett volna figyelnünk” -– tette hozzá.

Az egyik elsős diák elmondta, hallotta a sikoltozást, de ő a támadás helyétől távolabb tartózkodott. „Bent voltunk az osztályban” – mondta. A diák azt mondta, nem ismerte a támadót. A fiúért az apja jött az iskolába. „A fiam felhívott, de tőle nem tudtam meg semmit. A lányom mondta el később, hogy az első információk ott vannak az interneten. Örülök, hogy felhívott, és hogy jól van” – tette hozzá a férfi.

Az igazgató tájékoztatása szerint az iskolában a pszichológusok ajánlásai alapján fogják megtenni a következő lépéseket.

„A megsérült diákot jelenleg a bajmóci (Bojnice) kórházban kezelik, nincs életveszélyben. Pszichológusokból álló csoportot hívtak az iskolába, szakemberek fognak beszélgetni a diákokkal. Az iskola a szülőkkel is beszélni fog erről a szomorú eseményről” – tette hozzá közleményében Lenka Kukučková, az iskola fenntartója, a Trencsén Megyei Hivatal szóvivője.

Csütörtökön reggel fejszével támadt iskolatársaira a nyitranováki középiskola egyik diákja. Az első információk arról szóltak, hogy a támadás során egy személy megsérült, a rendőrök tájékoztatása szerint nem súlyos az állapota. A mentők két sérültről számoltak be. A támadót őrizetbe vette a rendőrség. Az ügyet a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja, mert az eddigi információk és a bizonyítékok alapján felmerült a több ember ellen előre kitervelt emberölési kísérlet gyanúja.

Nem az első eset

Az utóbbi időben több olyan incidens is történt, amelyben fiatalkorúak ellen kellett fellépnie a hatóságoknak. Két héttel ezelőtt például egy 14 éves fiút kapcsolt le a NAKA Szepesremetén, aki szintén fejszét vitt az egyik iskolába. Állítólag több diákra és tanárra is rá akart támadni. Két barátja is segédkezett volna az akcióban, akik ellopták az osztály kulcsát, és rá akarták zárni az ajtót a fiúra, valamint az osztálytársaira. A támadás azonban végül nem valósult meg, a hatóságok időben közbeléptek.

Emellett az elmúlt hetekben a gyermeki agresszió további megnyilvánulási formáival is foglalkoznia kellett a NAKA-nak: egy középiskolás fiút például azért vettek őrizetbe, mert a közösségi médiában nyíltan támogatta a pozsonyi kettős gyilkosságot, amely során két férfit a szexuális orientációja miatt végeztek ki.

Pozsony |

A fővárost alig két héten belül már a második súlyos tragédia rázza meg. A Zoch utcai gázolás után szerda este újabb ártatlan életeket oltottak ki. Szomorú egybeesés, hogy az áldozatok közül az egyik ismét egy egyetemista.

Sajtóértesülések szerint a tizenkilenc éves férfi 19 óra után pár perccel tüzet nyitott a Vár (Zámocká) utcán található Tepláreň nevű bárnál, amely az LMBTQ-közösség egyik közkedvelt szórakozóhelyének számít. Az elkövető a bár tulajdonosának elmondása alapján nyolc lövést adott le, majd elmenekült. A helyszínen két férfi életét vesztette, egy nőt pedig súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani, de az állapota már stabil.

Az ügyben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) folytat nyomozást, és többféle verzióval is dolgoznak, tehát hivatalos álláspontot egyelőre nem közöltek. A történtek leírását így csak a sajtóértesülésekre, a helyszíni beszámolókra és a szemtanúk személyes benyomásaira lehet alapozni. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az elkövető a lövöldözés után egy tömegközlekedési eszközzel hagyta el a helyszínt, és visszatért a főrévi (Ružinov) otthonába, ahol a gyilkos fegyvert kicserélte egy másikra. Ezután a belvárosban bolyongott, közben pedig a Twitter nevű közösségi oldalon folyamatosan aktív volt. Fél nyolc után pár perccel, vagyis közvetlenül a gyilkosság után azt írta, „nem érzek semmilyen megbánást, hát nem vicces?”. Ezt követően is közzétett még különféle üzeneteket, majd az utolsó bejegyzésében úgy fogalmazott, „találkozunk a másik oldalon”.

