Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Nem fogadunk el törvényt a bejegyzett élettársi kapcsolatról

Pozsony |

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló javaslatot ebben a választási ciklusban nem hagyjuk jóvá – szögezte le Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter a Markíza Televízió Na telo című műsorában vasárnap. Hozzátette, azokat a vállalásokat teljesítik, ami a kormányprogramban is szerepel.

„Hogy világos legyen, ne gondolja senki, hogy többet fog elérni, mint amennyi a kormányprogramban szerepel” – jelentette ki Matovič. Szerinte az, amit a kormány is támogat, az öröklési jog, illetve a partner egészségügyi állapotával kapcsolatos információkhoz való hozzáférés, nemcsak az azonos nemű párokat, hanem mindenkit érint.

A kérdésre, hogy a közös háztartásban élők jogait szabályozó SaS-javaslat miért nem nyert támogatást a parlamentben, Matovič azt felelte, hogy ez a javaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatra irányult. „És ezek a kapcsolatok aztán átkerülnének az azonos neműek házasságába. Semmi esetre” – mondta.

Matovič vitaparnetere a műsorban Mária Kolíková (SaS) parlamenti képviselő, egykori igazságügy-miniszter volt, aki szerint négyes koalícióban nehéz volt bármit is elfogadtatni, ami az LMBTI-jogokat illeti. 

A műsorban szó esett a jövő évi költségvetésről is. Kolíková szerint az, hogy az SaS nem ért egyet az előterjesztett javaslattal, nem jelenti automatikusan azt, hogy fennáll az ideiglenes költségvetés veszélye. „A javaslat azonban rossz, még az Európai Bizottság kritériumainak sem felel meg, hiszen nem tettünk eleget a kiadási szabályozás terén vállalt kötelezettségeinknek. Ebben a javaslatban nem bízok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy hét múlva ne kerülhetne terítékre egy javított és módosított javaslat, ami már megkaphatja a szükséges támogatást” – mondta Kolíková.

Matovič elmondta, azzal, hogy az SaS akadályozza a költségvetés elfogadását, mintegy hétmilliárd eurót is zárol, ami az embereknek lenne hivatott segíteni. A kérdésre, hogy a költségvetés elfogadásánál számít-e Tomáš Tarabáék (jelenleg független, korábban ĽSNS) szavazatára, a pénzügyminiszter azt felelte, „örülne, ha azt mind a 150 képviselő támogatná”.

Matovič és Kolíková is elítélték Ján Orosch nagyszombati érsek nyilatkozatát, amelyben kétségbe vonta a Vár utcai támadás áldozatainak ártatlanságát. Kolíková szerint a Szlovák Püspöki Konferenciának is egyértelműen állást kellene foglalnia az ügyben, Matovič szerint azonban már ezt megtették akkor, mikor azt mondták, hogy „minden püspök a saját érsekségében maga felel kijelentéseiért, cselekedeteiért és nézeteiért”.

(TASR)

Read More

Post Comment