Search by category:
Egyéb kategória

Klímaaktivisták borsólevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt Rómában

Klímaaktivisták borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh Rómában kiállított, A Vető című festményét, majd az éghajlatváltozás ellen tiltakozva a falhoz ragasztották magukat.

Az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport három tagja a római Palazzo Bonaparte épületében kiállított festmény leöntése után a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók ellen felszólító szlogeneket kiabált.

Az aktivistacsoport a legújabb fellépését követően nyilatkozatban úgy fogalmazott: a szóban forgó ügyeknek, amelyek ellen tiltakoznak, „a hírcsatornák és a politikai napirendek legelején lenne a helyük, ehelyett csak az ehhez hasonló, +botránykeltő+ tevékenységekkel kapcsolatban kerülnek szóba”.

Az ezúttal célponttá vált mű témája egybecseng a csoport állásfoglalásával, miszerint kérdésesnek tartják, hogy egy olyan jövőben is fennmarad a művészet védelme, „ahol nehezünkre esik mindenki számára elegendő ételt biztosítani”. Felhívják a figyelmet továbbá arra a nagy kárra, amelyet az idei rendellenes hőség és aszály okozott az olasz mezőgazdaságnak.

Hozzátették: „az élet és a művészet iránti szeretetből cselekszünk”.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter határozottan elítélte az aktivisták tevékenységét. „A kultúrát, amely identitásunk kulcsfontosságú részét képezi, védeni és óvni kell, nem pedig holmi megafonként használni az újabb tiltakozásokhoz” – fogalmazott a miniszter.

A környezetvédő csoport mintegy két héttel ezelőtt hasonló támadást intézett Claude Monet-nak a németországi Potsdam múzeumában kiállított, Szénaboglyák című festménye ellen, azt burgonyapürével öntötték le.

A római kiállításra kölcsönadott, a hollandiai Kröller-Müller Múzeum tulajdonában lévő Van Gogh-festményt üveg védte, így nem keletkezett rajta kár – ellentétben a festőnek a londoni Nemzeti Galériában őrzött, Napraforgók című művével, amelyet nemrég paradicsomlevessel öntöttek le, kisebb sérülést ejtve rajta.

Leöntötték burgonyapürével Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását környezetvédő aktivisták vasárnap a Berlin melletti Potsdamban egy magánmúzeumban, a szénaboglyákat ábrázoló világhírű festmény valószínűleg nem sérült meg.

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleménye szerint két aktivistájuk „nehéz szívvel, de elszántan” hajtotta végre a jelképes műkincsromboló akciót.

Wir machen diesen #Monet zur Bühne und die Öffentlichkeit zum Publikum.Wenn es ein Gemälde braucht – mit #Kartoffelbrei beworfen – , damit die Gesellschaft sich wieder erinnert, dass der fossile Kurs uns alle umbringt:Dann geben wir euch #Kartoffelbrei auf einem Gemälde! https://t.co/TN1dFKsi94— Letzte Generation (@AufstandLastGen) October 23, 2022

Nem okoztak kárt, „ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak” – áll az akcióról készített videóról szóló közleményben.

Az eset a potsdami Barberini Múzeumban (Museum Barberini) történt, amelyben Hasso Platner – a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP társalapítója – magángyűjteményéből szerveznek kiállításokat.

Az üveggel védett festményt a múzeum szakértői vizsgálják. Vasárnap estig nem erősítették meg, hogy nem esett kár benne.

Az aktivisták a sűrű sárga folyadékot rálonccsantották a képre, majd pillanatragasztóval bekenték a tenyerüket és a festmény előtti területhez ragasztották magukat. A két fiatalt rögzítő anyagot „sikerült feloldani” – közölte a Brandenburg tartományi főváros rendőrsége. Az aktivistákat őrizetbe vették és eljárást indítottak ellenük rongálás és birtokháborítás gyanújával.

Claude Monet több mint harminc képet festett szénaboglyákról az 1888–1891-es időszakban. A Barberiniben kiállított darab 1890-ben készült, Hasso Platner 2019-ben vásárolta meg a New York-i Sotheby’s aukciósház árverésén. A műgyűjtő 110,7 millió dollárt fizetett a képért, így ez az eddigi legmagasabb áron értékesített Monet-festmény.

Brandenburg tartomány vezetése elítélte az akíciót. Az Utolsó Nemzedék a környezetvédő mozgalmakból kinőtt Zöldektől is éles bírálatot kapott. „A híres festmények elleni támadások nem erősítik a klímaválság elleni küzdelmet” – emelte ki Ursula Nonnemacher tartományi környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa, hozzátéve, hogy az ilyen akciók helyett inkább a társadalmi közmegegyezés kialakításán kell dolgozni.

A potsdami alig néhány nap alatt a második látványos és jelképes éghajlatvédelmi indíttatású műkincsromboló akció Nyugat-Európában. Előzőleg, október közepén Vincent van Gogh Napraforgók című – üveggel védett – festményét paradicsomlevessel öntötték le aktivisták a londoni Nemzeti Galériában.

Hága |

Mit érzel, amikor azt látod, hogy valami gyönyörűség pusztul el a szemed előtt?” – kiáltotta az egyik tüntető.

A Stop the Oil aktivistái ismét egy híres festmény megrongálásával adtak hangot a klímaváltozás elleni tiltakozásuknak. A The Guardian beszámolója szerint az egyik aktivista tüntetése jeléül a hollandiai Hágában Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalókkal című híres festményéhez tapasztotta a homlokát, miközben egy másik paradicsomlevessel öntötte le.

BREEK – Meisje met de parel van Johannes Vermeer besmeurd in #Mauritshuis. pic.twitter.com/XzAZTOoBv9— Steven Bakker (@Kolpen) October 27, 2022

„Mit érzel, amikor azt látod, hogy valami gyönyörűség pusztul el a szemed előtt? Felháborodottnak érzed magad? Jól van. Hol van ez az érzelem, amikor azt látod, hogy a Földünket teszik tönkre?” – kiáltotta az egyik tüntető.

A rendőrség őrizetbe vette az aktivistákat. A festmény, miután védőüveg mögött volt, nem sérült meg.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment