Search by category:
Egyéb kategória

Orvosok felmondása: napokon belül megbénulhat a betegellátás

Pozsony |

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) képviselői készen állnak kompromisszumot kötni a béremeléssel kapcsolatban, ha a kormány rábólint a 8 pontból álló követelésükre – jelentette ki Peter Visolajský, a szakszervezet elnöke a hétfői tárgyalás szünetében.

A több mint 2100 orvos felmondási ideje bő egy hét múlva lejár, a megállapodás helyett azonban visszalépés történt. A szakszervezet képviselői hétfőn folytatták a tárgyalást a miniszterekkel, a találkozón azonban nem vett részt Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, aki Hollandiába utazott, hogy kétoldali tárgyalásokat folytasson Mark Rutte kormányfővel. Az egészségügy összeomlását Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vasárnap este Facebook-bejegyzéssel próbálta megakadályozni, melyben az orvosokhoz szólt, és arra kérte őket, ne hagyják magukra a pácienseket. „Szó szerint elővarázsoltunk 247 millió eurót 2023-ra” – írta az egészségügyi dolgozók részére nemrégiben jóváhagyott fizetésemelésre utalva.

Azt hittem, hogy az LOZ emberei értékelni fogják a plusz negyedmilliárd eurót az egészségügyi dolgozók fizetésére egy ilyen nehéz időszakban. Sajnos ez nem történt meg. Úgy döntöttek, hogy ráveszik az orvosokat, hogy hagyják el a betegeket, és mondjanak fel a munkahelyükön. Ebben a helyzetben, amely alapvetően veszélyeztette volna a betegek egészségét, 2023-ban összesen 300 millió euróra növeltük az egészségügyi dolgozók bérének rendkívüli emelésére szánt összeget. Sajnos az LOZ képviselői úgy döntöttek, hogy még többet, többet és többet kérnek

– tette hozzá.

Üzengetés

A kormány képviselői múlt héten arról tájékoztattak, az utolsó pontban rekedt az orvosok fizetésemeléséről szóló tárgyalás. A szakszervezet tagjai jelezték, hajlandóak kompromisszumot kötni ebben a kérdésben, ha a kormány vállalja, hogy a további hét követelésüket jelentősebb módosítás nélkül teljesíti. A kabinet és a szakszervezet a hétvégén a sajtón keresztül üzengetett egymásnak a béremelési igényről. Heger azt javasolta, hozzák korábbra a tárgyalás időpontját, ezt azonban az LOZ elutasította. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök vasárnap leszögezte, ha az orvosok tömeges felmondása miatt megbénul a betegellátás, kilép a kormányból. „Ha elmegy 3000 orvos, mi is elmegyünk, nem lehetek részese annak, hogy az egészségügyi rendszer tönkremegy” – jelentette ki a TA3 vitaműsorában. „Már az orvosok is hülyén érezhetik magukat azért, amit a szakszervezeti tagok művelnek” – mondta, azzal, ha az LOZ tovább feszíti a húrt, az már zsarolás.

Az orvosok hónapok óta bírálják a kormányt, amiért nem veszi komolyan az egészségügyben kialakult helyzetet. Visolajský arra is utalt, lendítene a folyamaton, ha az OĽaNO-s minisztereken kívül a kormány többi tagja is jelen lenne a találkozón. Hozzátette, a délelőtti egyeztetés nagy részén csak Matovič volt jelen, Vladimír Lengvarský ugyanis a válságstáb ülésén vett részt, Heger pedig a külföldi utat részesítette előnyben az egészségüggyel szemben.

Jogos kérés

Az LOZ képviselői a hétfői tájékoztatón csalódottságuknak adtak hangot, állításuk szerint ugyanis a legnagyobb kormánypárt az elmúlt napokban azt állította, csak a bérkérdésben nem sikerült közös nevezőre jutni, most azonban kiderült, a többi pontban sincs egyetértés és újra megakadtak az első követelésnél. „Ott, ahol rendet követelünk a kórházak finanszírozásában, a kórházak eladósodásának megelőzésében és a kórházak adósságainak rendezésében” – jegyezte meg, majd hozzátette azt is, a háromórás tárgyaláson azt hallgatták, miért nem lehet teljesíteni a kérésüket. Az elnök úgy véli, az egészségbiztosítókon keresztül nem jut pénz az intézményekhez, s végső soron a páciensekhez. Visolajský szerint Matovič úgy tesz, mintha új lenne számára az orvosok követelése, amelyről már két éve próbálják meggyőzni az ország vezetőit. „A kormány arról akarja meggyőzni a nemzetet, hogy csak a fizetésekkel foglalkozunk, de ez nem igaz. Már két éve az orvosképzés rendszerének javításán dolgozunk, és eddig az egészségügyi minisztérium egyszerűen figyelmen kívül hagyott bennünket, annak ellenére, hogy mindenki elismeri a követeléseink megalapozottságát” – írta vasárnap a közösségi oldalán.

A bérek kérdésében elfogadtuk a kormány javaslatát, ma azonban kiderült, a további hét pontban nincs megállapodás

– mondta a hétfői tárgyalás ebédszünetében azt kifogásolva, a megegyezés helyett a pontok újratárgyalásába kezdtek. Hangsúlyozta, a memorandum szövegét a béreken kívül már múlt héten megvitatták a szaktárcával, de „úgy tűnik, mintha a pénzügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium nem kommunikálna egymással”.

Felesleges késlekedés

A szakszervezet tagjai nem értik, miért nem tesz konkrét lépéseket az állam, ha a politikusok jó ideje azt szajkózzák, prioritásként tekintenek az egészségügyre és jogosak az egészségügyi dolgozók kérései. Visolajský megismételte, konstruktív tárgyalást szeretnének folytatni, mindent megtesznek azért, hogy az orvosok visszatérjenek a kórházakba, de jobb feltételek mellett. A szakszervezet csak akkor fogadja el a megállapodást, ha a kormány jóváhagyja a memorandumot, amelyben vállalja, hogy két héten belül meghozza a követelések teljesítéséhez szükséges törvényeket. A szakértők szerint azonban épp ez a feltétel lehet problematikus, elméletben ugyanis kivitelezhető, az viszont más kérdés, az egészségügyi tárca hogy áll a jogszabálytervezet előkészítésével. Jana Ježíková, aki Marek Krajčí (OĽaNO) és a jelenlegi miniszter mellett is dolgozott államtitkárként, a TA3 műsorában arról beszélt, az orvosok követeléseinek nagy részét már korábban lehetett volna teljesíteni. Cáfolta a minisztérium állítását, mely szerint bonyolult követelésekről van szó, melyek teljesítéséhez lényegesen több időre van szükség – kivéve a DRG-rendszert, amely a kórházak finanszírozásában hoz majd változást. Úgy véli, az orvosok belátták, jó ajánlatot tett a kormány, a nővérek esetében azonban ez már nem mondható el, így nem biztos, hogy ők visszatérnek.

A kormányhivatalban délután folytatódtak az egyeztetések, egyelőre azonban nem derült ki, sikerrel zárult-e a mindkét fél által kulcsfontosságúnak vélt találkozó.

Read More

Post Comment