A rendőrség nagy erőkkel kutatott a férfi után, a belvárosban még egy rendőrhelikoptert is bevetettek. Végül a reggeli órákban tájékoztattak arról, hogy az elkövetőt holtan találták.

Mint kiderült, a gyilkos annak a Juraj Krajčíknak a fia, aki a 2020-as parlamenti választás során a Štefan Harabin által vezetett Vlasť listáján indult.

Az előzmények

Már a gyilkosság előtt is voltak arra utaló jelek, hogy az elkövető készül valamire.

A Denník N-nek sikerült kapcsolatba lépnie a két halálos áldozatot követelő gyilkosság elkövetőjének, a 18 éves Juraj K.-nak tanáraival.

A tanárai szerint Juraj K. jó képességű, tehetséges diák volt, de problémás magatartással. Többször dühösen viselkedett, gyakran került konfliktusba. Nem talált barátokat, ezt pedig nehezen viselte.

Az iskola már korábban is felfigyelt a fiú különös viselkedésére, ezért az édesapjának azt tanácsolták, hogy fiával kérjék egy szakember, pszichológus vagy pszichiáter segítségét, ő azonban nem volt együttműködő. Vélhetően szégyellte ezt – írja a Denník N.

„Nagyon sajnálom azt, ami történt” – nyilatkozta a lapnak a fiú korábbi iskolájának igazgatónője, Dana Jančinová.

A fiú egy pozsonyi gimnáziumba járt ahonnan később egy másik, különösen tehetséges diákok számára fenntartott pozsonyi iskolába lépett át. A közösségi oldalán közzétett manifesztációjában a fiú arról ír, hogy korábbi iskoláját pszichikai problémák és az osztálytársaival való konfliktus miatt hagyta ott. Az írásból az is kiderült, hogy az iskolában szekálták őt, ezen pedig nem tudta túltenni magát.

A fiú nehezen viselte, hogy nem jött ki a többi tanulóval, az iskolában agresszíven viselkedett társival. Volt, hogy a vita az egyik osztálytársával egészen verekedésig fajult, ezért a másik fiú inkább iskolát váltott.

„Az osztálytársai kerülték őt, nem akartak vele lógni. Nem jött ki velük, mert nem bánt velük megfelelően” – nyilatkozta a lapnak az egyik, neve elhallgatását kérő tanár.

A tanár szerint a fiú gátlások nélkül szidta osztálytársait, ugyanakkor kiegyensúlyozatlan volt. Volt, hogy egyik percben sírt, a másikban pedig a düh kerekedett rajta úrrá.

(Denník N)

A közösségi oldalán ugyanis több neonáci hangvételű bejegyzés jelent meg, sőt, sorozatgyilkosokra is hivatkozott, többek közt Anders Breivikre, arra a szélsőjobboldali terroristára, aki 2011-ben 77 embert ölt meg Norvégiában. Emellett augusztus közepén megosztott egy fényképet is, amelyen a Tepláreň előtt pózolt. A gyilkosság előtt egy nappal annyit írt, „meghozta a döntést”, majd a gyilkosság reggelén hozzátette, „végre lesz hajtva”. A délutáni órákban közzétett egy 65 oldalas kiáltványt, amelyben a zsidók és az LMBTQ-közösség elleni erőszakot hirdette. A dokumentumból kiderült, hogy már 2019 óta fontolgatta az ámokfutást, de csak akkor döntötte el végleg, amikor idén májusban értesült a 18 éves Payton Gendron esetéről, aki tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában. Továbbá azt írta, több célpontot is kinézett, de ezeknek a listáját nem teszi közzé. Állította, ha túléli az első estét, akkor újra le fog csapni.

