Search by category:
Egyéb kategória

A kormány még áll, de az előrehozott választás egyre valószínűbb

A kormány még áll, de az előrehozott választás egyre valószínűbb

Czímer Gábor

2022. 12. 13., k – 16:25

Pozsony |

A törvényhozás elhalasztotta a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványról szóló szavazást, csütörtökön 17 órakor dönthetnek a Eduard Heger (OĽaNO) kabinetjének leváltásáról. A pártok már az előrehozott parlamenti választásról egyeztetnek, de a kormány átalakítása is játékban lehet.

Kedden reggel a bizonytalankodó képviselők nyilatkozatai alapján úgy tűnt, hogy a 150 fős parlamentben egy szűk többség a Heger-kabinet menesztésére fog szavazni. Ekkor azonban Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője egy ügyrendi javaslatot tett, mi szerint halasszák csütörtök kora estére a kormánnyal szemben beadott bizalmatlansági indítványról szóló szavazást. „Az indok, hogy teret adjunk a válság megoldásáról, így az előrehozott parlamenti választásról szóló további egyeztetéseknek” – mondta Šipoš. Ezt a javaslatot a plénum megszavazta, 77 képviselő támogatta, köztük Tomáš Taraba, Štefan Kuffa, Filip Kuffa, akik mindhárman a fasiszta ĽSNS listáján jutottak a parlamentbe, de nem tagjai Kotlebáék képviselői csoportjának. Ők hárman korábban úgy nyilatkoztak, inkább a kormány menesztésére voksolnak. Kedden reggel azonban Kollár tárgyalóasztalhoz ült velük. Ezt követően Taraba az ügyrendi javaslat megszavazását azzal indokolta, valóban egyeztetni szeretnének az előrehozott választásról. A választási időszak lerövidítésére azonban alkotmánymódosításra van szükség, illetve a választás időpontjáról is meg kell állapodniuk. Taraba szerint az ellenzék júniusban, a kormánypártok szeptemberi terminust szeretnének.

Előrehozott választás?

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke a keddi szavazás után, amellyel csütörtökre napolták el a kormány menesztéséről szóló döntést, arról beszélt, Matovičéktól az előrehozott parlamenti választásra vonatkozó megkeresést kapott. Fico azonban nem akar az OĽaNO vezetőjével tárgyalni, hanem azt szeretné, ha jövő év első felében sor kerülne a voksolásra. Boris Kollár, a koalíciós Sme rodina vezetője és a parlament házelnöke kedden arra emlékeztetett, az előrehozott választást lehetővé tévő alkotmánymódosításuk már most a törvényhozás előtt van, amelyről akár még a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány előtt is szavazhatnak. Ugyanakkor Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője kijelentette, ők mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az előrehozott választást.

Minisztercserék?

A kabinetnek további két nap időt jelentő ügyrendi javaslatot csütörtökön megszavazta Martin Borguľa is, aki korábban úgy nyilatkozott, a kormány bukására fog voksolni, ha Roman Mikulec belügyminisztert nem váltják le. Borguľa ellen korrupció miatt folyik büntetőeljárás. A képviselő eltökéltségét mutatja, hogy kedden reggel még parlamenti frakciójából, a Sme rodina képviselőcsoportjából is kilépett. Ugyanakkor a Sme rodinát vezető Kollár is arról beszélt, a jelen helyzetben a kormány átalakításának lehetősége is kínálkozik. „Valaki távozhat a miniszteri posztjáról, hogy megnyugtassa a helyzetet” – jelentette ki. Az OĽaNO nevében Šipoš is arról beszélt, ők sem zárják ki a kormány átalakítását, de erről zárt ajtók mögött fognak tárgyalni.

Richard Sulík, a bizalmatlansági indítvánnyal előálló ellenzéki SaS elnöke a keddi szavazás után kijelentette, újra megnyílt a tér Matovič lemondására, de nem árulta el, mit lépnének, ha ez megtörténne. Hozzátette, az SaS-frakció a kormány menesztésére fog szavazni. Korábban az SaS azért lépett ki a koránykoalícióból, mert Matovič nem mondott le a pénzügyminiszteri tisztségéről. Jana Bittó Cigániková SaS-es képviselő szerint Matovič távozása esetén elképzelhetőnek tartanák, hogy egy hónappal elhalasszák a kormány elleni bizalmi szavazást, de ezzel együtt is úgy látja, egy szakértői kormányra lenne szükség.

Az előrehozott parlamenti választást elutasítja az OĽaNO polgári demokratikus platformja, amelyhez Jana Žitňanská, Juraj Šeliga (mindketten Za ľudí) és Martin Klus, illetve Ján Mičovský független képviselők is csatlakoztak. Ők inkább a „kormány átalakítását” szeretnék, ami bizonyos miniszterek, így minden bizonnyal Matovič menesztését jelentené.

„Információink szerint csütörtökig Igor Matovič és Roman Mikulec is lemondhat. De mi továbbra is a kormány leváltására fogunk szavazni, mivel semmi sem változna, továbbra is Matovič lenne a legerősebb kormánypárt elnöke” – jelentette ki Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas vezetője. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy teátrálisan lemond a kormányfő. „Akkor majd azzal jönnek, hogy felkínálják az előrehozott választás lehetséges dátumát” – mondta, hozzátéve, hogy szeptember eleji időpontról hallani, de a Hlas legalábbis június végi dátumhoz ragaszkodik.

Szavazatvásárlás?

A keddi nap meglepetésembere egyébként Ján Krošlák, a Sme rodina képviselője, aki a reggeli órákban váratlanul bejelentette, a kormány bukására fog szavazni és kilép Kollárék frakciójából. Ezt azzal indokolta, az országot egy Matovič körüli „szekta” irányítja. A képviselőt, aki nem mellesleg az OĽaNO listáján jutott a parlamentbe, Matovič azzal gyanúsította meg, hogy szavazatát eladta a Hlasnak és a Progresszív Szlovákiának. „Azért halasztottuk el a szavazást, hogy megmutassuk egész Szlovákiának, az SaS és a PS «demokratái» nem szégyellik eltussolni a legundorítóbb dolgot, ami a politikában történhet – megvenni egy képviselő szavazatát, aki hirtelen arra ébred, hogy a lelkiismerete egyetlen éjszaka alatt megváltozott” – írta Matovič a közösségi oldalán. Krošlák egyébként nem zárta ki, hogy a Hlas frakciójához csatlakozzon, ahogy a pár sem határolódott el tőle.

Read More

Post Comment