Search by category:
Egyéb kategória

Panaszkönyv: A bank megszüntetheti a számlánkat

Vrabec Mária rovata

Szlovákiai magyar vagyok, de évek óta Magyarországon élek átmeneti lakcímmel. AZ OTP-ben volt számlám, oda kaptam a nyugdíjamat még azután is, hogy Szlovákiából kivonult az OTP, és az ügyfeleit átvette a ČSOB. Egy napon egy élelmiszerboltban akartam fizetni a ČSOB-kártyával, de a terminál azt jelezte, hogy a kártya nem érvényes. Mint megtudtam, a bank megszüntette a számlámat, és amikor próbáltam utánajárni, miért, azt mondták, hogy nem kötelesek megindokolni. Ezt megtehetik? Azóta már nyitottam számlát más bankban, és a régi számlán lévő pénzemet is átutaltattam oda, de azért nem hagy nyugodni a dolog. Az lehet a gond, hogy nem Szlovákiában lakom?

D. Sándor

********************************************************

Tisztelt Olvasónk!

Ügyében felkerestük a ČSOB sajtóosztályát, de sokkal több konkrétumot mi sem tudtunk meg. A pénzintézet szóvivője, Anna Jamborová arról tájékoztatott, hogy semmi esetre sem lehet a számla megszüntetésének oka az, hogy az ügyfél külföldön él. „A bank az ügyfél figyelmeztetését követően megszüntetheti annak számláját a kereskedelmi feltételekben feltüntetett okok miatt, például, ha az ügyfél nem együttműködő, nem adta le a szükséges iratokat és hasonlók. De mivel a banki titoktartás kötelez, konkrét esetben nem szolgálhatunk információkkal” – válaszolta megkeresésünkre a szóvivő. Általánosságban igaz, hogy a bank valóban indoklás nélkül megszüntetheti az ügyfél számláját, ha az túl sok adósságot halmozott fel a bankkal szemben, s a megadott határidőn belül nem törlesztette. Egyidejűleg a bank zárolhatja a kliens bankkártyáját, az állandó fizetési meghagyásokat is megszüntetheti – emiatt az ügyfél más szolgáltatóknak is tartozhat. Szinte minden esetben megszünteti a bank az ügyfél számláját, ha azt magánszemélyként nyitotta és céges átutalásokra használja.

Megszüntethető a bankszámla, hogyha:

– A megadott határidőn belül nem történt rajta pénzmozgás.

– Az ügyfél túllépett a pénzfelvételi keretén.

– Megszegte a bankkal kötött szerződésben leszögezett szabályokat.

– Fontos tényeket hallgatott el.

– Vagyoni helyzete megváltozott, és nem képes teljesíteni a bankkal szemben vállalt kötelezettségeit, vagyona végrehajtás alatt áll, a számláján minimális kötelező összeg sem maradt.

– Meghalt, és a számláján nem maradt minimális összeg, amely örökösödési eljárás tárgyát képezhetné.

A bank köteles tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy meg akarja szüntetni a számláját, így annak a két hónapos felmondási idő alatt van ideje máshol új számlát nyitni. A megszüntetett számlán lévő pénzét sem veszíti el, ezt természetesen felveheti készpénzben, vagy átutalják az új számlájára.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/48. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Read More

Post Comment