Az indíték

A fentiek alapján tehát nyilvánvalónak tűnik, hogy az elkövető az LMBTQ-közösséggel szemben érzett gyűlöletből követte el a gyilkosságot. Daniel Lipšic speciális ügyész ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a nyomozás még csak kezdeti stádiumban van, de eléggé valószínű, hogy valóban ez motiválhatta a gyilkost. Emellett megjegyezte, egyelőre semmi sem utal arra, hogy az elkövető ismerhette az áldozatait.

„Azelőtt, hogy a rendőrség elfogta volna, valószínűleg öngyilkos lett”

– közölte a speciális ügyész.

Elárulta, már tudják, honnan szerezte a fegyvert, de bővebb tájékoztatást erről nem ad. Elmondása szerint a hatóságok kiemelt figyelemmel követik a közösségi oldalakon a szélsőséges megnyilatkozásokat, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő újabb ilyen tragédiák.

A közösségi oldalakon felbukkanó gyűlöletbeszédet a Szlovák Titkosszolgálatnak (SIS) is ellenőriznie kellene. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök azt mondta, tárgyalni fog az SIS vezetőségével arról, hogyan fordulhatott elő, hogy nem sikerült időben megállítani a gyilkost.

Az elkövető egyébként Heger háza előtt is készített fotókat. A miniszterelnök megerősítette, hogy a képek valóban az ő háza előtt készültek. Ennek ellenére azt mondta, nem félti az életét.

A kimondott szó súlya

A kormányfő mindemellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szlovákiában emberéleteket oltsanak ki pusztán azért, mert az LMBTQ-közösséghez tartoznak. Úgy fogalmazott, az utóbbi időben számos válságot kell átélnie az embereknek, nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon. Ennek ellenére nem szabad engedni, hogy a mindennapi nehézségekből fakadó düh és gyűlölet a felszínre törjön, és a különféle kisebbségek képviselőin csattanjon.

„Mindenkit felszólítok, de elsősorban a politikusokat, hogy mérlegeljék a kijelentéseiket. A kimondott szónak ugyanis súlya van”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez nemcsak a közszereplőkre, hanem minden állampolgárra vonatkozik, akik a közösségi média felhasználói.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szintén a politikusok felelősségét emelte ki.

„A kisebbség iránti gyűlölet, amelyet sokáig a politikusok ostoba és felelőtlen kijelentései tápláltak, ártatlan emberéletekbe került”

– írta az államfő a közösségi oldalán.

Hozzátette, már három éve hangoztatja, hogy bizony a szavak is fegyverek.

„Mi, politikusok felelősek vagyunk minden egyes szavunkért. Mégis sokan gyűlölettel töltik meg a teret, meggondolatlanul. Dühít, hogy még egyes ügyészek és bírók sem tulajdonítanak jelentőséget a verbális bűncselekményeknek, és nem tartják őket veszélyesnek”

– vélekedett Čaputová.

 

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke szintén elítélte a szerda este történt támadást.

„Elfogadhatatlan, hogy a társadalom vagy az egyének ilyen, gyűlöletkeltő módon viselkedjenek bárkivel szemben”

– írta Kollár.

Az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki.

A politikusok felelőssége

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint manapság divat a gyűlölködés, és most két ártatlan ember vesztette életét pusztán azért, mert valaki felült erre a divathullámra.

„Olyan állapotba jutottunk, hogy a napi gyűlöletkeltés a médiában, az ellenzékben, a lelátókon, az utcán vagy a munkahelyeken már megszokottá vált”

– közölte az OĽaNO vezetője.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért felelős miniszter megbocsájthatatlannak nevezte az elkövető tettét. Mint mondta, egy olyan világban élünk, ahol az emberek között a kölcsönös ellenségeskedés a különféle fóbiák falai épülnek.

Richard Sulík, az SaS vezetője úgy véli, a gyűlölet az LMBTQ-közösséggel szembeni kijelentéseknél kezdődött, és most egy gyilkosságba torkollott.

A Smer a közösségi oldalán azt írta, minden emberi életnek egyenlő értéke van, és minden erőszakos gyilkosságot el kell ítélni.

A Hlas a sajtóközleményében azt üzente, felszólítják a szlovák politikai színteret, különösen annak néhány képviselőjét, hogy hozzák vissza a közbeszédbe a tisztességet és a racionális érveket, mert az általuk terjesztett gyűlölet az egész társadalmat beszennyezi.

