Search by category:
Egyéb kategória

Az ízek ünnepe. A hónap menüje

Karácsonykor vitathatatlanul többet vagyunk a konyhában, mint általában. Ilyenkor a kevésbé konyhatündérek is sütnek-főznek, kísérleteznek. Mellékletünkben kezdők és haladók is találhatnak olyan recepteket, amit örömmel elkészíthetnek.

Örömteli készülődést kíván a Vasárnap egész szerkesztősége nevében:

Szászi Fanni,

a melléklet szerkesztője

 

A hónap menüje

30 perc

Kelkáposztás zöldségleves

Hozzávalók: 2 ek. oregánó, 3 gerezd fokhagyma, 400 g fehérbab (konzerv), 250 g kelkáposztalevél, 2 zöldségleveskocka, 400 g darabolt paradicsom (konzerv).

Reszeljük le a fokhagymát. Szűrjük le, és öblítsük le a babot. Vágjuk ki a kelkáposzta vastagabb levélereit, majd vágjuk durvára a leveleket. Egy nagyobb fazékban forrósítsunk fel 2 ek. olajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk 2 percig. Majd adjuk hozzá az összevágott kelkáposztát, és kevergetve fonnyasszuk meg. Öntsük fel 1 liter vízzel és a paradicsomkonzervvel, adjuk hozzá a leveskockákat. Hagyjuk felforrni, majd vegyük lejjebb a lángot és így főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a babot, az oregánót, és főzzük még 5 percig.

 

35 perc

Vörösáfonyás, töltött csirkecomb

Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, 1 vöröshagyma, olaj, 2 zsemle, 1 tojás, 1 csokor zöldpetrezselyem, csipet őrölt szerecsendió, csipet cukor, só, 50 g zsemlemorzsa, 150 g aszalt vörösáfonya, 4 kisebb szál rozmaring.

A vízbe áztatott zsemlét kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, a kevés olajon megpirított vöröshagymát, az aprított petrezselymet, a szerecsendiót, a cukrot, az áfonyát. Megszórjuk a zsemlemorzsával, majd alaposan összedolgozzuk. A tölteléket betöltjük a csirke bőre alá, bedörzsöljük a vágott rozmaringgal, tepsire tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk. 100 fokra előmelegített sütőben sütjük. Zöldséges rizzsel vagy krumplipürével kínáljuk.

Nagy Zsófia receptje

 

90 perc

Almás-gombás rakott krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 alma, 2 fej hagyma, 200 g gomba, 3 dl zöldségleves (víz + leveskocka), 2 dl tejföl, 150 g sajt, 1 csokor zöldpetrezselyem, rozmaring, bors, só.

Az egyik hagymát lereszeljük, kevés vajon, kevés liszttel megpirítjuk. Felöntjük a levessel, belekeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Megborsozzuk, beleszórjuk a reszelt sajtot és a petrezselymet. A másik hagymát megdinszteljük a gombával, fűszerezzük borssal és rozmaringgal. Egy tálba rétegezzük a felkarikázott krumplit, a gombát és a felszeletelt almát, a tetejére krumpli kerül. Leöntjük a mártással, és forró sütőben 1 órát sütjük.

40 perc

Babos brownie

Hozzávalók: 3 tojás, 2 érett banán, 1 konzerv vörösbab, 50 g kókuszliszt, 50 g sima liszt, 30 g kakaó, 50 g fehérjepor, édesítő ízlés szerint (eritrit, sztévia, xilit), kevés tej, sütőpor.

A babot mossuk meg. Adjuk hozzá a banánt, a tojást, a tejet, az édesítőt, és botmixerrel mixeljük össze. Adjuk hozzá a maradék hozzávalót is, és keverjük el. A tésztát kenjük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 150 fokon süssük kb. 30 percig.

Szvorák Lilla receptje

Read More

Post Comment