Search by category:
Egyéb kategória

Súlyos hóhelyzet alakult ki hétvégén a keleti régióban

Kassa/Eperjes |

A kedvezőtlen időjárási feltételek vasárnap nagy felfordulást okoztak az ország keleti részében. A sok hó és az erős szél miatt Kassán megbénult a tömegközlekedés, Eperjesen pedig szükségállapotot hirdettek.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) vasárnap reggel arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a keleti régiókban egyetlen éjszaka leforgása alatt 15–30 centiméternyi hó hullott, sőt, elszórtan a 40 centimétert is meghaladta. Mint írták, a helyzetet tovább nehezítette az erős északi szél is.

Megbénult közlekedés

Dušan Tokarčík, Kassa város önkormányzatának szóvivője elmondta, a hóhelyzet miatt elsőfokú riasztást rendeltek el a városban, mivel nagy fennakadások voltak a tömegközlekedésben. Az autóbuszok esetében jelentős késésekről számoltak be, a villamosok pedig egyáltalán nem is jártak a megfagyott sín miatt. Az önkormányzat válságstábja ugyan megpróbált megelőző intézkedéseket tenni, például szombat este szóróanyaggal kezelték az utakat, de a fagyos szél és az eső teljesen szétmosták azt. A válságstáb ezért vasárnap a tömegközlekedési eszközök, illetve a tűzoltók és a mentők által használt útvonalakat próbálta átjárhatóvá tenni, a járdákkal azonban nem tudtak mit kezdeni. A lakosságot arra kérték, csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat.

Szükségállapot

Eperjes város vezetése szintén arra kérte az embereket, hogy inkább maradjanak otthon.

„Ezzel elkerülhetik az esetleges sérüléseket, és megkönnyítik a technikai munkákat a hóeltakarítás során”

– olvasható a város hivatalos Facebook-oldalán. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt ideiglenesen szükségállapotot hirdettek.

„A város prioritása, hogy biztonságos és gördülékeny közlekedés álljon rendelkezésre azok számára, akik hétfőn munkába indulnak és a gyermekeiket iskolába viszik”

– tették hozzá.

Anyagi károk

A keleti országrészben vasárnap délig több mint 120 alkalommal riasztották a tűzoltókat a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, erről az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) tájékoztatott. Kassa megyében volt a legsúlyosabb a helyzet, itt 77-szer kellett közbelépniük. Legtöbbször a fákról lehullott ágakat kellett eltakarítaniuk, amelyek sok esetben nehezítették a közlekedést, illetve anyagi károkat is okoztak az autók tulajdonosainak.

Emellett balesetekhez is riasztották őket, a Rozsnyói járásban például az egyik autóbusz az árokban kötött ki az erős szél miatt, de több esetben kellett segíteniük a személyautóknak is. A rendőrség szintén arról számolt be, hogy a balesetek miatt több útszakaszt is le kellett zárni. Tornagörgő községnél például mindkét irányban megbénult a közlekedés, de Dargó és Stósz községnél is rendkívül megnehezítette a haladást az összefüggő hótakaró. A Budamér és Hernádszentistván közti útszakasz szintén átjárhatatlan volt, mivel 6 jármű is a hóban rekedt. Sérülést okozó baleset azonban a rendőrség szerint nem történt.

(nar, TASR)

Read More

Post Comment