A tragédiával kapcsolatban a Szövetség is reagált.

„A társadalom nem egyezhet ki a más csoportok és közösségek ellen irányuló, a gyűlölet szította erőszakkal. Olyan időket élünk, amikor a társadalmat a gazdasági és az energiaválság miatt szétfeszíti a bizonytalanság és a jövőtől való félelem. Ilyenkor sokkal könnyebb gyűlöletet szítani mások iránt, mint békeidőkben. Ezért fontos, hogy a társadalom most összefogjon és határozottan elítélje a gyűlöleterőszak minden megnyilvánulását”

– üzente lapunknak a párt szóvivője.

Politikusok reakciói a szerda este Pozsonyban történt lövöldözésre. A támadásban ketten életüket vesztették.

„Megdöbbenve, szavak nélkül állunk a hidegvérrel eltervezett cselekedet előtt. Azért ölték meg a fiatalokat, mert másképp éltek, mint ahogy azt valaki elképzelte. Ez elfogadhatatlan, határozottan elítéljük. A gyűlölet az LGBTI-közösség elleni különféle kijelentésekkel kezdődött, és egy szörnyű tettel ért véget” – írta Richard Sulík, az SaS vezetője.

Ivan Korčok volt külügyminiszter veszélyesnek tartja a másságról szóló heves, nyilvános vitát. „Egyértelműen ki kell mondani, hogy ez a vita felülről indul, ergo a politikából. Nagyon kíváncsi vagyok, miként reagálnak erre a tradicionális értékeket képviselő misszionáriusok, konkrétan azok, akik azt sugallják, hogy az olyan nyugati perverziókkal, mint az LGBTI, nem engedjük felforgatni a mi Szlovákiánkat” – tette hozzá.

„Gyászolok, hiszen két fiatal életét vették el. Úgy tűnik, hogy gyűlöletből fakadó bűncselekményt követtek el. Ha így történt, Szlovákia nagyobb problémával áll szemben, mint azt a jelen helyzetben képzelnénk” – reagált Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási miniszter.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szintén elítélte a szerda este történt támadást. „Elfogadhatatlan, hogy a társadalom vagy az egyének ilyen, gyűlöletkeltő módon viselkedjenek bárkivel szemben” – írta Kollár a Facebook-oldalán. Az elhunytak hozzátartozóinak részvétet kívánt.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter szintén részvétet kívánt. „Elítélem ezt a brutális tettet, annál is inkább, mert olyan helyen történt, ahol az LMBTI-közösség találkozott és biztonságot keresett” – üzente a tárcavezető a közösségi oldalán.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője lapunknak eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a másság nem lehet gyűlöltet tárgya, legyen szó akár értékrendbeli, rasszbeli, véleménybeli, életviteli vagy szexuális különbségről.

„Kérek mindenkit, dobjuk végre félre a nézeteltéréseinket, és kezdjünk el közösen egy olyan toleráns Szlovákiát építeni, ahol mindenki békésen és biztonságban leélheti az életét”

– közölte Šipoš.

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere kiemelte, a fővárosiaknak rövid időn belül már a második súlyos tragédiával kell szembenézniük, utaltva ezzel a Zoch utcai gázolásra. „A kioltott emberéleteket már semmi sem hozhatja vissza. Mindenkinek, aki ismerte az áldozatokat – család, barátok és hozzátartozók, őszinte részvétem” – reagált Vallo.

„Egy hete Pozsonyban az alkohol, tegnap a gyűlölet oltott ki ártatlan életeket Pozsonyban. A társadalom nem egyezhet ki a más csoportok és közösségek ellen irányuló, a gyűlölet szította erőszakkal” – áll a Szövetség közleményében. „Olyan időket élünk, amikor a társadalmat a gazdasági és az energiaválság miatt szétfeszíti a bizonytalanság és a jövőtől való félelem. Ilyenkor sokkal könnyebb gyűlöletet szítani mások iránt, mint békeidőkben. Ezért fontos, hogy a társadalom most összefogjon és határozottan elítélje a gyűlöleterőszak minden megnyilvánulását” – olvasható a párt állásfoglalásában.

