Search by category:
Egyéb kategória

Adventi kedvcsináló levesek RECEPTEK

Itt van advent első vasárnapja, de mi még nem igazán vagyunk ünnepi hangulatban? Az alábbi receptek segítenek átszellemülni.

45 perc
Narancsleves

Hozzávalók: 12 dl narancslé, 4 narancs, 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 rúd fahéj, 8 szegfűszeg, 1 csipet só, 2 ek. méz (vagy cukor), 1/2 marék mazsola, 2 dl habtejszín.
A narancs levét kifacsarjuk. 3-4 narancsot késsel meghámozunk és apró kockákra vágunk. A levet feltesszük főni (egy keveset félreteszünk) 1 narancs reszelt héjával, fahéjjal, szegfűszeggel, sóval, mézzel és a mazsolával. Míg felforr, a félretett narancslében csomómentesre keverjük a pudingport, és ezt is a narancsléhez adjuk. A fűszeres narancslét forrni hagyjuk pár percig, míg kicsit besűrűsödik, közben beletesszük a kockákra vágott narancsot és a tejszínt. Hidegen, tejszínhabbal tálaljuk.

30 perc
Sáfrányos tengerihal-leves

Hozzávalók: 400 g vegyes tenger gyümölcsei (fagyasztott), 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 szál szárzeller, 1 sárgarépa, 3 ek. olívaolaj, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 l zöldségleves, 1 tasak valódi sáfrány, 1,5 dl főzőtejszín, só, bors ízlés szerint, egy kis csokor petrezselyem.
Az apróra vágott vöröshagymát puhára dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát és szárzellert. Kicsit átdinszteljük, majd kiolvasztás nélkül a tenger gyümölcseit is hozzáadjuk. Felöntjük a borral, a zöldséglével, és beleszórjuk a sáfrányt. Kb. 10 percig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a tejszínt. Megszórjuk a vágott petrezselyemmel, és pár percig összeforraljuk.

Nagy Zsófia receptje

40 perc
Gesztenyekrémleves rumos mazsolával

Hozzávalók: 100 g mazsola, 50 ml rum, 250 g gesztenyemassza (édesített), 8 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 ek. méz.
A mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyepürét villával összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, a vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülőmixerrel habosítjuk. A rumos mazsolát belekeverjük, és juharsziruppal vagy mézzel csepegtetve kínáljuk, akár melegen, akár jégbe hűtve.

30 perc
Sajtkrémleves

Hozzávalók: 1 leveskocka, 100 g füstölt sajt, 1 ek. liszt, 2 dl tejszín, só, 4 szelet barna kenyér.
A leveskockát felfőzzük 6 dl vízzel, majd beletesszük a kétféle sajtot, kis lángon addig főzzük, amíg a sajtok felolvadnak. Habverővel simára keverjük a lisztet 1 dl vízben, és a leveshez adjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve 5 percig főzzük. Ezután felforraljuk és megsózzuk. A kenyérszeleteket felkockázzuk és megpirítjuk. Ezekkel tálaljuk a krémlevest.

Read More

Post Comment