Search by category:
Egyéb kategória

Romokban az egészségügy

A szlovák egészségügy színvonala fékezhetetlenül zuhan. A napokban megszavazott fizetésemelés nem fogja kihúzni a romokból.

A jóváhagyott fizetésemelés szép gesztus, de nem fog javítani a szlovák egészségügy állapotán. A kórházi orvosok ugyan megkapták, amit meg is érdemelnek, de a nővérek és további egészségügyi dolgozók esetében a fizetésemelés már nem annyira jelentős, és az ambuláns ellátókat pedig teljesen kihagyták a buliból.

Sajnos egyszerű fizetésemelésekkel nem fog megoldódni az egészségügy problémája.

Az egészségügy évek óta alulfinanszírozott. Nincs pénz új kórházakra, a meglevő kórházak szépen lassan szétesnek, mert nincs elég pénz a karbantartásukra. A modern diagnosztikai gépekből is hiány van, ezért a betegek sok estben hónapokig várnak létfontosságú kivizsgálásokra, emiatt nagyon sok betegséget túl későn diagnosztizálnak. Aki megengedheti magának, az inkább befizet egy magánklinikára, ahol gyorsabban hozzájut ezekhez a diagnosztikai módszerekhez. De ezt nem mindenki engedheti meg magának. És így csak egyre romlik a társadalom egészsége. Legutóbb a Covid-járvány berobbanásával kellett volna felocsúdniuk a döntéshozóknak, hogy az egészségügyet nagyon gyorsan és drasztikusan meg kell változtatni, hogy ezt a pandémiát is jól átvészeljük, na és fel legyünk készülve a jövőre is. Csakhogy ez nem történt meg.

És ez még nem minden. Ott van a sok ambuláns orvos, akiknek nagy része már a nyugdíjhoz közeledik, és nincs elég fiatal utánpótlás, aki átvenné a helyüket. Vagyis sok orvosi rendelő a közeljövőben be fog zárni, és a páciensek el fogják árasztani azokat a kórházakat, amelyek már amúgy is a kapacitásuk határán működnek. Tehát az ellátás minősége továbbra is csökkenni fog, így a társadalom egészsége is.

Na és akkor itt jönnek képbe a naiv hiperkapitalisták, akik a magánkórházakba és klinikákba fektetik bizalmukat. Aki azt hiszi, hogy az egészségügy privatizálása lesz a megváltás, az vesse tekintetét az USA-ra, hogy ott milyen jól működik. Elmondom: nem működik jól. Legalábbis nem a társadalom számára. Egy pár, kórházakat és egészségügyi biztosítókat működtető cég jól megszedi magát, a lakosság egy kis százaléka jó ellátásban részesül, mert megengedheti magának, és a maradék ember pedig vagy meghal, vagy élete végéig eladósodik azért, hogy megmentették az életét.

Az EU-ban is nagy nyomás van arra a lobbisták irányából, hogy az itteni egészségügy teljesen privatizálva legyen. De az egészségügy nem lehet nyereséges. Persze, kis magánklinikák és egyes kórházak lehetnek nyereségesek, de azok más, állami klinikák és kórházak kárára tesznek szert haszonra. És végeredményben maga a rendszer veszteséges lesz. Ez pedig a páciens kárára megy. A beteg lassan a legutolsó prioritás a modern egészségügyben. Ő gyógyulni akar, de valójában már csak életben tartják, hogy minél több gyógyszert szedjen, és minél több pénzt generáljon a gyógyszergyáraknak. Fizeti a biztosítását, és ha netán egy magán egészségügyi biztosítónak adja a pénzét, akkor még úgy is érezheti magát, hogy jobb kezelésben részesül, mert mindig akad pár kis bónusz, amivel a biztosító elhiteti vele, hogy jobb neki ott, mint az államinál. Csakhogy a magánbiztosítók gyakran nem fizetik ki a kórházaknak azt az összeget a beteg után, amibe a kezelése tényleg került, szóval a végén így is, úgy is az állam fizeti ki helyette. Mert a magán egészségügyi biztosítók nyereséget termelhetnek. Sőt, az a kötelességük, hisz cégek. És így alakult ki a nagyon erős egészségügyibiztosító- és gyógyszergyárlobbi, akik a betegeken keresztül szívják ki a pénzt az állami egészségügyi rendszerből és gazdagodnak meg.

Erős állami egészségügyi rendszer kell. Persze ez hiteles és hozzá értő politikusok nélkül sosem fog megvalósulni. És ezért lesz az egészségügy továbbra is ugyanúgy alulfinanszírozva, mint az oktatásügy. A két legfontosabb pillére a társadalomnak.

A megemelt fizetések szép gesztus. De nem fogja megjavítani az egészségügy gyötrelmes állapotát.

Read More

Post Comment