„Amikor azt mondom, hogy Szlovákia szabad és demokratikus ország, azt komolyan gondolom. Elfogadhatatlan, hogy az életvitele miatt bárkinek is féltenie kellene az életét” – áll Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő közleményében. A miniszterelnök elítélte a szerda este történt pozsonyi támadást, amelyben ketten életüket vesztették.

„Határozottan elítélem a tegnapi támadást, amelyben ketten életüket vesztették. Az extrémizmus bármilyen formája elfogadhatatlan” – írta Heger, aki egyúttal részvétéről biztosította az elhunytak hozzátartozóit.

Tüzet nyitott egy férfi szerda este 7 órakor Pozsony belvárosában, a Zámocká utcában. Az elkövető még szökésben van.

A SME hírportál értesülései szerint a lövöldözésben két ember vesztette életét. Az elkövető jelenleg szökésben van, a rendőrség még keresi.

A lövések a Tepláreň nevű LMBTQ-bárban dördültek el, az ott dolgozó egyik pincérnő is megsérült, ezért kórházba szállították, de már nincs életveszélyben.

A környéken razzia van folyamatban, a rendőrség lezárta az utcákat, és még helikoptereiket is készenlétbe állították egy esetleges bevetésre.

Az elhunytak számát a Mentőszolgálat műveleti központjának (OS ZZS) szóvivője, Alena Krčová is megerősítette a TASR hírügynökségnek. Mindkét áldozat 30 év alatti férfi volt.

A Zámocká utca egyik lakója elmondta, legalább hét lövést hallott az ominózus időpontban. Az elkövető állítólag egy 18 és 25 év közötti férfi, aki fekete kabátot, fehér tornacipőt és kék farmert viselt.

(sme, tasr)

A lövöldözés után az elkövető elmenekült, a rendőrség ma reggel talált rá holtan. 

A fiatal lövöldöző tegnap este 2 férfival végzett egy pozsonyi, LMBTQ közösség által is látogatott bárban.

A tettes az eset előtt kiáltványt tett közzé, amelyben antiszemita és melegellenes nézeteket vallott. A lövöldözés után ismét bejelentkezett a közösségi médián, ahol arról írt, hogy nem érez megbánást. 

A rendőrség ma reggel közölte, hogy az elkövetőt holtan találták. A fiatal a jelek szerint öngyilkos lett, pár perccel éjfél előtt az „utolsó szavairól” tett közzé bejegyzést, illetve azt írta: „csaótok, találkozunk a másik oldalon”. A fiókját ezután a közösségi oldal blokkolta. 

A fiatal a közzétett bejegyzései és kiáltványa szerint a támadást 2019 óta tervezte. Később egy rasszista indíttatású tömeggyilkosságra is készült a 18 éves Payton Gendron mintáján, aki idén májusban tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában.

A hatóságok jelenleg annak gyanúját vizsgálják, hogy a támadást apja fegyverével követte el. 

A pozsonyi Tepláreň nevű bár előtt lövöldőző fiatal a Denník N információi szerint a Vlasť párt egyik 2020-as képviselőjelöltjének, Juraj K.-nak fia. A rendőrség jelenleg annak gyanúját vizsgálja, hogy a gyilkosságot, amelyben két 30 év alatti férfi hunyt el, a fiatal apja fegyverével hajtotta végre.

A támadás előtt a 19 éves fiú a Twitter portálon számolt be terveiről, a gyilkosságot már 2019 óta tervezte. A lövöldözést megelőzően közzétett kiáltványában extrémista nézeteket vallott és náci szimbólumokat használt. Továbbá arról is beszámolt, hogy ha sikerrel jár, további rasszista indíttatású tömeggyilkosságokat fog elkövetni.

A fiatal két tömeggyilkosra is hivatkozott, Brenton Tarrantra, aki Új-Zélandon mecsetekben lövöldözött, illetve John Earnestra, aki az Egyesült Államokban egy zsinagógában támadt. Rajtuk kívül több gyilkost is idézett, akik szélsőjobboldali nézeteket vallottak. A pozsonyi lövöldözést elkövető fiatal a 18 éves Payton Gendron mintáján készült volna következő támadására. Gendron idén májusban tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában.

