Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Amikor a V4-ek közösen léptek fel, érvényesíteni tudták érdekeiket

Amikor a Visegrádi négyek (V4) közösen léptek fel, érvényesíteni tudták érdekeiket. Az országcsoport működésének van értelme Szlovákia és Magyarország számára is – jelentette Robert Fico, a Smer elnöke, miután megbeszélést folytatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Fico sajnálatosnak nevezte, hogy Szlovákia már semmivel sem járul hozzá a V4-es együttműködés dinamikájához. Szijjártó leszögezte, Magyarországnak az az érdeke, hogy folytatódjon a V4-es együttműködés. „Nagyon örülünk, hogy Szlovákiában is kiváló támogatói vannak ennek a gondolatnak. Köszönöm Ficónak a támogatást ebben a kérdésben” – jelentette ki Szijjártó.

Fico hangsúlyozta, az Európai Unió nem szankcionálhatja Magyarországot a véleménye és az álláspontja miatt. Szerinte ha az uniós biztosok olyan országot keresnek, ahol gond van a jogállamisággal, akkor összpontosítsanak Szlovákiára.

A találkozón az Oroszország elleni szankciókkal is foglalkoztak. „Meggyőződésünk, hogy olyan szankciókra van szükség, amelyek működnek, és nem olyanokra, amelyek azoknak ártanak, akik kitalálták őket” – jegyezte meg Fico. Az illegális migráció szintén részét képezte a megbeszélésnek.

Szijjártóval Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Andrej Danko, a parlamenten kívüli SNS elnöke is találkozott. „Mindig tanulságosak számomra a Szijjártó Péterrel folytatott beszélgetések. Köszönetet mondtam neki Magyarország EU-n belüli magatartásáért, ami segíti Szlovákiát és blokkolja Brüsszel őrültségeit” – mondta Danko.

Szijjártó kijelentette, hogy mindenkivel találkozott Szlovákiában, aki támogatja Magyarországot. „Nem arra reflektáltam, hogy milyen szerepet játszik Danko a szlovák politikában, hanem arra, hogy kiáll mellettünk” – mondta a magyar külügyminiszter. Hozzátette, nem tartja a tiszteletlenség megnyilvánulásának, ha egy adott országban meghatározó jelentőségű politikussal, vagy egy volt kormányfővel találkozik.

A Magyar Fórum szerint Szijjártó átlépte a vörös vonalat azzal, hogy Ficóval és Dankóval találkozott. „A szlovákiai magyaroknak megvan a magukhoz való eszük, és fel tudják mérni, hogy a Ficóval és Dankóval való együttműködés elfogadhatatlan. Mi a megfelelő oldalon állunk” – jelentette ki Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke.

Read More

Post Comment