Search by category:
Egyéb kategória

22 éves csúcson az infláció: októberben 14,9 százalékkal nőttek az árak

Szlovákiában 2000 óta nem nőttek olyan gyorsan az árak, mint az elmúlt hónapban. Októberben 14,9 százalékos éves drágulást mért a Statisztikai Hivatal.

A legnagyobb mértékben az élelmiszer-, az alkoholmentes italok, a lakhatási és energiaárak emelkedtek. Ezek a háztartások kiadásának közel felét teszik ki – írja a Denník N.

Az elmúlt év októberéhez képest 26,8 százalékkal drágult az élelmiszer, hasonló, kétjegyű drágulást tapasztalható az alkoholmentes italok esetében is. A kenyér és gabonafélék, a hús, valamint a tej, a sajt és a tojás ára a tavaly októbertől 30 százalékra emelkedett.

Az elmúlt fél év legnagyobb drágulása az olajok és zsírok esetében mérhető, ugyanakkor ezek háztartásokra gyakorolt hatása a legkisebb. A zöldségek nagyjából negyedével kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

A lakás- és energiaárak éves összevetésben már negyedik hónapja vannak 16% felett, míg szeptemberről októberre 2,5 százalékkal nőtt az élelmiszerár. 

A szilárd tüzelőanyagok ára szeptemberről októberre 7,6 százalékkal nőtt, de jelentős mértékben, 1,5 százalékkal nőtt a hőenergiáért fizetett ár is.

Read More

Post Comment