Search by category:
Egyéb kategória

Állami dotáció a cégeknek a magas energiaárakra

Pozsony |

Az állam támogatásban részesíti a magas áram- és gázárak miatt nehéz helyzetbe került vállalatokat – az erről szóló törvénymódosító javaslatra csütörtökön a parlament is rábólintott. A módosítást a 138 jelenlévő képviselő közül 136 támogatta.

„A módosított szabályok lehetővé teszik a gazdasági tárca számára, hogy dotációt nyújtson a válság által érintett vállalkozásoknak, enyhítve a magas áram- és gázárak okozta negatív hatásokat” – áll a gazdasági minisztérium törvénymódosításhoz fűzött indoklásában. A támogatást a vállalatoknak külön kell majd igényelniük, a maximális összegét és a többi paraméterét a minisztérium a pályázati felhívásban határozza meg. Az Európai Unió által elfogadott szankciók hatálya alá tartozó cégek nem jogosultak támogatásra.

A törvényhozás ugyanakkor nem hagyta jóvá Juraj Blanár, a Smer képviselője által beterjesztett indítványt. Ebben a parlament elismerte volna, hogy a jelenlegi energiaválság az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók következménye, miközben az Európai Unió országainak, köztük Szlovákiának is, emiatt több milliárd eurót kell fordítaniuk a válság kompenzálására. Blanár azt szerette volna elérni, hogy a szlovák törvényhozás vegye rá az Európai Bizottságot az ukrán konfliktus békés rendezését szem előtt tartó stratégia elfogadására.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment