Search by category:
Egyéb kategória

Aggódunk az egészégügy miatt, de támogatjuk az orvosokat

Pozsony |

A lakosok 83%-a aggódik amiatt, hogy az orvosok tömeges felmondása milyen hatással lesz az egészségügyi ellátás elérhetőségére – derül ki az NMS Market Research Slovakia közvélemény-kutató ügynökség legújabb felméréséből, melyben az egészségügyben kialakult helyzetről kérdezték a válaszadókat.

Az orvosok tömeges felmondása a közhangulatra is jelentős hatással van – a megkérdezettek 83%-a mondta azt, hogy mérsékelten vagy nagyon aggódik amiatt, hogy a jelenlegi helyzet hogyan befolyásolja az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, illetve a szeretteiről való gondoskodást. Különösen az idősebb, 55 év feletti generáció tagjai nyilatkozták azt, hogy nagyon aggasztónak tartják az orvosok felmondását és potenciális távozását a kórházakból. A nyugdíjasok körében vannak a legtöbben, akik aggodalommal figyelik az egészségügyben zajló eseményeket, ami nem meglepő, hiszen leginkább ők vannak ráutalva a minőségi ellátásra. A 65 évnél idősebb válaszadók 52%-a mondta azt, hogy komoly félelemmel tölti el az orvosok tömeges felmondása, s annak következményei az egészségügyi ellátásra. További 36% enyhébb aggodalomról számolt be, s mindössze 9% nem tapasztal semmilyen negatív érzelmet a témával kapcsolatban. Az 55 és 64 év közöttiek 43%-a nagyon aggódik, 42% pedig az „enyhébb aggodalom” válaszlehetőséget jelölte.

A félelmek ellenére is többen vannak azok, akik támogatják az orvosokat döntésükben – a válaszadók 48%-a állt ki mellettük, a nemek arányát tekintve a férfiak közül 10%-kal többen (53%) támogatják a felmondás benyújtását.

A polgárok több mint fele bízik abban, hogy az orvosoknak sikerül megállapodásra jutniuk az egészségügyi minisztériummal. A kevésbé derülátók tábora a megkérdezett nagyjából egyötödét teszi ki, s hozzávetőlegesen ugyanilyen arányban voltak azok is, akik nem tudták megtippelni a tárgyalások végkimenetelét.

Az állam és az orvosok között kialakult konfliktust szinte az egész ország figyelemmel követi. Mindössze a lakosok 7%-a állította, hogy nem regisztrálta a több mint 2 ezer orvos lépését. Ebben a csoportban főként a fiatalabb generáció képviselőit említhetjük.

Az adatgyűjtés november 18. és 22. között 1027 résztvevő bevonásával zajlott.

Read More

Post Comment