Search by category:
Egyéb kategória

Ausztráliában hackerek 10 millió dollárt követelnek a legnagyobb egészségügyi biztosítótól

Ausztráliában a hackerek csütörtökön 10 millió dollárt követeltek a legnagyobb egészségügyi biztosítótól cserébe, azokért az adatokért, amelyeket a Medibanktól loptak el.

Minden potenciális áldozatért egy dollárt akarnak, hogy ne szivárogtassák ki az óriáscég rendszeréből kibertámadással megszerzett érzékeny egészségügyi adatokat.

A Medibank, az ország egyik vezető magán-egészségbiztosítója a héten elismerte, hogy hackerek hozzáfértek a becslések szerint 9,7 millió jelenlegi és volt ügyfél, köztük Anthony Albanese miniszterelnök személyes adataihoz.

Az internetes kalózok szerdán közzétettek egy első „mintát” ezekből az adatokból, csütörtökön pedig egy másodikat is az internet sötét oldalán egy platformon, amelyet a hagyományos böngészőkkel nem lehet megtalálni. A második csomagban több száz emberről voltak személyes adatok.

Már az első nyilvánosságra hozott információkból is úgy tűnt, hogy a számítógépes behatolók jelentős károkat okoznak, és olyan embereket céloztak meg, akiket kábítószerfüggőség, szexuális úton terjedő fertőzések vagy terhességmegszakítás miatt kezelnek.

A biztosító eddig nem volt hajlandó fizetni. David Koczkar, a Medibank főnöke szégyenletesnek nevezte a hackerek zsarolását.

„A személyes adatok felhasználása zsarolásra rosszindulatú bűncselekmény” – mondta, hozzátéve, hogy „ez egy támadás közösségünk legkiszolgáltatottabb tagjai ellen”.

Úgy tűnik, a kibertámadó csoport úgy akar nyomást gyakorolni a Medibankra, hogy a biztosító fájljaiból kiválogatja azokat a személyes adatokat, amelyek a legnagyobb kárt okozhatják. Az első adatközlésben az ügyfeleket „jó” és „rossz” listára osztották.

A „rosszak” listáján szereplő személyek közül sokan olyan számkódokkal vannak összekapcsolva, amelyek kábítószerfüggőséggel, alkoholizmussal és az AIDS-et okozó HIV-vírusfertőzéssel hozták őket összefüggésbe. A felsorolásban nevek, útlevélszámok, születési dátumok és címek is szerepeltek.

Read More

Post Comment