Search by category:
Egyéb kategória

Šipoš bízik abban, hogy szombaton egyezség születik a kormány és az orvosok között

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője bízik abban, hogy szombaton már egyezség születik a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) és a kormány között – jelentette ki az RTVS Sobotné dialógy című műsorában azzal, hogy ha ez mégsem történik meg, felkészültek a B-tervre, a veszélyhelyzet kihirdetésére.

Šipoš szerint a szlovák egészségügyben uralkodó helyzet már néhány éve fennáll, és az nem az ő kormányuk vezetésének eredménye.

Elmondta, a költségvetést lehetőségeit szem előtt tartva próbálnak megoldást találni, és ajánlatot tenni a Szlovák Orvosszakszervezetnek (LOZ). Megjegyezte, az egészségügyben dolgozó valamennyi alkalmazott, és nem csak az orvosok érdekeit kell figyelembe venniük. „Mindenkivel igazságosan és méltányosan kell bánnunk” – mondta. Hozzátette, reméli, hogy a szombati nap folyamán végre sikerül egyezségre jutniuk.

Vitapartnere, Šutaj Eštok független parlamenti képviselő volt, aki egyetértett abban, hogy az elmúlt években többet kellett volna tenni az egészségügyért, ennek ellenére úgy véli, a jelenlegi kormány számára ez mégsem élvez prioritást. Szerinte a koronavírus-járvány csak még jobban bebizonyította, milyen fontos egy jól működő egészségügyi rendszer.

Šipoš szerint a megállapodáshoz két félre van szükség. „Két lehetőség van – vagy megegyeznek, vagy nem, utóbbi esetén emberek halnak meg” – hangsúlyozta Šutaj Eštok, aki Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminisztert és Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt okolta a kialakult helyzetért. Šipoš szerint azonban a kormány ajánlata tisztességes és nagyvonalúbb is volt a többi alkalmazottnak nyújtottnál.

A vitaműsorban az energetikai krízissel is foglalkoztak. Az OĽaNO frakcióelnöke szerint a gazdasági tárca december elején hozza nyilvánosságra az energia lakossági árát a következő évre. Hozzátette, az energiaárak korlátozásáról a kormány már az önkormányzatokkal is megállapodott. Eštok ezzel szemben a kabinetet bírálta a lakosságnak nyújtott elégtelen segítségért.

(TASR)

Read More

Post Comment