A támadás után a fiatal a közösségi oldalon még tett közzé bejegyzéseket, egyben azt írta: „csaótok, találkozunk a másik oldalon”. Ma reggelre a rendőrség holtan talált rá. 

A tettes a pozsonyi Tepláreň nevű bárnál lövöldözött. Két férfi életét vesztette, egy nő kórházba került.

A fiatal az információk szerint egy kiáltványt közölt a közösségi oldalán, amelyben az LMBTQ és a zsidó közösséget támadta, és elengedhetetlennek tartotta a „fehér rasszért való harcot”. Szerdán be is jelentette, hogy „operációját” valóban végrehajtja. Magáról szlovák fiúként írt, aki 2003-ban született.

Nem sokkal a lövöldözés után arról számolt be az oldalán, hogy nem bánja a tettét, és jól érzi magát. Egyes kommentekre is reagált.

A fiatal áldozatai 30 év alatti férfiak voltak. A tettes továbbra is szökésben van, jelenleg a NAKA keresi. A fővárosban több biztonsági intézkedés van érvényben.  

„A rendőrség intenzíven dolgozik a pozsonyi lövöldözés ügyének tisztázásán. Köszönjük az összes információt, amelyet a 158-as telefonszám felhívásával közölnek velünk. Kérjük a nyilvánosságot, hogy minimalizálják a meg nem erősített információk közösségi hálózatokon való terjesztését. Amint a helyzet lehetővé teszi, tájékoztatni fogjuk Önöket” – írta a rendőrség tegnap este a Facebookon. 

Fotók a helyszínről a galériában!

Tüzet nyitott egy férfi szerda este 7 órakor Pozsony belvárosában, a Zámocká utcában. Az elkövető még szökésben van.

A SME hírportál értesülései szerint a lövöldözésben két ember vesztette életét. Az elkövető jelenleg szökésben van, a rendőrség még keresi.

A lövések a Tepláreň nevű LMBTQ-bárban dördültek el, az ott dolgozó egyik pincérnő is megsérült, ezért kórházba szállították, de már nincs életveszélyben.

A környéken razzia van folyamatban, a rendőrség lezárta az utcákat, és még helikoptereiket is készenlétbe állították egy esetleges bevetésre.

Az elhunytak számát a Mentőszolgálat műveleti központjának (OS ZZS) szóvivője, Alena Krčová is megerősítette a TASR hírügynökségnek. Mindkét áldozat 30 év alatti férfi volt.

A Zámocká utca egyik lakója elmondta, legalább hét lövést hallott az ominózus időpontban. Az elkövető állítólag egy 18 és 25 év közötti férfi, aki fekete kabátot, fehér tornacipőt és kék farmert viselt.

(sme, tasr)

(Refresher, dennikn, sme)

„A kisebbség iránti gyűlölet, amelyet sokáig a politikusok ostoba és felelőtlen kijelentései tápláltak, ártatlan emberéletekbe került” – írta Zuzana Čaputová államfő a szerda este Pozsonyban történt lövöldözésre reagálva. A támadásban ketten életüket vesztették.

„Három éve beszélek arról, hogy a szavak is fegyverek. Hogy mi, politikusok felelősek vagyunk minden egyes szavunkért. Mégis sokan gyűlölettel töltik meg a teret, meggondolatlanul. Dühít, hogy még egyes ügyészek és bírók sem tulajdonítanak jelentőséget a verbális bűncselekményeknek, és nem tartják őket veszélyesnek” – írta az államfő.

„Őszinte részvétet a hozzátartozóknak, és erőt kívánok az LGBTI-közösség tagjainak, akik a támadás után fenyegetve érezhetik magukat” – áll a köztársasági elnök asszony Facebook-bejegyzésében.

Mélységesen elítélem az ilyen erőszakot és minden faji, nemzetiségi motiváción alapuló bűncselekményt – nyilatkozta a Napunknak Gyimesi György, az OĽaNO képviselője.

