Search by category:
Egyéb kategória

Mikulec szerint a magyar határellenőrzés nem a várt eredményt hozza

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter szerint a magyar határon bevezetett ellenőrzés nem hozza meg a kívánt eredményt. Úgy véli, a belő határok helyett a külső, schengeni határok védelmére kell helyezni a hangsúlyt.

A miniszter szerint be lehet vezetni a Magyarországgal közös határokon történő ellenőrzést, ez azonban jelentés mértékben nehezítené a szlovák állampolgárok életét. Emellett az ebből fakadó magas költségekre, és az ország schengeni tagsága miatt hiányzó emberi forrásra is felhívta a figyelmet. Mikulec hozzáfűzte, az uniós szabályok szerint a megnövekedett migráció nem lehet indok a határellenőrzés bevezetésére.

„Téved, aki azt gondolja, hogy hermetikusan lezárhatjuk a határt, és senki sem teheti be a lábát, ez irreális, ezért a megoldás az egyes országok közreműködése, a külső határok védelmének biztosítása” – fűzte hozzá Mikulec. Példaként említette, hogy Szlovákia a nemzetközi szervezetekkel együttműködve biztosítja az ukrán határt.

A belügyminiszter emlékeztetett, hogy a megnövekedett migráció miatt a rendőrök Szlovákia-szerte, valamint a magyar–szlovák és a szerb–magyar határon is járőröznek. Mikulec elmondta, a tárca minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy lassítsa a menekültek áramlását, hogy más országokkal együttműködve megvédjék a külső határokat, és hogy az államok ne csak gondoskodjanak a menekültekről, de lehetőség szerint visszaszállítsák őket a származási országaikba.

A belügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak egy, a menekültek visszafogadásáról szóló tárgyalásra kellene bírnia Törökországot vagy Szerbiát. 

Read More

Post Comment