Search by category:
Egyéb kategória

Közel ötvenmillió értékű hamis eurót foglaltak le Nápolyban

Közel ötvenmillió értékű hamis eurót foglaltak le Nápolyban

Mészáros Richárd

2024. 05. 07., k – 20:40

Közel ötvenmillió euró értékben foglalt le hamis ötveneurósokat a pénzügyőrség egy nápolyi pénzverdében, ahol hét személyt vettek őrizetbe a pénzhamisító banda főnökével együtt – közölték az olasz hatóságok kedden.

A Nápoly kerületének számító Ponticelli egyik gyárépületében hamisították az ötveneurós papírpénzt.

A pénzügyőrség a kora reggeli órákban tört be az épületbe, ahol hét személyt vettek őrizetbe, köztük egy hetvenéves, büntetett előéletű nyomdászt, akit a hatóságok a hamisítók főnökének tartanak.

A lefoglalt hamis pénz értéke megközelíti az ötvenmillió eurót. A hamisításhoz használt gépekben további nyolcvan ív papírt találtak, melyek mindegyikével tizenkét bankót tudtak előállítani. A hatósági szakértők szerint a hamisítók az úgynevezett offset technikát használták, mellyel az eredeti ötveneurós bankjegy majdnem tökéletes másolatát tudták kinyomtatni.

A hamisítók a Napoli Group (Nápoly csoport) néven ismert bűnbanda tagjai. Ponticellibe áprilisban költöztek, azóta a hatóságok megfigyelés alatt tartották őket.

A hamisítók megállás nélkül dolgoztak: mind a heten turnusokban álltak a gépek mellett, melyeket soha nem állítottak le. A rendőrségi razzia idején is ketten aludtak, a többiek pedig dolgoztak. A pénzt az épületből folyamatosan furgonokkal szállították el.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a banda professzionális gépeket használt a pénznyomtatáshoz, és rendkívül jól szervezett volt: külső személyek vitték a hamisítóknak az ételt, így nem kellett soha elhagyniuk az épületet.

Nápoly és környéke a hamisítók hagyományos területének számít, egyebek között pénzt és útlevelet is professzionális minőségben képesek előállítani.

Az utóbbi öt évben tizenhat személyt tartóztattak le pénzhamisítás miatt, öt pénzverdét foglaltak le és hamis eurót százmillió értékben.

Read More

Post Comment