„Ha bebizonyosodik, hogy ezt a bűncselekményt az LMBTQI emberek elleni gyűlölet motiválta, az elfogadhatatlan. Mélységesen elítélem, semmi keresnivalója nincs az ilyesminek 2022-ben Európában” – nyilatkozta Gyimesi a Napunknak. Mint mondta, ő nem az LGBTI-közösség ellen uszított, csupán az ideológiát bírálta, ami mellett továbbra is kitart.

„Én egy ideológiát kritizáltam, és azt mondtam, hogy ennek az ideológiának semmi keresnivalója nincs állami épületeken. Továbbra is ezt gondolom. Azt is mondom, hogy ezeknek az embereknek könnyítsük meg az életét például azzal, hogy tudjanak egymás után örökölni, illetve egymás egészségügyi dokumentációjába betekintést nyerhessenek. Ezzel semmi problémám nincs” – mondta.

Az OĽaNO képviselője szerint a támadást és annak indítékát előbb a rendőrségnek kell kivizsgálnia. „Utána beszélhetünk természetesen minden egyébről, de én azt szeretném, ha nem csak az LMBTQI emberek jogairól beszélnénk, hanem a nemzeti közösségek jogairól is, mert azok az utóbbi időben teljesen a háttérbe szorultak” – mondta Gyimesi.

(Napunk)

Megszólalt a tulajdonos

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak az Inakosť (Másság) kezdeményezés tagjai, akik már évek óta az LMBTQ-közösség érdekeit képviselik, valamint Roman Samotný, a Tepláreň bár tulajdonosa. Samotný a könnyeivel küszködve jelentette ki, hogy ez egy szándékos támadás volt a szexuális kisebbségek ellen. Mint mondta, a gyilkosságot nyilvánvalóan előre eltervezték, nem pedig hirtelen felindulásból történt. Megjegyezte, a szemtanúk szerint a gyilkos legalább 40 percet várakozott a bár előtt, és csak ezután lendült támadásba. Úgy gondolja, a kialakult helyzetért az ország politikai vezetésének néhány képviselője is felelőssé tehető.

Szimbólumok

Janka Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke a közösségi oldalán azt üzente Tomáš Tarabának (független, korábban ĽSNS) és Gyimesi Györgynek (OĽaNO), hogy ez az a nap, amikor minden egyes állami intézménynek ki kellene függesztenie a szivárványos zászlót, ezzel is gesztust gyakorolva az LMBTQ-közösség számára, hogy a társadalom egy emberként áll ki mellettük. Az említett két képviselő a parlament legutóbbi ülésén beterjesztett egy javaslatot, amelynek értelmében nem lehetne középületekre kirakni a szivárványos zászlót. A javaslatot végül nem szavazták meg a képviselők.

Gyimesi a közösségi oldalán kijelentette, a leghatározottabban elítéli a bárki ellen irányuló faji, nemzeti vagy egyéb indíttatású támadást, és őszinte részvétét fejezi ki az elhunytak családjainak.

„Ugyanakkor azt is elutasítom, hogy két ember megbocsáthatatlan halálából politikai tőkét kovácsoljanak”

– üzente az OĽaNO képviselője.

 

(nar, TASR, Denník N, TA3)

Honnan az agresszió?

Németh Mária pszichológus lapunk megkeresésére elmondta, a gyermeki agresszió szinte sosem egyetlen okra vezethető vissza, a probléma eredete mindig összetett. Az egyik befolyásoló tényező, ami nagy hatással lehet az efféle erőszakos cselekedetek megjelenésére, az a jelenlegi válságidőszak, amiben élünk.

„A koronavírus és az azzal összefüggő bezártság nagyon látványosan megnövelte a gyermekek szorongását, ez pedig a legtöbb esetben agresszióban nyilvánul meg. A gyermek vagy saját maga, vagy mások ellen fordul, legyen szó akár verbális, akár fizikai bántalmazásról”

– vélekedett a pszichológus.

