Search by category:
Egyéb kategória

Digitalizálják a Dolgozó Nő egyes évfolyamait

Digitalizálják a múlt század második felében, magyar nyelven megjelent, nők számára Íródott szlovákiai hetilap, a Dolgozó Nő egyes évfolyamait. Jelenleg öt évfolyam érhető el az interneten. A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatásának köszönhetően már olvasható az 1960-as, az 1961-es, az 1962-es, az 1963-as és az 1964-es évfolyam.

Az arra a korra jellemző termelési riportokban sokan megtalálhatják szüleiket, nagyszüleiket, mivel az akkori szokásnak megfelelően temérdek embert említenek név szerint a cikkekben, és az olvasók által beküldött levelek írói között is rábukkanhatunk ma is aktív közéleti személyiségekre. Figyelemre méltó, hogy a hetilap illusztrációit többnyire a politikai hatalom által nem preferált grafikusművészek készítették. Az akkori újságírás ezzel tudta segíteni a művészeket. Korrajzként lehet értékelni a külpolitika és a nemzetközi nőmozgalmak, a szabadságért vívott harcok leírását és a szlovák sajtóból átvett kötelező témákat.

A folyóirat digitalizálása a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával folyik, de mivel a támogatás összege egyre csökken, az utóbbi évfolyamoknál már nem jutott forrás a folyóirat szövegének korrektúrájára és a kézzel rajzolt és ferdén szedett szövegrészek kézi feldolgozására. A gépileg felismert szövegek sajnos sok hibát, tévesen felismert betűket tartalmazhatnak, ezért szükséges ezeknek kézi feldolgozása. Ez évfolyamonként több ezer normaoldalnyi szöveget jelent, amihez sajnos nem kaptunk segítséget.

https://dolgozono.microgramma.eu/

https://www.dropbox.com/s/6ly2haoe4f8q05l/DolgozoNo.pdf?dl=0

Pozsony, 2022. 12. 05. (MICROGRAMMA)>

Post Comment