Search by category:
Egyéb kategória

Továbbra sincs megállapodás az orvosok és a kormány között

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) visszautasította Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter stabilizációs juttattatásról szóló javaslatát, és felszólította a tárcavezetőt, hogy az egyezség elérése érdekében üljön vissza a tárgyalóasztalhoz.

Peter Visolajský, a szakszervezet elnökének meglátása szerint Matovič ajánlata nem oldja meg a valós problémákat, ahogy az orvoshiányt sem. Visolajský úgy véli, épp Matovič az, aki miatt eddig nem tudtak dűlőre jutni.

„A válságot higgadtan, tárgyalóasztal mellett szeretnénk megoldani, nem szeretnék gyűlöletet szítani, bosszantani az embereket úgy, ahogy azt a pénzügyminiszter teszi” – jelentette ki Visolajský a Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügy-miniszterrel való tárgyalást követően. Visolajský szerint a kórházakban egyre nő a feszültség.

Jövő hét csütörtökön 2100 orvos felmondási ideje jár le. Ha nem születik egyezség, az ország egészségügyi ellátása veszélybe kerül.

Visolajský elmondta, Matovič stabilizációs juttatásról szóló ajánlata szerint ő maga 27 ezer eurós kiegészítésére lenne jogosult, ennek ellenére azonban elutasítja azt, és kitart az orvosok fizetésemelésről szóló követelése mellett.

A szakszervezet elnöke egyúttal visszautasította, hogy az orvosok további követelésekkel álltak volna elő, ahogy azt Matovič állítja. „Nem kértünk további milliókat, nem voltak további követeléseink. A munkaszerződésekről, a kollektív szerződésekről egyeztettünk az egészségügyi minisztériummal” – mondta.

A szakszervezeti vezető szerint olyan vitáról van szó, amelynek témája nem része a szakszervezet nyolc követelésének. „Az egészségügyi tárca úgy reagált, hogy ezzel nincs semmi probléma. Nem további összegről van szó, ez félretájékoztatás és hazugság” – mondta Visolajský. 

„Abban a hiszemben voltunk, hogy a megállapodás felé haladunk, ezért érthetetlen, ami a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott” – jelentette ki. „A miniszter úr minden újabb sajtótájékoztatója csak még nagyobb feszültséget teremt a kórházakban” – tette hozzá.

(Denník N, TASR)

Read More

Post Comment