Search by category:
Egyéb kategória

Az Európai Néppárt teljes jogú tagja lett az OĽaNO

Az Európai Néppárt (EPP) teljes jogú tagja lett pénteken az OĽaNO – jelentette be Manfred Weber, a pártcsalád elnöke és Eduard Heger kormányfő a szavazást követően.

„Örülök, hogy európai barátaink értékelték azt a bátor és őszinte harcot, amit a jogállamért folytattunk. Egy erős Szlovákiának erős szövetségesekre van szüksége az EU-ban. Megtiszteltetés számunkra, hogy az európai demokraták legnagyobb pártcsaládjának tagjai lehetünk” – jelentette ki Igor Matovič, az OĽaNO elnöke. Emlékeztetett azokra a válságokra, amelyekkel most Szlovákiának, valamint egész Európának és a világnak is szembe kell néznie. „De nem adjuk fel, és képesek vagyunk akkora segítséget nyújtani az embereknek, amilyenre még nem volt példa az országunk történetében” – tette hozzá.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője rámutatott, az EPP a demokrácia elveire, az átláthatóságra és a polgárokkal való szoros kapcsolatra épül, és az OĽaNO-nak ugyanezek az értékei. „Az OĽaNO nemcsak egy korrupcióellenes reformpárt, hanem a garanciája annak, hogy Szlovákia lehorgonyoz a fejlett nyugati államok családjában. Az EPP-tagságunknak köszönhetően még jobban tudjuk védeni Szlovákia érdekeit” – mondta Šipoš.

Weber Lisszabonban kijelentette, nagyra tartja, hogy az OĽaNO olyan politikai erő, amely Szlovákia jobb jövőjének megteremtésén dolgozik, és teljesíti a jogállamiság három alapfeltételét és megfelel az elveinek.

Heger kormányfő szerint az OĽaNO esélyt kapott, hogy az EPP-vel közösen építse az erősebb Európát. „Hozzá akarunk járulni egy erősebb Európa létrehozásához, amely biztosítja polgárai számára a békét, a stabilitást, a növekedést és a magas életszínvonalat” – magyarázta a kormányfő. Hozzátette, hogy az OĽaNO folytatja a küzdelmet Szlovákia jövőjéért, demokratikus fejlődéséért és az igazságosságért, ami a jogállam alapja.

Az OĽaNO annak ellenére lett az EPP teljes jogú tagja, hogy a másik három szlovákiai tagpártnak fenntartásai voltak a belépésével kapcsolatban. A TASR forrásai szerint a KDH-nak, a Spolunak és a Szövetségnek is kifogásaik voltak a mozgalom csatlakozásával kapcsolatban.

Read More

Post Comment