Search by category:
Egyéb kategória

Elsőként Közép-Európában robot segíti a térdprotézis beépítését Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely |

A kedden tartott sajtókonferencián elhangzott, hogy múlt héten volt az első ilyen jellegű műtét a kórházban és hét pacienst sikerült megműteni. A sajtókonferencián elmondta tapasztalatait Almási József, a dunaszerdahelyi kórház ortopédiai osztályának főorvosa és Radoslav Markech, az amerikai Zimmer Biomet cég képviselője, amely ellátta a kórházat az új technológiával.

Ez a robotikai ortopédiai műtéti eljárás merőben más, mint az eddig megszokottak, hiszen robot segítségével építik be a protézist. Az operációt egy orvosi csapat végzi, a robot csak segíti a munkájukat. Egyedülálló technológiáról van szó, hiszen a műtét során a sebész már nem csak egy standard szögben operálja meg a pácienst. A robot segít a precízebb vágások végrehajtásában, és így a teljes művelet maximálisan a pácienshez igazodik.

Almási doktor megosztotta: „Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy a térdműtétet a lehető legnagyobb mértékben személyre szabjuk és a beavatkozást a végtag elhelyezkedése és az operációs szög szerint tervezzük meg. Eddig semmilyen más képalkotó módszerrel nem tudtunk ilyen információt szerezni. A ROSA robot segítségével nagyon pontos vágásokat tudunk végrehatani, és a folyamatos intraoperatív adatoknak köszönhetően a műtét során objektívebb döntések hozhatók. Hét operáció a hátunk mögött van, az eredmények ígéretesek és a csapatunk tapasztalatai is kiválóak. Folyamatosan tanuljuk mi is ezt az új technológiát. Nagyon értékeljük, hogy kórházunk egy ilyen modern technológiával bővült és Közép- és Kelet-Európában elsőként dolgozhattunk vele.”

A ROSA robot technológiáját először az Egyesült Arab Emírségekben alkalmazták 2019 márciusában. A francia technológiát egy nemzetközi team fejleszti folyamatosan, és az amerikai Zimmer Biomet kibővítette közel 400 munkahelyre, leginkább az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Radoslav Markech, az amerikai Zimmer Biomet cég képviselője elmondta, hogy világszerte érvényes az a megállapítás, hogy a nagy ortopédiai műtétek keretében, a térdműtéteknél a legkisebb a páciensek elégedettsége az operáció eredményével. Míg például a csípőízület cseréjekor ez az arány meghaladja a 95%-ot, addig a teljes térdendoprotézis esetén a betegek akár 25 százaléka érez szubjektív elégedetlenséget a műtét eredményével, ami a térd funkcionalitását, mobilitását vagy posztoperatív fájdalmát érinti.

Ezt a modern technológiát fogják használni a pozsonyi Bory kórházban is, amely jövő év márciusában nyitja meg első részlegeit a betegek előtt. A dunaszerdahelyi kórház robotikai csapatának egy része is majd a Bory kórházban folytatja, az első ilyen jellegű műtét jövő év májusában valósulhat meg.

Read More

Post Comment