Search by category:
Egyéb kategória

A parlament jóváhagyta az orvosok béremelését

Pozsony |

A parlament egyhangúan jóváhagyta az orvosok fizetésemeléséről szóló javaslatot, mely a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) egyik feltétele volt a tömeges felmondás visszavonásához. A jogszabályt gyorsított eljárásban tárgyalták, a jelen lévő 139 képviselőből 138-an támogatták, s mindössze egy személy tartózkodott. Monika Kavecká (OĽaNO) módosító javaslatával 20 évről 30 évre tolta ki a ledolgozott évek után járó járulékot minden egészségügyi dolgozó részére. A változás eredetileg csak az orvosokra vonatkozott volna.

A kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) képviselői szombaton megállapodásra jutottak, a több mint 2100 orvos felmondási ideje azonban szerdán éjfélkor jár le, így a feleknek mindössze néhány napjuk maradt a jogszabály és a memorandum kidolgozására. A kabinet kedden délután jóváhagyta az orvosok béremeléséhez szükséges tervezetet, majd arra kérte a parlamenti képviselőket, gyorsított eljárásban tárgyalják a kérdést. A politikusok beleegyeztek a folyamat felgyorsításába, a javaslatot már a 11 órai szavazáson a második olvasatba utalták. A tervezetet, mely többek közt az orvosképzés terén is változást hoz, a jelen lévő 137 képviselőből 135-en támogatták. Az eredeti terv szerint az ülés 14 órakor folytatódott volna, az egészségügyi bizottság tárgyalása azonban elhúzódott, ezért egy órával későbbre halasztották a plenáris ülést. A javaslatot Vladimír Lengvarský (OĽaNO) terjesztette a szakbizottság tagjai elé, illetve az LOZ tagjai is részt vettek az ülésen, s választ adtak a politikusok kérdéseire.

Memorandum

A kormány ezzel egy időben jóváhagyta a várva várt memorandumot. A több mint 30 oldalas dokumentumban meghatározták azokat a pontokat, melyekben az orvosok változást követelnek. A szakszervezet képviselői korábban leszögezték, az ígéret és a memorandum nem elég, az egészségügyi rendszer „megmentéséhez” konkrét lépésekre, azaz törvényekre van szükség. Az egészségügyi minisztérium a memorandum jóváhagyását a rendszerszintű megoldások szükségével indokolta. A kiemelt pontok közé bekerült az egészségügyi létesítmények finanszírozása, hogy az egészségbiztosítók fizetései tükrözzék az egészségügyi ellátás valós költségeit, beleértve a munkaerővel kapcsolatos költségeket is. Az egészségügyi dolgozók, az orvosok, ápolók és szülésznők számának növelése, valamint az oktatás támogatása és az orvosképzés reformja egyaránt a vállalások között szerepel. A szaktárca mindemellett hangsúlyozta a versenyképesség biztosítását az orvosok toborzása terén. A kormány részéről  Eduard Heger (OĽaNO) és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter írják alá a szimbolikus megállapodást.

„A legfontosabb az, hogy megszületett a megegyezés” – mondta Richard Raši (Hlas), az egészségügyi bizottság tagja a vita során arra utalva, hogy vége a drámának és az orvosok visszatérhetnek a betegekhez. Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter szintén üdvözölte, hogy a kormány képviselői folytatták a tárgyalást, az orvosok követeléseivel azonban nem ért egyet.

Matovič ellenzékben

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter beszédében kritizálta a megállapodást, s kijelentette, örülne neki, ha a parlament nem szavazná meg. Hangsúlyozta, pénzügyminiszterként nem ért egyet azzal, hogy a kórházi orvosok magasabb bért harcoltak ki maguknak, miközben a többi egészségügyi dolgozótól „ellopták” a pénzt. Matovič szerint a javaslat „kommunista” egalitárius bérezést vezet be, és nem tesz különbséget a korrupt és a nem megvesztegethető orvosok között. Vulgáris beszédeben éles bírálatot fogalmazott meg Peter Visolajskýval, az LOZ elnökével szemben: „Nyilvánosan kijelentem, megvetem őt” – mondta a parlamentben azzal, hogy a szakszervezet képviselői túszul ejtették a betegeket. „Ugyanolyan túszejtésnek tartom, mint amikor a terrorista eltéríti a repülőgépet” – folytatta, majd megismételte, meggyőződése, hogy a szakszervezet vezetője erkölcstelenül járt el. Kitartott az elmélete mellett, mely szerint a ledolgozott évek után járó fizetésemelésnél hatékonyabb módszer lett volna a toborzási támogatás, mely külföldről is hazacsábította volna az egészségügyi dolgozókat.

Az eperjesi Ján Adam Reiman Kórház arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, függetlenül attól, hogy az orvosok visszavonják-e felmondásukat, vagy sem, az elkövetkezendő napokban csak sürgősségi ellátást nyújtanak. Ľubomír Šarník, az intézmény igazgatója ezt azzal indokolta, hogy szerda délig az orvosok nem vonták vissza a felmondásukat, és ha erre este sor is kerül, a kórház nem tud olyan gyorsan reagálni, ezért a válságterv csütörtökön mindenképp életbe lép. A tényt, hogy a megegyezés ellenére sem tér vissza minden orvos december elsején a munkahelyére, Visolajský is megerősítette, de arra kérte az orvosokat, ha a kormány teljesíti a követeléseiket, térjenek vissza a munkahelyükre.

Read More

Post Comment