Search by category:
Egyéb kategória

Ünneprontók

Az olyan ősi módszerek, mint a bankrablás, már a múlté…

Feltűnt már önöknek, hogy az utóbbi időben alig van bankrablás? Minek is lenne, hiszen az online térben sokkal több lehetőség van, ott a bűnözők számára mindennap karácsony van, olyan ütemben csörög a kassza. S mivel mindennapi életünk egyre inkább az online térre terelődik, úgy nő a veszély is, hogy előbb-utóbb mi is besétálunk a bűnözők csapdájába. Most a karácsonyi (online) vásárlásokkal, a fekete pénteki akciós őrülettel és a katari vébével kapcsolatban hullanak az áldozatok, de a csalók tárháza kifogyhatatlan, és még a legtapasztaltabb internetezők sincsenek biztonságban, elég egy rossz pillanat, egy hirtelen kattintás, és máris megtörténik a baj, ami sokszor több száz vagy még több euróba is fájhat.

Egyre többen szerezzük be a karácsonyi ajándékokat online, sokszor naponta jön a futár, hozza a megrendelt terméket. Ilyenkor, a nagy várakozásban néha gondolkozás nélkül válaszolunk az olyan SMS-üzene-tekre, amelyek valamilyen felme-rülő problémáról értesítenek. Csak tegnap két SMS-t kaptam, az egyik szerint nem kézbesíthető a csomag („Kedves Vásárló! A megadott címre nem tudtuk kiszállítani a csomagot. Kérjen második kísérletet a következő link segítségével: https://online-parcel…), míg a másik szerint a kiszállítás előtt be kell fizetni a vámot (Kedves Vásárló! A csomag kézbesítése előtt, kérem, fizesse meg a Vámot az alábbi link segítségével: https://magyarpossta…). És ez csak egy nap… Ez ugyan magyar verzió, de számos szlovák változat is létezik, hiszen a bűnözők minden országban „dolgoznak”, ilyenkor pedig rendkívül könnyű dolguk van. Biztosak lehetünk benne, hogy egy-egy ilyen üzenet elolvasása után nagyon sokan kattintanak a linkre (hiszen annyit rendeltek, hogy nem tűnik gyanúsnak egy-egy ilyen üzenet), megadják a személyes és főleg a bankkártyaadatokat, és várják, hogy csöngessen a futár. De a csengőhang nem az ajtónál, hanem a telefonon fog megszólalni, és a banki tájékoztató üzenetek arról értesítik, hogy eltűnt a pénz a kártyájáról! A(z online) bűnözők ugyanis szinte bármilyen banki biztonsági rendszer ellen rendelkeznek megoldással, nem is olyan régen 5 perc alatt loptak el 3000 eurót egy kártyáról, aláírás és PIN-kód nélkül… És csak azért ennyit, mivel erre az összegre volt beállítva a napi vásárlási limit.

Előfordulhat, hogy nem azonnal lopnak, „csak” káros alkalmazást, szoftvert telepítenek a számítógépre, telefonra (a linkre való kattintással), majd az ott található, személyes és/vagy intim tartalommal (képekkel, üzenetekkel – kinek ne lennének titkai a telefonban?) zsarolják ki a pénzt („ha nem fizetsz, nyilvánosságra hozzuk a mocskos képeid, videóid, üzeneteid, az összes barátod, üzletfeled látni fogja” – ilyen és ehhez hasonló fenyegetésekkel).

De nem csak a karácsonyi vásárlási lázat használják ki, a napokban a fekete pénteki „kihagyhatatlan akciókkal” vagy éppen a katari foci-vébére „nyert” belépőkkel, utazási csomagokkal csábítanak kattintásra. S ha ez megtörténik (egy ilyen üzenet olvasása közben a legtöbben nem is gyanakodnak, vagy a „mi van, ha mégis igaz?” gondolatsor kíséretében kattintanak), onnantól nyert ügyük van a csalóknak. Előbb vagy utóbb, többet vagy kevesebbet, de fizetni fog a csapdába csalt személy…

Az olyan ősi módszerek, mint a bankrablás, már a múlté. Minek is kockáztatna ekkorát a rabló, ha az online térben sokkal többet lehet kaszálni, és a lebukás veszélye is lényegesen kisebb?! Igaz, így sok ember, akár szegényebb is, az egész vagyonával fizet a figyelmetlenségért, de a csalókat ez nem érdekli. Csak a pénz. Érzelmek nélkül. És erre még a meghitt karácsonyi ünnepeket is felhasználják. Hiszen tudják: előbb vagy utóbb, mindenkinek lesz egy gyenge pillanata, amikor kattint. Onnantól pedig nyert ügyük van. Szó szerint…

Read More

Post Comment