Hozzátette, ehhez még hozzájárulnak a háborúval és a pénzügyi válsággal összefüggő hírek is:

„Ezeket az információkat a gyermekek is megértik. Lehet, hogy a saját szintjükön értelmezik a híreket, de azt mindenképpen érzik, hogy állandó készenlétben vannak körülöttük a szülők, a tanárok és általánosságban minden felnőtt”.

Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyerekek a médiában is folyamatosan az agresszióval találkoznak.

A családi háttér

A szakember mindemellett kiemelte, az egyik legfontosabb szempont mindig a családi háttér.

„Ezek a gyerekek a legtöbb esetben negatív családi mintákkal érkeznek az iskola falai közé. Az elhanyagoló nevelés vagy a fizikai bántalmazás jellemző lehet az adott családban”

– jegyezte meg.

Ugyanakkor a bántalmazásnak nem mindig van fizikai formája, a verbális agresszió is súlyos sérüléseket okozhat a gyermekek pszichikai állapotában.

„Nagyon gyakran találkozunk azzal, hogy az agresszív gyermekek saját maguk is áldozatok. Az életükre jellemzőek a rideg kapcsolatok, a családi értékrend hiánya, valamint az anya-gyerek kapcsolat zavara vagy hiánya. Ilyenkor fel kell tárni, az élet milyen területén szenvedtek el bántalmazást, legyen szó akár a családról, akár a kortársakról vagy bármilyen más környezetről. Fontos kiemelni, hogy az agresszív gyerek a konfliktusok megoldásának egyetlen formáját ismeri, mégpedig az agressziót”

– tette hozzá.

Németh hangsúlyozta, ezek az erőszakos cselekedetek sosem egyik pillanatról a másikra történnek, mindig vannak előzmények, amelyek odáig vezetnek, hogy a gyermek végül ilyen szélsőséges lépésre szánja el magát.

„Ez sosem úgy történik, hogy a gyermek egyik reggel felkel, és eldönti, hogy mostantól agresszív leszek. Ennek nagyon mélyen gyökerező okai vannak”

– jelentette ki azzal, hogy vannak olyan jelek, amelyekből már lehet következtetni, hogy valami nincs rendben. Példaként azt említette, hogy az antiszociális agresszorok általában nem okulnak, ezért a legtöbb esetben a büntetésnek sincs értelme, a büntetésre érzéketlenek. Továbbá ide sorolható a szeretetkapcsolatok hiánya, például a szülőkkel összefüggésben. Mint mondta, ezek a gyerekek nagyon gyakran nem tudják, milyen érzés szeretve lenni és hogyan kell szeretetet adni. Végül pedig az is árulkodó jel lehet, hogy ezek a gyerekek nem éreznek bűntudatot, probléma nélkül hazudnak szemtől szemben, nem érzik a tetteik súlyának következményeit.

Politikai következmények

A nyitranováki ügy a parlament oktatásügyi bizottsága elé kerül. Richard Vašečka (OĽaNO), a bizottság elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy az oktatási miniszterrel együtt tárgyalni fognak arról, hogyan lehetne megakadályozni az iskolákban zajló agressziót.

„Nagy szomorúsággal és aggodalommal fogadtam a hírt a nyitranováki szakközépiskolában történt esetről, ahol egy fiatal fiú baltával támadt a diákokra. Megdöbbentő, hogy ilyen egy szörnyű cselekedet történhet egy iskola területén, ahová a szülők nap mint nap elküldik a gyermekeiket, és azt hiszik, hogy ott nem leselkedik rájuk veszély”

– közölte a képviselő. Megjegyezte, a nyitranováki incidens is arról árulkodik, hogy mihamarabb lépéseket kell tenni az iskolák biztonsága érdekében.

Ján Horecký oktatási miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, nem létezik egyetlen átfogó megoldás arra, hogyan lehetne biztonságossá tenni az iskolákat, ezért minden egyes igazgatót arra kér, a saját intézményeikben próbáljanak megtenni mindent annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak az efféle tragédiák. A szülőket és a tanárokat is arra kérte, legyenek rendkívül figyelmesek és szükség esetén ne féljenek segítséget kérni.

Read More

Post Comment